Ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή στον καστανά

Ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή στον καστανά

Ο 61χρονος μικροπωλητής συνελήφθη με επεισοδιακό τρόπο, μετά από καταγγελία συμπολίτη του, επειδή στερείτο άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου. Τι είπε στην απολογία του

Ποινή φυλάκισης 6 μηνών, με 3ετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον 61 ετών καστανά που την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη με επεισοδιακό τρόπο στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ο κατηγορούμενος, που εδώ και χρόνια πουλάει κάστανα στο κέντρο της πόλης, παραπέμφθηκε να δικαστεί για άσκηση υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου χωρίς άδεια και απείθεια, και τελικώς κρίθηκε ένοχος για την πρώτη πράξη και αθώος για τη δεύτερη.

Ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή στον καστανά

Ο 61 ετών καστανάς απολογήθηκε ότι είχε 5ετή άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου, η οποία έληξε το 2007 και έκτοτε δεν την ανανέωσε, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρέη του προς το ΤΕΒΕ και την Εφορία προσεγγίζουν σχεδόν τις 150.000 ευρώ. «Δεν θέλω να χρωστάω. Μία άδεια θέλω να πουλάω κάστανα για να βγάλω ένα κομμάτι ψωμί. Είμαστε εννιά αδέλφια» είπε. Αρνήθηκε ότι εξύβρισε τους αστυνομικούς που ζήτησαν να τον ελέγξουν, τονίζοντας ότι στη διάρκεια του ελέγχου ζαλίστηκε κι έπεσε κάτω, ενώ, όταν συνήλθε, τους ακολούθησε κανονικά στο αστυνομικό τμήμα. «Τους γνωρίζω τους αστυνομικούς και με γνωρίζουν κι εκείνοι. Δεν έχω δώσει ποτέ δικαιώματα στην Αστυνομία» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, κατέθεσε στο δικαστήριο αστυνομικός που επιλήφθηκε της υπόθεσης. «Δεχθήκαμε καταγγελία από πωλητή και πήγαμε να κάνουμε τον προβλεπόμενο έλεγχο. Δεν έχει άδεια από το 2007 (...). Μας πέταξε ένα ντοσιέ και μας είπε πάρτε δρόμο. Προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε, αλλά άρχισε να φωνάζει περισσότερο και να μας πετάει κάστανα» κατέθεσε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι αφού κλήθηκε το ΕΚΑΒ για την παροχή των πρώτων βοηθειών, δέχθηκε να προσαχθεί στο τμήμα.

Ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή στον καστανά

Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για άσκηση πλανόδιου εμπορίου χωρίς άδεια και να αθωωθεί για απείθεια, εισήγηση με την οποία συντάχθηκε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Μετά την ετυμηγορία, ο καστανάς άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Παρέμβαση πρωθυπουργού

Υπενθυμίζεται ότι χθες και μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ζητώντας του να συνεχιστούν οι έλεγχοι αλλά το επίπεδο αυτών να αντιστοιχεί στο επίπεδο της παράβασης και να μην το υπερβαίνει, καθώς και να μην υπάρχουν δυσανάλογες και υπερβολικές αντιδράσεις απέναντι στους μικροπωλητές.

Η επιχείρηση σύλληψης του ηλικιωμένου καστανά στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Παρασκευής, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς ο μικροπωλητής βρέθηκε ανάμεσα σε 7 αστυνομικούς και στη συνέχεια λιποθύμησε.

Ο πρωταγωνιστής του περιστατικού, σε δηλώσεις του είχε εξηγήσει:  "Τους είπα, παρ' τα χαρτιά, δες τα χαρτιά, το μόνο που λείπει είναι η άδεια. Δεν έχω λεφτά να πάρω μια άδεια. Όχι, μου λέει, επειδή δεν έχεις άδεια, θα στα πάρω".

Και συνέχισε: "Δεν μπορώ να ανανεώσω την άδειά μου. Επειδή χρωστάω στο ΤΕΒΕ και στην εφορία από γραψίματα, δεν μου τη δίνουν την άδεια. Τώρα βγαίνω για να βγάλω κανένα φράγκο, μπας και πάρω την άδεια μου. Δεν μπορώ, με κυνηγάνε".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παρέμβαση Τσίπρα για την υπόθεση του καστανά

Τι υποστηρίζει ο καστανάς για το επεισόδιο με τους αστυνομικούς

Απάντηση της ομάδας ΔΙΑΣ για το περιστατικό με τον καστανά

SHARE: