Πέθανε η Λάρα, ο πρώτος σκύλος οδηγός τυφλών στην Ελλάδα

Πέθανε η Λάρα, ο πρώτος σκύλος οδηγός τυφλών στην Ελλάδα

Το μαύρο Λαμπαραντόρ Ριτρίβερ με το ευγενικό βλέμμα έγραψε τη δική του ιστορία καθώς οδήγησε στην ίδρυση της σχολής σκύλων οδηγών τυφλών, Lara Guide Dog School.

Η σκυλίτσα – σύμβολο των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, Λάρα, πέθανε το βράδυ της Τρίτης έχοντας συμπληρώσει 16 χρόνια ζωής.

Το μαύρο Λαμπαραντόρ Ριτρίβερ με το ευγενικό βλέμμα έγραψε τη δική του ιστορία καθώς αποτέλεσε τον πρώτο σκύλο - οδηγό τυφλών στην Ελλάδα, ενώ οδήγησε παράλληλα στην ίδρυση της σχολής σκύλων οδηγών τυφλών, Lara Guide Dog School.

ADVERTISING

Στο πλευρό της μέχρι το τέλος είχε την ιδιοκτήτριά της, Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου αλλά και τον δεύτερο σκύλο-οδηγό τυφλών της οικογένειας, τη Μέη.

«Όταν πρωτοκράτησα τη λαβή που με συνέδεε με το σκύλο, σάστισα: ήξερα πως πηγαίνω προς μια κατεύθυνση, μα συνάμα, ένιωθα μια απρόσμενα οικεία δύναμη, να με κατευθύνει κάπου αλλού. Κόλλησα τα πόδια μου στο έδαφος – μόνο αυτό ήξερα να κάνω. Τότε, άκουσα τη φωνή του εκπαιδευτή που μου φώναζε: “Follow the Dog!!!” Κι αυτό έκανα: I, followed the Dog. Λάρα: 03/05/2003 – 26/03/19», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η κ. Γκέρτσου.

Αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα της σχολής σκύλων - οδηγών Lara Guide Dog School: «Το τέλος μιας εποχής, η αρχή μιας άλλης. Η Λάρα, ο πρώτος σκύλος - οδηγός τυφλών της Ελλάδας, πέρασε υπερήφανα τη γέφυρα του ουράνιου τόξου, στην ηλικία των 16 ετών! Περισσότερο από ποτέ θα μείνουμε ενωμένοι για να υποστηρίξουμε το όραμά σου!!! Λαράκι θα μας λείπεις και θα σε θυμόμαστε πάντα!!!».

Η Λάρα ξεκίνησε ως Σκύλος-Οδηγός τυφλών από τον Οκτώβριο του 2005 έως το 2009 και ακολουθώντας πιστά το αφεντικό της, έχει ζήσει και ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου.

Είχε κάνει 16 ταξίδια με πλοίο, 68 αεροπορικές πτήσεις και αμέτρητα ταξίδια με τρένα, λεωφορεία, μετρό, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες σεμινάρια και επισκέφθηκε πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις.

Τότε, η έννοια των σκύλων-οδηγών ήταν σχεδόν άγνωστη και τα νομικά πλαίσια που επέτρεπαν την πρόσβασή τους, ανύπαρκτα.

Πέθανε η Λάρα, ο πρώτος σκύλος οδηγός τυφλών στην Ελλάδα

Από τα τέλη του 2004 έως σήμερα, η Λάρα συνεισέφερε μαζί με άλλους να:

- Ενεργοποιηθεί η εγκύκλιος για την επιβίβαση των Σκύλων-Οδηγών Τυφλών στα τραίνα του ΟΣΕ.

- Επιτρέπεται η επιβίβαση των Σκύλων-Οδηγών Τυφλών στα πλοία.

- Επιτρέπεται η επιβίβαση των Σκύλων-Οδηγών Τυφλών στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής.

- Επιτρέπεται η επιβίβαση των Σκύλων-Οδηγών Τυφλών στο Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου Κρήτης καθώς και στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ Κρήτης.

- Επιτρέπεται η επιβίβαση των Σκύλων-Οδηγών Τυφλών στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκης.

- Επιτρέπεται η είσοδος των Σκύλων-Οδηγών Τυφλών σε πολλά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία της Αθήνας, της Θες/νίκης και της Κρήτης.

SHARE:

24Media Network