Πέντε ασυνόδευτα παιδιά διαμένουν στο αστυνομικό τμήμα της Ειδομένης

Στιγμιότυπο από τον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη την τρίτη 15 μαρτίου 2016.
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Στιγμιότυπο από τον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη την τρίτη 15 μαρτίου 2016. (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ) MOTIONTEAM

Την ίδια στιγμή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ένα υποσιτισμένο βρέφος. Είναι μόλις 6 μηνών και το εντόπισε η ΑΡΣΙΣ 

Στο αστυνομικό τμήμα της Ειδομένης έχουν βρει, τις τελευταίες τρεις ημέρες, προσωρινό καταφύγιο πέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι (τρεις από τη Συρία, ένας από το Ιράκ κι ένας από το Πακιστάν, ηλικίας 15 έως περίπου 18 ετών), ενώ υποσιτισμένο βρέφος, που εντοπίστηκε προ τριημέρου στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας - ΠΓΔΜ, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη Σμαρώ Πέγιου, από την Υπηρεσία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ.

«Είχαμε ούτως ή άλλως πολλές υποθέσεις ασυνόδευτων παιδιών και από τότε που σταμάτησε η ροή των προσφύγων έγιναν ατελείωτες», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σμαρώ Πέγιου, επισημαίνοντας πως «όταν τα παιδιά φτάνουν σ’ εμάς, τους παραθέτουμε τις επιλογές που έχουν, αν δηλαδή θέλουν να αιτηθούν ασύλου στην Ελλάδα, να αιτηθούν οικογενειακής επανένωσης στην περίπτωση που έχουν συγγενείς στην Ευρώπη, είτε να επιλέξουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Σε ό,τι αφορά το υποσιτισμένο βρέφος που εντοπίστηκε από ανθρώπους της ΑΡΣΙΣ, η Σμ. Πέγιου εξήγησε: «Πρόκειται για ένα βρέφος έξι μηνών, που όμως μοιάζει πολύ μικρότερο. Διακομίστηκε από εμάς στο νοσοκομείο του Κιλκίς, που έκρινε ότι απαιτείτο η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπως κι έγινε, ενώ εξασφαλίσαμε και στον πατέρα φιλοξενία σε ξενοδοχείο της πόλης προκειμένου να μπορέσει να είναι κοντά του».

Δεν επαρκούν οι δομές φιλοξενίας

Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει προκύψει, είναι ότι οι δομές έχουν γεμίσει και τα παιδιά -όταν μπαίνουν στη διαδικασία της προστατευτικής φύλαξης, των ιατρικών εξετάσεων και στη συνέχεια της τοποθέτησής τους σε ξενώνα- όλο αυτό απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα.

«Παλαιότερα, το διάστημα αυτό ήταν πολύ μικρότερο, καθώς υπήρχαν περισσότερες κενές θέσεις στους ξενώνες. Τώρα, απαιτούνται δέκα ακόμη και δεκαπέντε ημέρες και είναι απαράδεκτο να μένει ένα παιδί τόσες μέρες σ’ ένα κελί» επεσήμανε.

Αυτό που, όπως λέει, θα πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει ένας ξενώνας στην Ειδομένη στο πρότυπο αυτών των δομών που λειτουργούν στα νησιά. «Υπάρχουν μεταβατικές δομές στα νησιά, όπου φιλοξενούνται τα παιδιά όσο διάστημα διαρκεί η προστατευτική φύλαξη, ώστε να μην είναι μέσα στο κρατητήριο. Αυτό θα απεγκλωβίσει και την ίδια την αστυνομία και οι συνθήκες θα είναι πολύ καλύτερες για τα παιδιά. Είναι αδιανόητο να είναι ένα παιδί πίσω από τα κάγκελα, χωρίς να έχει κάνει τίποτα» εξήγησε η Σμαρώ Πέγιου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό, Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network