Παρέμβαση Χριστοδουλάκη ζητά η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό

Παρέμβαση Χριστοδουλάκη ζητά η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό

Με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Νικόλαο Χριστοδουλάκη, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου ζητά την προσωπική παρέμβαση του υπουργού για την επίλυση των ζητημάτων που προέκυψαν από την εισροή των μεταναστών και των προσφύγων στα νησιά

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Νικόλαο Χριστοδουλάκη, επισημαίνει τις σοβαρές αναπτυξιακές επιπτώσεις που έχει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου η συνεχώς αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων, ενώ ζητά την προσωπική του παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης ζητά την άμεση δρομολόγηση ενεργειών αντιμετώπισης προβλημάτων, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως την ανάγκη καταγραφής, αποκατάστασης ή αποζημίωσης ζημιών για τους κατοίκους των περιοχών όπου σημειώνονται καταστροφές στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, στον αγροτικό εξοπλισμό, στα αρδευτικά δίκτυα, στα υποστατικά, την αποκατάσταση ζημιών στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές και δίκτυα νερού, ύδρευσης και άρδευσης καθώς και τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις κυρίως στον υδροφόρο ορίζοντα.

"Η συνεχώς αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει πλέον σοβαρές αναπτυξιακές επιπτώσεις δεδομένου και του ιδιαίτερα ευαίσθητου και εύθραυστου οικονομικού , περιβαλλοντικού και ανθρωπιστικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζει το νησιωτικό χώρο. Γεγονός, το οποίο τεκμηριώνει την ανάγκη ενδελεχούς διερεύνησης και εξειδικευμένης αποτύπωσης αυτών των επιπτώσεων, με συνακόλουθη την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης", αναφέρει στην επιστολή της η κ. Καλογήρου.

Παράλληλα, επισημαίνει την αδυναμία των νησιών να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν από την εισροή των μεταναστών, τονίζοντας: "Εκτός από τις άμεσες συνέπειες για το μέγεθος και τη δομή της οικονομίας των νησιών , υπάρχουν πολλές επιπτώσεις της μετανάστευσης - αρνητικές και ενδεχομένως και θετικές - που θα πρέπει να διερευνηθούν προσεκτικά. Για παράδειγμα, οι μεταναστευτικές ροές φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα την παραοικονομία και τις εμπορικές συναλλαγές , ενώ έχουν πιο σύνθετες επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης, στο περιβάλλον, στη ζήτηση για τον τουρισμό, στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υποδομές, καθώς και στις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες των νησιών".

Πιο συγκεκριμένα η Περιφερειάρχης επισημαίνει την αδυναμία τω νησιών να καλύψουν τις, έστω και προσωρινές, βιοτικές ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων. "Υποβάθμιση των προσωρινών χώρων φιλοξενίας, αλλά και των κοινόχρηστων χώρων των αστικών κέντρων των νησιών που ταυτόχρονα αποτελούν και χώρους προσέλκυσης τουριστών. Τα τοπικά συστήματα δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν ζητήματα που αφορούν την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (σίτιση, στέγαση), αλλά ούτε και τη διαχείριση των αποβλήτων και απορριμμάτων", τονίζει στην επιστολή.

Την ίδια στιγμή, συμπληρώνει πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος για "γρήγορη μετάδοση επιδημιών και ασθενειών  λόγω της κοσμοσυρροής και της μη δυνατότητας εξασφάλισης επαρκών συνθηκών δημόσιας υγείας, αλλά και αδυναμία εκτέλεσης των απαραίτητων υγειονομικών ελέγχων".

Τέλος, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό την άμεση αποκατάσταση όποιων ζημιών προκλήθηκαν, όπως στεγαστικά προβλήματα στα αστικά κέντρα, στους αστικούς χώρους  και στους οικισμούς, κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα στις δημόσιες υποδομές υγείας και την αύξηση του κόστους υγείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες
SHARE:

24Media Network