Πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τις άθλιες συνθήκες της Μόριας

Πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τις άθλιες συνθήκες της Μόριας
NEWS247.GR

Πορεια αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν υπό άθλιες συνθήκες στη Μόρια πραγματοποιούν αυτήν την ώρα πολίτες στο κέντρο της Αθήνας.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια λίγο πριν τις 20:00 και έχει κατεύθυνση τη Βουλή.

Στα βασικά αιτήματα είναι να κλείσει "το κολαστήριο της Μόριας" και να ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Λόγω της πορείας παραμένουν κλειστές οι Πανεπιστημίου, Σταδίου και οι δρόμοι γύρω από την πλατεια Συντάγματος.

Πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τις άθλιες συνθήκες της Μόριας
NEWS247.GR

Στο κάλεσμα που είχε απευθυνθεί το Στέκι Μεταναστών, η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό και άλλες συλλογικότητες αναφέρεται:

«Οι συνεχείς τραγωδίες στη Μόρια και το Αιγαίο δεν είναι ατυχήματα. Αποτελούν τα  αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η πολιτική των κλειστών συνόρων, της Frontex, των στρατοπέδων, του γεωγραφικού αποκλεισμού, η πολιτική του «να τους κάνουμε το βίο αβίωτο», αποτελεί μια μηχανή που παράγει διαρκώς θάνατο, βαρβαρότητα κι εξαθλίωση. Όταν κλείνεις τα σύνορα, όταν στοιβάζεις 13.000 ανθρώπους σε ένα χώρο που μετά βίας κάνει για 3.000, τότε το ερώτημα δεν είναι αν θα χαθούν ζωές, αλλά το πότε θα συμβεί αυτό.

Τα νησιά έχουν εξελιχθεί σε ζώνες εξαίρεσης δικαιωμάτων, ζώνες εξαίρεσης για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ζώνες θανατοπολιτικής. Οι διαδοχικές τραγωδίες στη Μόρια και τα νησιά αντί να κάνουν την κυβέρνηση να δώσει ανάσες στους πρόσφυγες, αποτέλεσαν αφορμή για το αντίθετο. Πατώντας στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ (που έφτιαξε τη Μόρια και αποθέωσε τη συμφωνία της ντροπής με την Τουρκία), η Νέα Δημοκρατία απογειώνει το κρατικό ρατσισμό.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δίνουν τη χαριστική βολή στο θεμελιώδες δικαίωμα του ασύλου και γεμίζουν τη χώρα φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια στιγμή θα εγκλωβίσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους στα νησιά. Τα μέτρα της κυβέρνησης θα προκαλέσουν ακόμα περισσότερους θανάτους.

Η έκφραση του αποτροπιασμού δεν αρκεί. Πρέπει να βγάλουμε την οργή μας στο δρόμο».

Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Αναμέτρηση – Ομάδα Κομμουνιστών/τριών, Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε,  Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, Στέκι Μεταναστών, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μόρια, Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τρύπιος ασκός οι δομές στο Βόρειο Αιγαίο - Από τη Δευτέρα έως σήμερα 1.154 νέες εισροές

Λέσβος: Μόνο το Σεπτέμβριο έφτασαν 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Πρόσφυγες ή μετανάστες - Ποιος αποφασίζει το προφίλ τους;

SHARE: