Παυλάκης: Δεν αποκλείεται να φτάσουμε και τους 20.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου

Παυλάκης: Δεν αποκλείεται να φτάσουμε και τους 20.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου
ΜΕΘ Covid Alexandros Michailidis / SOOC

Σε "ανταγωνισμό" με το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού η μετάλλαξη Όμικρον όσον αφορά τη μεταδοτικότητα. Δυσοίωνες προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών μέχρι το τέλος του χρόνου στη χώρα.

Τις δικές του εκτιμήσεις αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, μετά και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον, έκανε ο Γιώργος Παυλάκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Syracuse των ΗΠΑ.

Ο καθηγητής μέσω της εκπομπής του ΣΚΑΪ, “Σήμερα”, εξήγησε πως το συγκεκριμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό, αντίστοιχου μάλιστα επιπέδου με του ιού της ιλαράς που είναι αερομεταδιδόμενος και βρίσκεται σε “ανταγωνισμό” με το στέλεχος Δέλτα, όσον αφορά τη μετάδοση.

“Παγκόσμια, αυτή τη στιγμή, το στέλεχος Όμικρον κατάφερε και μεταδόθηκε σε όλες τις ηπείρους σε ανταγωνισμό με το Δέλτα, το οποίο είναι πολύ μολυσματικό. Οπότε βγάλτε το συμπέρασμα για το πόσο μεταδοτικό είναι”, δήλωσε αρχικά υπογραμμίζοντας πως “αυτή τη στιγμή έχουμε μια καινούργια επιδημία που πιάνει καλοκαίρι”, αναφερόμενος στην εμφάνιση της Όμικρον στη Νότια Αφρική.

“Στη Νότια Αφρική από τη μια εβδομάδα στην άλλη τα κρούσματα επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται, μέχρι τώρα είναι ελαφρά η νόσηση, ωστόσο ο πληθυσμός που μολύνεται είναι κυρίως νέοι και το είδαμε και εμείς στο κύμα των νησιών στην αρχή του καλοκαιριού, που τα παιδιά πήγαιναν στα νησιά και μολύνονταν και στην αρχή δεν υπήρχαν διασωληνώσεις και θάνατοι, αλλά ήρθαν αργότερα με το κύμα του Δέλτα”, τόνισε για τις μέχρι τώρα ενδείξεις σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά στη χώρα τις τελευταίες ημέρες –τη Δευτέρα (6/12) καταγράφηκαν 116 νεκροί από τον κορονοϊό– ο καθηγητής ανέφερε πως “δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα. Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα, είναι δυο πούλμαν ή ένα αεροπλάνο” και πρόεβλεψε πως “αυτό είναι προδιαγεγραμμένο να κρατήσει μέχρι περίπου τα Χριστούγεννα ή το τέλος του χρόνου, λόγω των μολύνσεων που έχουμε”.

“Δεν αποκλείεται να φτάσουμε και τους 20.000 ακόμα και τους 21.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Το ερώτημα είναι αν η πρόβλεψη ότι το κύμα θα κρατήσει όπως και πέρυσι, μπορεί να επιδεδωθεί λόγω του φόβου, αλλά θα κρατήσει μέχρι το Πάσχα, θα πάνε πολύ περισσότερα νούμερα νεκρών από αυτά που βλέπουμε τώρα”, συνέχισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα