Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία σήμερα – “Καλή σχολική χρονιά” με μάσκες, παγούρια κι αντισηπτικά

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία σήμερα – “Καλή σχολική χρονιά” με μάσκες, παγούρια κι αντισηπτικά

Επιστροφή στα θρανία σήμερα για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας να βρίσκεται φυσικά στο επίκεντρο. Τι θα κάνουν τα παιδιά την πρώτη μέρα στο σχολείο και ποιες οι οδηγίες που θα λάβουν.

Ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά για τους μαθητές όλων των ηλικιών και τάξεων, που θα επιστρέψουν ή θα έχουν την πρώτη τους… γνωριμία με τα θρανία, συναντώντας νέες συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από την πανδημία και πλαισιώνονται από το ΥΠΑΙΘ, κατόπιν των συστάσεων της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Επίκεντρο αυτής της νέας πραγματικότητας φυσικά είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας ατομικής προστασίας από τον κορονοϊό, την οποία όλοι οι μαθητές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του νηπιαγωγείου, θα κληθούν να φορούν σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Υπενθυμίζεται πως η επαναλειτουργία των σχολείων γίνεται σε πλήρη σύνθεση, χωρίς να υπάρξει περιορισμός του αριθμού των μαθητών ανά τάξη

Τι θα κάνουν σήμερα τα παιδιά

Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων καλούνται να προσέλθουν στα σχολεία τους στις 8:15 (παρά το αλαλούμ που αρχικά δημιουργήθηκε), όταν και θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιλαμβάνει:

*Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.

*Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.

*Διανομή μάσκας ανά μαθητή.

*Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

*Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

*Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).

*Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Ποια σχολεία μένουν κλειστά

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η σημερινή μέρα δεν θα σηματοδοτήσει την έναρξη της σχολικής χρονιάς για όλα τα σχολεία της χώρας. Συγκεκριμένα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Πέλλας και της Λέσβου ως και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, για τα οποία η εκκίνηση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει την Πέμπτη.

Παράλληλα, την αναστολή της λειτουργίας τους από 14 ως και 18 Σεπτεμβρίου έχουν ανακοινώσει το Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου), το Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου) και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας).

Οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς να φορούν σωστά τις μάσκες τα παιδιά έχει δώσει η Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία.

Βάσει αυτών, οι αναγνωρισμένοι τρόποι προφύλαξης από τον κορονοϊό είναι:

*Σχολαστική υγιεινή των χεριών και αποφυγή επαφής τους με μάτια, μύτη και στόμα.

*Επαρκής αερισμός χώρων.

*Διατήρηση απόστασης (τουλάχιστον 1,5 μέτρου) μεταξύ μας.

*Χρήση μάσκας προσώπου.

Συστάσεις

*Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

*Είναι προαιρετική στο διάλειμμα, δεν χρησιμοποιείται στη γυμναστική, εφόσον γίνονται σε εξωτερικό χώρο και με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η απόσταση ασφαλείας.

*Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικός και συνίσταται στην:

*Καθημερινή υπενθύμιση, για την σωστή προφύλαξη.

*Επιτήρηση για την διατήρηση απόστασης ασφαλείας.

*Ενθάρρυνση της συμμόρφωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

*Η χρήση “ασπίδας προσώπου”, δεν συνιστάται σαν εναλλακτική λύση.

*Πώς θα εκπαιδεύσω το παιδί και πώς θα φροντίσω ώστε η μάσκα του να παραμένει σε καλή κατάσταση;

*Συνιστάται το κάθε παιδί να έχει μαζί του στο σχολείο τουλάχιστον δύο μάσκες, την καθεμιά στη δική της ξεχωριστή θήκη (μια απλή πλαστική σακούλα).

*Πριν τη χρήση της μάσκας πλένουμε ΚΑΛΑ τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό.

*Κρατάμε τη μάσκα από τα κορδόνια και την εφαρμόζουμε καλά στο πρόσωπο. Στη συνέχεια αποφεύγουμε να πιάνουμε με τα χέρια τη μάσκα , να αποκαλύπτουμε την μύτη ή να την κατεβάζουμε προς το σαγόνι.

*Αποφεύγουμε να πιάνουμε τη μάσκα από την μπροστινή επιφάνεια.

Αποφεύγουμε να ακουμπάμε τη μάσκα σε κοινόχρηστες επιφάνειες

Πώς θα γίνεται η διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων

Υπενθυμίζεται ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης (Task Force) με την σύμπραξη των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους Διευθυντές Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.

Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από την σήμερα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μετά τις 9 π.μ. είτε μέσω τηλεφώνου (2131510984, 2131510985 και 2131510986), είτε μέσω email ([email protected]).

Από το υπουργείο τονίζεται για μία ακόμη φορά ότι “πρόκειται για μία διαδικασία δυναμική” και ότι εφόσον χρειαστεί, τα μέτρα θα προσαρμόζονται και επικαιροποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα