Πολίτες σε αδιέξοδο: Δυσαρεστημένοι οι επτά στους δέκα

Πολίτες σε αδιέξοδο: Δυσαρεστημένοι οι επτά στους δέκα

Έρευνα της Public Issue για εφημερίδα αποτυπώνει τις εκτιμήσεις και προσδοκίες των πολιτών για τη ζωή, την οικονομική κατάσταση και την ανεργία

Δυσαρεστημένοι από τη σημερινή κατάσταση δηλώνουν 7 στους 10 πολίτες ενώ ανάλογα αρνητικά συναισθήματα καταγράφονται όταν σκέφτονται το μέλλον τους.

Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της έρευνας πολιτικής συγκυρίας της Public Issue για την "Εφημερίδα των Συντακτών", το 73% απαντά ότι έχει επιδεινωθεί η προσωπική οικονομική τους κατάσταση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν ενώ το 47% εκτιμά ότι αυτή θα χειροτερέψει.

Ειδικότερα, στο ερώτημα "πόσο ικανοποιημένοι είστε σήμερα από τη ζωή που ζείτε;" οι 7 στους 10 απαντούν "δυσαρεστημένοι", ποσοστό αυξημένο κατά 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ "ικανοποιημένοι" δηλώνουν οι 3 στους 10 (30%), ποσοστό μειωμένο αντίστοιχα κατά 2%. Αναφορικά με το πώς αισθάνονται όταν σκέπτονται το μέλλον τους "τα επόμενα χρόνια", το 71% των πολιτών δηλώνουν "ανασφαλείς" και μόνο το 26% "ασφαλείς". Οι απαντήσεις και στα δύο ερωτήματα αποτυπώνουν το δραματικό κοινωνικό κλίμα στη χώρα, παρ'όλη την εξωραϊσμένη και εν πολλοίς εικονική πραγματικότητα που εκπέμπει η συγκυβέρνηση.

Παράλληλα, όταν οι ερωτώμενοι καλούνται να εκφράσουν τις εκτιμήσεις τους για την "προσωπική οικονομική κατάσταση", όπως προείπαμε, σε συντριπτικό ποσοστό (73%) απαντούν ότι αυτή θα χειροτερέψει, παρ'ότι αυτό έχει μειωθεί κατά δύο μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο. Μόλις το 3% λέει ότι η κατάστασή του έχει καλυτερέψει, ενώ το 24% λέει ότι έχει μείνει ίδια. Το 41% εκτιμά ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια και το 12% ότι θα καλυτερέψει.

Όσον αφορά το μείζον πρόβλημα της ανεργίας και την εκτίμηση των πολιτών για την εξέλιξή της στους επόμενους 12 μήνες, το 49% πιστεύει ότι αυτή θα αυξηθεί (από 56% τον Απρίλιο), το 28% (26%) ότι θα μείνει ίδια και το 23% (19%) ότι θα μειωθεί.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο μέρος της έρευνας καταγράφηκε η εντεινόμενη πολιτική πόλωση και η δημοσκοπική ισοδυναμία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο πεδίο των ευρωεκλογών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί οριακό προβάδισμα μισής μονάδας (18,5%) έναντι της ΝΔ (18%) ενώ σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές το ποσοστό και των δύο κομμάτων βρίσκεται στο 29%.

SHARE:

24Media Network