Πόλεμος μηνύσεων για τις δηλώσεις του Γιάννη Ζουγανέλη

Γιάννης Ζουγανέλης
Γιάννης Ζουγανέλης EUROKINISSI

Τη μηνυτήρια αναφορά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατά του Γιάννη Ζουγανέλη, ακολούθησε αντίστοιχη του ηθοποιού κατά του Παναγιώτη Δημητρά.

Σε πόλεμο μηνύσεων έχουν οδηγήσει οι δηλώσεις του Γιάννη Ζουγανέλη που αφορούν στο μεταναστευτικό. Τελευταία κίνηση ήρθε από τον καλλιτέχνη, ο οποίος υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) για συκοφαντική δυσφήμιση. Τέσσερις μήνες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του, Παν. Δημητράς, είχε προσφύγει στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις ρατσιστικές.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης αναφέρει μεταξύ άλλων πως, σκοπός του Παν. Δημητρά και της μήνυσης που κατέθεσε ήταν «να με κατασυκοφαντήσει και να με κατεξευτελίσει με αοριστολογίες, έωλες και ανυπόστατες κατηγορίες περί ρατσισμού, αφού δεν περίμενε καν την εισαγγελική και δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, την εξέλιξη και ωρίμανση της δικογραφίας, αλλά έσπευσε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα την μηνυτήρια αναφορά του».

ADVERTISING

Σε άλλο σημείο, υποστηρίζει: «Μετά το περιστατικό, με την βέβαιη πεποίθηση, ότι κανένα έγκλημα δεν είχα διαπράξει, αναρωτήθηκα γιατί μου επιτέθηκαν με τόσο μίσος και ρατσιστικό μένος, άνθρωποι και ΜΚΟ, οι οποίοι δεν γνώριζα. Οι άνθρωποι αυτοί, δεν ήταν τελικά πολλοί. Ήταν ο εγκαλούμενος, και δεν αρκέστηκε απλά στην κατάθεση μιας μηνυτήριας αναφοράς, για ένα έγκλημα που θεωρούσε ότι έχει διαπραχθεί, αλλά στην δυσφημιστική για το πρόσωπό μου δημοσιοποίηση του γεγονότος της κατάθεσης της μηνυτήριας αναφοράς. Αποτέλεσμα ήταν η δημόσια διαπόμπευση μου, ο εξευτελισμός μου και η υποκίνηση πράξεων μίσους απέναντι μου. Όπου και εάν βρισκόμουν, με ρωτούσαν αν έχω προβλήματα με τον νόμο, όλοι είχαν διαβάσει τα «κείμενα περί ρατσισμού», όλοι με ρωτούσαν τι ακριβώς διημείφθη, ενώ αποκορύφωμα ήταν, ότι για λίγες μέρες, η διεθνής εταιρεία Google, η οποία διαχειρίζεται τον ιστότοπο Youtube, απαγόρευσε την είσοδο σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου, στο επαγγελματικό μου κανάλι, στον συγκεκριμένο ιστότοπο, με ταυτόχρονη απαγόρευση οποιουδήποτε βίντεο είχα αναρτήσει, με αποτελέσματα που ακόμα δεν έχουν αποτιμηθεί».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ, Παν. Δημητράς, έχει αναφέρει για τη μηνυτήρια αναφορά του ότι αντικείμενο είναι «δήλωση του ηθοποιού Γιάννη Ζουγανέλη όπου αντιπαραβάλει ρατσιστικά τους Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό με τους μετανάστες στην Ελλάδα». Όπως εξηγούσε, «καμιά φορά οι επιλογές των ανθρώπων, ναι ακόμα και αυτών που πεθαίνουν της πείνας, δε γίνονται με βάση τη γεύση αλλά τη συνήθεια, την παράδοση και τη θρησκεία. Η τροφή εξάλλου εκτός από ανθρώπινη ανάγκη επιβίωσης είναι και κουλτούρα απ’ όποια χώρα και αν προέρχεσαι. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή».

Οι δηλώσεις

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν αυτή την αντιπαράθεση δόθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης ατον τηλεοπτικό σταθμό Alpha τον περασμένο Δεκέμβριο. Ανάμεσα σε άλλα, σύμφωνα με τη μηνυση του Γιάννη Ζουγανέλη, δήλωσε: «Να πω μια αλήθεια, ο Έλληνας μετανάστης δεν έχει καμία σχέση με τους μετανάστες που βλέπουμε εδώ πέρα και φιλοξενούμε εμείς. Καμία σχέση! Να σε φιλοξενήσω αλλά να μου πατήσεις το κεφάλι μέσα στο σπίτι μου; Όχι, δεν το θέλω. Πρέπει κάποια στιγμή να λέμε την αλήθεια. Τσακώθηκα με μετανάστη γιατί όταν τους πήγαμε κάποια στιγμή για να φάνε, εγώ ήμουν αυτός που επιλέχθηκε για να μοιράζω σαλάτες και ένας μου την πετάει και μου λέει «χούμους». Ε, του την έφερα στο κεφάλι! Δεν καταλαβαίνω Χριστό!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ζουγανέλης για μήνυση για ρατσισμό: Υπερασπίστηκα το ελληνικό μεταναστευτικό βίωμα

Ζουγανέλης: Η ΕΡΤ μου επέτρεψε να κάνω σατιρική εκπομπή χωρίς παρεμβατικότητα

24Media Network