Πάτρα: Ξεκινούν οι καταθέσεις για τον θάνατο των τριών κοριτσιών

Τα τρία παιδιά που πέθαναν στην Πάτρα
Τα τρία παιδιά που πέθαναν στην Πάτρα FACEBOOK

Ανοίγει ο χορός των καταθέσεων για 15 γιατρούς και νοσηλευτές και 7 ιατροδικαστές για την υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών από την Πάτρα σε διάστημα 32 μηνών.

Τις δικές τους εξηγήσεις αλλά και τα ευρήματά τους για την υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών από την Πάτρα που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 32 μήνες και κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες, αναμένεται να καταθέσουν αυτή την εβδομάδα γιατροί, νοσηλευτές και ιατροδικαστές.

Συγκεκριμένα, συνολικά 15 γιατροί και νοσηλευτές από τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας και της Πάτρας, αλλά και επτά ιατροδικαστές, που εξέτασαν τις σορούς των τριών κοριτσιών θα κληθούν, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

ADVERTISING

Νωρίτερα, μέσω γραπτής δήλωσής της η ιατροδικαστής του υπουργείου Δικαιοσύνης και προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, τόνισε πως η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος, ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά προκαλεί μόνο σύγχυση, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκη παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

"Σχετικά με την περίπτωση η οποία συζητείται εντόνως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορά στην ιατροδικαστική διερεύνηση των περιστατικών των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα, και με απόλυτο σεβασμό, τόσο στην οικογένεια που πενθεί, όσο και στις προανακριτικές και ανακριτικές αρχές, αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Τη στιγμή που οι προανακριτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος, ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά -προέδρων ιατρικών συλλόγων, ιδιωτών ιατροδικαστών, οι οποίοι τοποθετούνται, χρησιμοποιώντας τίτλους προέδρων -αντιπροέδρων - γραμματέων κ.ο.κ - μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκη παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Άλλωστε, απάδει της επιστημονικής λογικής και των αρχών της δεοντολογίας ιδιώτες ιατροδικαστές να εκφέρουν άποψη, καθόσον είναι τοις πάσι γνωστό, ότι το σύνολο των ιατροδικαστικών πράξεων στη χώρα μας διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς που υπηρετούν στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, στα πανεπιστημιακά και στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας", ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή της η ίδια.

Μητέρα Τζωρτζίνας: Η οικογένεια θέλει να γίνει έρευνα για να σταματήσουν οι εικασίες

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για αίτημα εκταφής της 9χρονης Τζωρτζίνας προκειμένου να διερευνηθεί εξονυχιστικά η αιτία θανάτου της, η μητέρα των τριών κοριτσιών δήλωσε πως δεν είχε καμία ενημέρωση επί του θέματος, ενώ παράλληλα εξέφρασε την απορία της για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, αφού όπως είπε, η Τζωρτζίνα πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου και έχει γίνει νεκροψία. "Γιατί να βγάλουν το παιδί; Για ποιο λόγο;", ήταν η πρώτη της αντίδραση.

"Να σταματήσουν όλα αυτά που συμβαίνουν. Να σταματήσουν να μιλάνε για τα παιδιά μου, όσοι δεν τα έχουν καν εξετάσει και καλούνται από δημοσιογράφους να μιλήσουν γενικά και αόριστα. Ας ψάξουν ό,τι θέλουν. Εδώ έφθασαν στο σημείο να κατηγορούν… Δηλαδή η Ιριδα, ένα παιδί που είχε πρόβλημα εκ γενετής, ακόμη και γι’ αυτό λένε διάφορα. Εγώ φυσικά ζητώ να γίνει έρευνα. Η οικογένεια θέλει να γίνει έρευνα. Και θέλει έρευνα για να σταματήσουν οι εικασίες. Θέλουμε να ηρεμήσουν τα παιδιά μας", συμπλήρωσε η ίδια.

Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, για την οποία υπήρξε νοσηλεία στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, στην αρχή, όπου ενώ ήταν υπό τη στενή παρακολούθηση ιατρικής ομάδας, ξαφνικά μετά από 20 λεπτά από την τελευταία επίσκεψη γιατρού το παιδί βρέθηκε να είναι σχεδόν νεκρό, οπότε της έγινε ανάνηψη και ύστερα το παιδί διακομίστηκε στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών (Ρίο) σε πολύ άσχημη κατάσταση, υπό την επίβλεψη, πια, του Ανδρέα Ηλιάδη.

Οι τοξικολογικές θα λύσουν το μυστήριο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι έρευνες των Αρχών, οι οποίες θα ρίξουν φως στην υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στα εργαστήρια της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ώστε να εξαχθούν το συντομότερο δυνατό τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, οι απαντήσεις αυτές αναμένονται τις επόμενες 20-25 ημέρες και είναι εκείνες που θα καθορίσουν και την πορεία της έρευνας που ήδη ξεκίνησε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, μετά από σχετική εισαγγελική παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Από τις ιστολογικές εξετάσεις θα προκύψουν απαντήσεις ως προς το αν υπάρχει παθολογικός παράγοντας που οδήγησε στον θάνατο της άτυχης 9χρονης και ως προς τις τοξικολογικές εξετάσεις, αν υπάρχει ουσία, που να οδήγησε στον θάνατό της, ακόμα και αν αυτή ήταν σε μικρές και τακτικές δόσεις και λειτούργησε σωρευτικά.

Η διαδικασία

Ως προς την προανακριτική διαδικασία, οι εμπειρότατοι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής που έχουν το υψηλότερο ποσοστό εξιχνιάσεων εξαιρετικά περίπλοκων υποθέσεων, αναμένουν τους φακέλους της υπόθεσης και για τρία παιδιά της οικογένειας, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις είχαν γίνει δικογραφίες, προανακριτικές πράξεις και λήψεις καταθέσεων, ώστε να τις μελετήσουν και να ορίσουν την στρατηγική τους.

Προτεραιότητα στην λήψη καταθέσεων άρα και στην αναζήτηση απαντήσεων, αναμένεται να δοθεί σε γιατρούς, νοσηλευτές, ιατροδικαστές κλπ. που ασχολήθηκαν με τις περιπτώσεις και των τριών παιδιών, ώστε να αποκλειστεί ή όχι η περίπτωση ενός ιατρικού λάθους.

Έπειτα και ανάλογα με τα δεδομένα και τα στοιχεία που θα έχουν συλλέξει οι Αρχές θα αναζητήσουν απαντήσεις για το ιστορικό και των τριών παιδιών από τους ίδιους τους γονείς και τους συγγενείς τους, ώστε να σχηματιστεί μία ακόμα πιο σφαιρική εικόνα για αυτό.

Τις κρίσιμες απαντήσεις όμως για την πορεία που θα πάρει η έρευνα, μοιραία θα τις δώσουν τα εργαστήρια και εξίσου μοιραία είναι μία υπόθεση που θα περάσουν αρκετές ημέρες ώστε να αρχίσει να σχηματίζεται μία εικόνα γύρω από τις συνθήκες θανάτου τόσο της 9χρονης όσο και των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας, ο θάνατος των οποίων προηγήθηκε.

Το χρονικό της τριπλής τραγωδίας

Πριν λίγες μέρες το ζευγάρι αποχαιρέτησε το τρίτο παιδί του, την 9χρονη Τζωρτζίνα.

Το 2019 έχασε την 3,5 ετών Μαλένα από ηπατική ανεπάρκεια και το 2020 την μόλις 6 μηνών Ιριδα από μια σπάνια νόσο φλεβοκόμβου.

"Θρηνούμε τρία κορίτσια, πρόσφατα την Τζωρτζίνα μας. Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι…» είπε στο pelop.gr ο πατέρας των κοριτσιών.

Ο πατέρας των τριών κοριτσιών, μόλις έφυγε από τη ζωή το δεύτερο παιδί τους, είχε απευθυνθεί στην Εισαγγελία, ζητώντας διερεύνηση των αιτιών του θανάτου, ενώ ταυτόχρονα είχε στραφεί κατά του παθολογοανατόμου, θεωρώντας ότι το συμπέρασμά του ήταν ασαφές και λανθασμένο (ως αιτία θανάτου αναφερόταν «ηπατική ανεπάρκεια» που υποστηρίζεται ότι δεν είναι αρκετή ως αιτία για να χάσει τη ζωή του ένα παιδί).

Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα είχε κάνει την νεκροψία στο δεύτερο παιδί, την Ίριδα, το οποίο έπασχε από ένα σπάνιο καρδιακό νόσημα και μάλιστα εκ γεννετής. Είχε βλεφοκόμβο. Η λεγόμενη αγενεσία φλεβοκόμβου έχει να κάνει με τον εκφυλισμό των κυττάρων που αποτελούν τον λεγόμενο φυσικό βηματοδότη της καρδιάς (φλεβοκόμβο). Κάτι που συμβαίνει με την πάροδο της ηλικίας και ο οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη λειτουργία της παραγωγής καρδιακών ερεθισμάτων στην συχνότητα που πρέπει. Το γεγονός του πρόωρου θανάτου της μικρής με αιτία τη συγκεκριμένη νόσο επίσης προβληματίζει.

Το νόσημα είναι εκφυλιστικό. Και είναι βέβαιο πως κανείς δεν γνώριζε για την ύπαρξή του στη μικρή Ιριδα μέχρι που το παιδί κατέληξε και έγινε η νεκροψία.

Για την περίπτωση της Μαλένας ο πατέρας των κοριτσιών, είχε φθάσει μέχρι τον εισαγγελέα. Η Μαλένα «έφυγε» τον Απρίλιο του 2019 σε ηλικία 3,5 ετών. Το παιδί έπασχε από λευχαιμία, όμως ο θάνατός της δεν ήταν αποτέλεσμα της κακοήθειας. Η κατάσταση του κοριτσιού, όπως λένε οι γιατροί που την νοσήλευαν, είχε σταθεροποιηθεί και έδειχνε πως θα ξεπερνούσε τον παιδικό καρκίνο.

Ο ιατροδικαστής της Αθήνας που έκανε την νεκροψία το 2019 συμπέρανε ως αιτία θανάτου την «ηπατική ανεπάρκεια»! Ομως όπως δηλώνουν και πατρινοί ιατροδικαστές, η συγκεκριμένη πάθηση δεν αποτελεί αιτία θανάτου. Ετσι ο Μάνος Δασκαλάκης στράφηκε νομικά κατά του ιατροδικαστή Αθηνών αλλά και του παθολογοανατόμου για «ασαφές συμπέρασμα» και λανθασμένη αιτία θανάτου.

Το 3,5 ετών κοριτσάκι είχε διαγνωστεί με οξεία λευχαιμία. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε αμέσως χημειοθεραπείες. Οι εξετάσεις φαίνονταν καλές όμως ξαφνικά «κοιμήθηκε για πάντα» χωρίς τίποτα να προμηνύει το τέλος, στην αγκαλιά της μητέρας της.

Η 9χρονη Τζωρτζίνα είχε παρουσιάσει καρδιακό πρόβλημα την άνοιξη του 2021. Μέχρι τον Ιούλιο παρέμενε νοσηλευόμενη στην ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου. Τον Απρίλιο του 2021, οι γιατροί της Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, με επικεφαλής τον Ανδρέα Ηλιάδη στο ΠΓΝΠ, είχαν δώσει μια τεράστια μάχη για να κρατήσουν στη ζωή την τρίτη κόρη της οικογένειας που θρηνούσε δύο παιδιά τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Τζωρτζίνα, τότε 8 ετών, νοσηλευόταν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, όταν ξαφνικά τη σταμάτησαν. Οι γιατροί την επανέφεραν στο καρδιοπνευμονικό και το παιδί που νοσηλευόταν διασωληνωμένο και σε καταστολή στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών κατάφερε να κερδίσει τη μάχη της ζωής. «Ολοι προσευχόμαστε για την Τζωρτζίνα», έλεγε εκείνες τις ημέρες ο Ανδρέας Ηλιάδης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη, Τοπικά Νέα
SHARE:

24Media Network