Παρασκευόπουλος : Ο υπερπληθυσμός κρατουμένων και η έλλειψη προσωπικού ευθύνονται για τους νεκρούς στον Κορυδαλλό

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκ. Παρασκευόπουλος αποδίδει το θάνατο δύο κρατουμένων και τον τραυματισμό 18 κρατουμένων στον υπερπληθυσμό και στην έλλειψη προσωπικού στις φυλακές

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκ. Παρασκευόπουλος κατά την επίσκεψή του αργά χθες το βράδυ στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά το τραγικό συμβάν των δυο θανάτων και τον τραυματισμό 18 ακόμη κρατουμένων, προέβη, στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο δύο κρατουμένων και τον τραυματισμό άλλων δεκαοκτώ σε βίαιο επεισόδιο που συνέβη σήμερα στη φυλακή Κορυδαλλού. Αυτή τη στιγμή οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και τουλάχιστον δύο από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της υγείας τους.

Η αφορμή της σύρραξης μεταξύ ομάδων κρατουμένων δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, όπως επίσης και τα πρόσωπα των ενόχων. Διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα. Όπως είναι φανερό, σημασία δεν έχει μόνο η συγκεκριμένη αιτία αλλά και οι συνθήκες που οδήγησαν σ΄ ένα τέτοιο συμβάν: ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις. Σχετικές επισημάνσεις έκανε πριν λίγες μόλις μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT), τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Ο νόμος 4322/2015, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, ελπίζω να συμβάλει το ταχύτερο σε μια βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού, με την απόλυση των κρατουμένων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του. Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και κάθε βίαιο συμβάν στις φυλακές μας επιβάλλει το μέγιστο της εγρήγορσης. Γι' αυτό με τον ίδιο νόμο ορίστηκε ότι οι ποινές για εγκλήματα βίας που τελούνται στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος θα εκτίονται ολόκληρες σωρευτικά. Η ταχεία προώθηση του συγκεκριμένου νόμου άλλωστε από την πολιτεία δείχνει ότι η χώρα έχει συνειδητοποιήσει την οξύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων και προχωρεί σθεναρά στην επίλυσή τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

To NEWS 247 "ανοίγει την πόρτα" των ελληνικών φυλακών

Αιματηρή συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού. Δύο νεκροί

SHARE: