Πάτερ Αντώνιος: “Ανυπόστατα ψεύδη” όσα καταγγέλλονται για την “Κιβωτό του Κόσμου”

Πάτερ Αντώνιος: “Ανυπόστατα ψεύδη” όσα καταγγέλλονται για την “Κιβωτό του Κόσμου”
Πάτερ Αντώνιος - ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ/ΑΠΕ-ΜΠΕ -

Θυμωμένος και αγανακτισμένος δήλωσε ο πάτερ Αντώνιος μετά τις καταγγελίες που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας περί σεξουαλικής κακοποίησης και ξυλοδαρμών ανηλίκων σε δομές της "Κιβωτού του Κόσμου". Για "εκδίκηση" από την πλευρά των παιδιών έκανε λόγο η πρεσβυτέρα.

Στον απόηχο των εξελίξεων που ακολούθησαν τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς παιδιών σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, ιδρυτής της οργάνωσης που η ίδρυσή της στόχο είχε τη φροντίδα των παιδιών μίλησε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

Με τον φάκελο της υπόθεσης να επιστρέφει στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και η έρευνα να διεξάγεται πλέον από την Εισαγγγελία ανηλίκων, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν δυο καταθέσεις για σεξουαλική κακοποίηση στις δομές της οργάνωσης, ο πάτερ Αντώνιος έχοντας στο πλευρό του την πρεσβυτέρα σε ερώτηση για το πώς αντιδράει σε όσα ακούγονται τις τελευταίες ώρες, ανέφερε πως “πραγματικά είμαστε λυπημένοι και στεναχωρημένοι για αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών, έχουμε κάνει την έρευνά μας και σας πληροφορώ ότι όσα καταγγέλλουν είναι ανυπόστατα ψεύδη“, τονίζοντας πως είναι θυμωμένος και αγανακτισμένος.

Σε ερώτηση για το αν πηγαίνει κάπου το μυαλό του αναφορικά με το “κορυφαίο πρόσωπο” της “Κιβωτού” που κατηγορεί 18χρονος για τη σεξουαλική κακοποίηση, ο ίδιος απάντησε πως “δεν πηγαίνει κάπου το μυαλό μου και δεν γνωρίζουμε τίποτα από όσα λένε. Όχι δεν πάει ο νους μας κάπου. Τα παιδιά έχουν κανονικά τα προγράμματά τους με όλους τους παιδαγωγούς και όλο τον κόσμο που τα εξυπηρετεί. Από τους κοινωνικούς λειτουργούς μέχρι τους πάντες”.

Στη συνέχεια τόνισε πως δεν γίνεται για ένα έργο 25 χρόνων ο καθένας να μιλάει λες και όσα καταγγέλλονται είναι γεγονότα και ότι συμβαίνουν χωρίς να έχουν αποδείξεις, ζητώντας μάλιστα από όλους να δείξουν σεβασμό καθώς υπάρχουν πολλά παιδιά που διαβιούν στην “Κιβωτό”.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του ότι τα παιδιά δεν μπορούν να τους συγχωρήσουν για το ότι πήραν τη θέση των πραγματικών γονιών τους ο πάτερ Αντώνιος σχολίασε πως ο ίδιος είναι ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία που μοναδικός στόχος του είναι “η θεραπεία του τραύματος” και πως όσοι καταφέρονται αρνητικά για την “Κιβωτό” είναι άνθρωποι χωρίς εμπειρία. “Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα δύσκολα παιδιά που έρχονται σε μας. Έχουμε δώσει την ψυχή μας, ζούμε μέσα στο έργο και αυτό που θέλω πάντα είναι να έχω τη δική μου ενημέρωση, επαφή και γνώμη για όσα συμβαίνουν γύρω μου”, υπογράμμισε, ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως αναπόφευκτες είναι και οι συγκρούσεις με τα παιδιά. Κληθείς να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει ότι συγκρούεται με τα παιδιά που βρίσκονται στις δομές, ο πάτερ Αντώνιος σχολίασε πως οι συγκρούσεις σημειώνονται καθώς “δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές”, αφού όπως είπε, πολλά παιδιά έχουν αντίστοιχες βιωματικές εμπειρίες.

Σε ερώτηση γιατί τα παιδιά δεν μίλησαν στον ίδιο αλλά στράφηκαν στις αστυνομικές αρχές, ο ίδιος αρκέστηκε να απαντήσει πως “πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης” και πως “έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι λάθος. Έχω δώσει ότι έχω και δεν έχω. Δεν έχουμε κάνει ποτέ διακοπές για να είμαι πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά”.

Πρεσβυτέρα: “Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά μας να είναι παραβατικά”

Με τη σειρά της η πρεσβυτέρα έκανε λόγο για “εκδικητική συμπεριφορά” από την πλευρά των παιδιών και υποστήριξε ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες των παιδιών.

“Βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός. Έχουμε δουλέψει 25 χρόνια με παιδιά και έχουμε δεχθεί ελέγχους από παντού”, είπε, σημειώνοντας ότι τα παιδιά τους εκδικούνται λόγω του ότι δεν τους επετράπη η παραβατική συμπεριφορά στην “Κιβωτό”.

“Μας εκδικούνται παρά το καλό που τους έχουμε κάνει. Βεβαίως συγκρουόμαστε, γιατί δεν επιτρέπουμε από τα παιδιά μας να είναι παραβατικά, ούτε να είναι πολύ επιθετικός, ούτε να δίνει το κακό παράδειγμα στα μικρότερα παιδιά. Ακριβώς επειδή τους βάζουμε κανόνες, γι’ αυτό μας αντιπαθούν.

Εμείς δεν δεχόμαστε αρνητικές συμπεριφορές στα παιδιά μας. Εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο, ο πάτερ είναι συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους, τους μιλάει συνεχώς, προσπαθούμε με την αγάπη μας, προσπαθούμε με το Ευαγγέλιο που τους διαβάζουμε διάφορες ρήσεις για να τα ηρεμήσουμε. Αυτός είναι ο τρόπος, δεν υπάρχει άλλος τρόπος διαχείρισης”.

Κιβωτός του Κόσμου: Συγκλονίζουν οι περιγραφές για τις συνθήκες διαβίωσης

Αποτροπιασμό προκαλούν οι περιγραφές τριών ενηλίκων που φιλοξενήθηκαν ως παιδιά, σε δομές της Κιβωτού για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν με τιμωρίες αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό. Αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσες να δουλέψεις”, περιγράφει ένας 27χρονος σήμερα.

“Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά”, λέει κοπέλα που πέρασε έξι χρόνια στην «Κιβωτό» στη Χίο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα