Πλημμύρες: Θαμμένη στη λάσπη η Θεσσαλία για ένατη ημέρα – Συναγερμός στις περιοχές κοντά στην Κάρλα

Πλημμύρες: Θαμμένη στη λάσπη η Θεσσαλία για ένατη ημέρα – Συναγερμός στις περιοχές κοντά στην Κάρλα
Πλημμυρισμένο το χωριό Μεταμόρφωση στην Καρδίτσα Nick Paleologos / SOOC

Το νερό υποχωρεί, η λάσπη παραμένει και ο θεσσαλικός κάμπος εξακολουθεί να αποτελεί υγειονομική "βόμβα". Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών. Στην κυκλοφορία οι δρόμοι στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα.

Βυθισμένη πολιτεία θυμίζει η Θεσσαλία για ακόμη μία ημέρα, μετά την επέλαση της φονικής κακοκαιρίας Daniel, όπου ολόκληρα χωριά έχουν μετατραπεί σε λασπότοπους, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες σε χωριά της Καρδίτσας παραμένουν στη λάσπη και η χώρα εξακολουθεί να είναι κομμένη στα δύο, με την εικόνα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στις πληγείσες περιοχές, να είναι απελπιστική.

Μία καταστροφή που είχε προβλεφθεί αλλά δεν έγινε τίποτα για να αποτραπεί.

Το νερό που υποχωρεί αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής, με τον θεσσαλικό κάμπο να αποτελεί υγειονομική βόμβα, αφού κάτω από τα λασπόνερα εξακολουθούν να βρίσκονται νεκρά ζώα και τόνοι από σωρούς σκουπιδιών, συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό. Την ίδια στιγμή, το νερό παραμένει ακατάλληλο για πόση ενώ αυξάνονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και αυτά με λοιμώξεις αναπνευστικού στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Ανησυχία έχει προκαλέσει επίσης η στάθμη του νερού στη λίμνη Κάρλα, καθώς έχει ανέβει επικίνδυνα ξεπερνώντας τα 6,5 μέτρα θέτοντας σε συναγερμό τόσο τις Αρχές όσο και τους κατοίκους των χωριών πέριξ της λίμνης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αποκομμένα παραμένουν τα χωριά του δήμου Κιλελέρ και του δήμου Αγιάς, καθώς σε 9 -10 ώρες η στάθμη του νερού μετακινείται περίπου 100 μέτρα. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες με αναχώματα προκειμένου να μην πάει το νερό μέσα στα χωριά, τα οποία, σημειώνεται πως είχαν πλημμυρίσει τη δεύτερη μέρα της κακοκαιρίας, την περασμένη δηλαδή Τετάρτη (06/09).

Σε ποιους δήμους είναι κατάλληλο το νερό

Σημειώνεται στις 26 υπηρεσίες υγείας που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές τις δύο τελευταίες μέρες προσήλθαν 1396 πολίτες με διάφορα προβλήματα υγείας, εκ τών οποίων οι 48 είχαν γαστρεντερίτιδα.

Μαγνησία

Δήμος Βόλου: Δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Ακατάλληλο

Δήμος Παλαμά: Ακατάλληλο

Δήμος Σοφάδων: Ακατάλληλο

Δήμος Αργιθέας: Ακατάλληλο

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Ακατάλληλο

Λάρισα

Δήμος Φαρσάλων: Ακατάλληλο

Δήμος Κιλελέρ: Ακατάλληλο

Τρίκαλα

Δήμος Πύλης: Ακατάλληλο

Δήμος Φαρκαδόνας: Ακατάλληλο

Κομμένη στα δύο η Ελλάδα

Η Ελλάδα παραμένει κομμένη στα δύο, με τον Πηνειό να συνεχίζει να κρατά κλειστή την Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, όπου και σήμερα παρατηρείται μεγάλος όγκος νερού και φερτά υλικά, ενώ και το οδόστρωμα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι παραμένει κλειστή λόγω των πλημμυρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία από Λάρισα προς Τρίκαλα, Καρδίτσα και Πύλη προς Μεσοχώρα

Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών συνεχίζονται, ενώ το πρωί της Πέμπτης δόθηκαν στην κυκλοφορία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι δρόμοι: Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων, Επ.Ο. Λάρισας – Καρδίτσας, Επ.Ο. Πύλης – Μεσοχώρας και Λάρισας – Τύρναβου μέσω Δαμασίου.

Τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας ολοκλήρωσαν τις εργασίες αποκατάστασης και οι δρόμοι αποδόθηκαν σε κυκλοφορία. Ακόμη, μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με μηχανήματα του Δήμου Λαρισαίων, επιχειρούν για την αποκατάσταση αναχώματος του Πηνειού στην περιοχή της Γιάννουλης.

Κοντά στις 5.000 οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων

Συνολικά 4.594 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 11.735 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα:

– Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 9.368 κλήσεις σε:

Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Σκιάθο και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.829 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα.

– Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 961 κλήσεις σε:

περιοχές της βόρειας Εύβοιας, Δομοκό και Λαμία Φθιώτιδας, καθώς και στη Θήβα και τη Λιβαδειά Βοιωτίας και πραγματοποιήθηκαν 400 αντλήσεις υδάτων, 17 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 152 άτομα.

– Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις σε:

Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες και Κατερίνη Πιερίας και πραγματοποιήθηκαν 3 αντλήσεις υδάτων, 25 κοπές δέντρων και 4 αφαιρέσεις αντικειμένων.

– Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις σε:

Σπέτσες, Επίδαυρο, Κρανίδι, Μονεμβασιά και Κόρινθο και πραγματοποιήθηκαν 112 αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 15 άτομα.

– Στην Περιφέρεια Αττικής 1.214 κλήσεις, σε:

περιοχές του λεκανοπεδίου, καθώς και στα νησιά Αίγινα και Αγκίστρι και πραγματοποιήθηκαν 819 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 807 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Θεσσαλία: Έτσι πνίγηκε ο κάμπος – Τι έγινε με τα φράγματα και το 112

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα