Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αναστέλλονται για τις επόμενες 14 ημέρες όλες οι Λαϊκές Αγορές

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αναστέλλονται για τις επόμενες 14 ημέρες όλες οι Λαϊκές Αγορές
Λαϊκή αγορά. Φωτό αρχείου. Eurokinissi

Οι 20 θετικοί στον κορονοϊό κάτοικοι του οικισμού Νέας Σμύρνης Λάρισας μεταφέρθηκαν και παραμένουν σε καραντίνα σε δομή με εσωτερική και εξωτερική περίμετρο περιφρούρησης.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας επιβάλει την αναπροσαρμογή της στρατηγικής μας σε κάθε αλλαγή των δεδομένων για τον κορονοϊό, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον καταυλισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης, στην Λάρισα, όπου μάλιστα μετέβηκε σήμερα επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή, μίλησε με τους κατοίκους και συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στην περιοχή με φορείς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας για τις εξελίξεις που υπάρχουν και για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Από προχθές το βράδυ που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στον οικισμό, από την ιχνηλάτηση που ακολούθησε από τις αρμόδιες Αρχές, οδήγησε σε ακόμη 29 επαφές «High Risk» και σε άλλες «Low Risk», δόθηκε εντολή να γίνει το τεστ και στους 29. Συνολικά, 20 είναι θετικοί.

Σήμανε συναγερμός με κήρυξη του οικισμού σε Έκτακτη Ανάγκη Πολιτικής Προστασίας και επιβολή προσωρινού περιορισμού των κατοίκων αλλά και της προσωρινής άρσης της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός των ορίων του οικισμού για 14 ημέρες. Στο σημείο βρίσκονται κλιμάκια του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν ελέγχους γύρω από την περιοχή.

Πρόσθετα, δόθηκε εντολή να μετακινηθούν σε άλλο χώρο οι 20 θετικοί, οι οποίοι παραμένουν βέβαια σε αυστηρή καραντίνα στη νέα δομή με εσωτερική και εξωτερική περίμετρο περιφρούρησης. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, σχεδιάζεται η μεταφορά σε ξενοδοχείο εκτός καραντίνας κατοίκων της περιοχής που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με υποκείμενα νοσήματα για προληπτικούς λόγους.

Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος στον οποιοδήποτε, για την περιοχή της καραντίνας και αναφορικά με τις πρόσθετες αποφάσεις που ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη στην περιοχή με συμμετοχή και εκπροσώπων των Ρομά, έχουν ως εξής:

  • Εκτός του ότι παραμένει η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και καραντίνα για τις επόμενες 14 ημέρες,
  • αναστέλλονται για τις επόμενες 14 ημέρες, όλες οι Λαϊκές Αγορές, στην ευρύτερη Περιφέρεια της Θεσσαλίας,
  • απαγορεύεται η άσκηση κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου,
  • αποφασίστηκε πέρα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που γίνονται από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ εντός του οικισμού από αύριο να γίνουν προληπτικοί έλεγχοι και στον Τύρναβο, στα Φάρσαλα και στους Σοφάδες,
  • μέχρι το βράδυ αποφασίστηκε να οριστούν σε αυτούς τους 4 Δήμους διαμεσολαβητές, ώστε σε συνεργασία με τους οικείους δημάρχους να μπορέσουν σε επίπεδο κοινότητας Ρομά, να κάνουν τις απαραίτητες διεργασίες και να προετοιμαστούν για ζητήματα που μπορεί να προκύψουν για να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση,
  • οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού με τρόφιμα, φάρμακα και ό,τι χρειάζεται από πολύ συγκεκριμένα σημεία να διοχετεύεται στους κατοίκους ώστε να υπάρχει και ροή και επάρκεια,
  • ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής αλλά και τον δομών Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ενώ κλείνει και στεγανοποιείται η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τα στοιχεία της ιχνηλάτησης προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε καραντίνα.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι το παράδειγμα της Λάρισας έρχεται να αποδείξει το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση. Τέτοια επιδημιολογικά φορτία σε πολλές περιοχές μπορούν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγηθούμε εκεί που με τόσο μεγάλη προσπάθεια έχουμε αποφύγει όλο αυτό το διάστημα.

Μάλιστα, ο Υφυπουργός τόνισε ότι η περιοχή θα συνεχιστεί να βρίσκεται σε αυστηρή επιτήρηση και αν χρειαστεί δεν θα διστάσουν οι Αρχές να προχωρήσουν σε νέα μέτρα και συνέστησε σε όλους τους κατοίκους της Θεσσαλίας να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι κάτοικοι του καταυλισμού των Ρομά, κινήθηκαν εναντίον του κυβερνητικού κλιμακίου που μετέβηκε στην περιοχή. Χαρακτηριστικά είπε, ότι παρότι δεν κρατούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους, έκατσαν και άκουσαν με προσοχή όσα τους είπαν και τα αντιλήφθηκαν. Μοναδικές εξαιρέσεις ήταν 2-3 άτομα που εξέφρασαν την απορία του γιατί δεν επιβλήθηκε καραντίνα και στον υπόλοιπο συνοικισμό και αυτό δεν ανατρέπει την εικόνα που εξέλαβε ο ίδιος όσο και ο καθηγητής κ. Τσιόδρας που ήταν μαζί του.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως παρατείνεται η προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών έως και τις 10 Μαΐου και σε ό,τι αφορά την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 10306 επισήμανε ότι η επικοινωνία των πολιτών είναι δωρεάν και σε κάποιες περιπτώσεις που υπήρξαν χρεώσεις κατόπιν συνεννόησης με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους οι χρεώσεις αυτές θα πιστωθούν στον επόμενο λογαριασμό των πολιτών ή στον μεθεπόμενο αν έχει εκδοθεί ήδη ο τρέχων λογαριασμός.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας, για μία ακόμη φορά ο Υφυπουργός επισήμανε ότι οι περιορισμοί ισχύουν για όλους τους χώρους λατρείας, όλων των δογμάτων και των θρησκειών.

Συστηματικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα για τις άσκοπες μετακινήσεις

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 725 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, 246 στην Αττική, 92 στη Θεσσαλονίκη, 63 στην Κεντρική Μακεδονία, 50 στη Δυτική Ελλάδα, 47 στην Πελοπόννησο, 46 στην Κρήτη, 44 στη Θεσσαλία, 38 στα Ιόνια Νησιά, 27 στη Στερεά Ελλάδα, 22 στην Ήπειρο, 19 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 14 στο Νότιο Αιγαίο, 11 στο Βόρειο Αιγαίο και 6 στη Δυτική Μακεδονία.

Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 29.866 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version