Πού θα κυμανθούν οι τιμές στα κράνη με την πτώση του ΦΠΑ;

Κράνη σε κατάστημα με αξεσουάρ για μοτοσυκλετιστές

Τι αντίκτυπο θα έχει στην τελική τιμή η πτώση του ΦΠΑ στα κράνη για τις μοτοσυκλέτες που προανήγγειλε η κυβέρνηση; Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε ακριβότερα και φθηνότερα κράνη.

Την απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στα κράνη των δικυκλιστών από το 24% στο 13% ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη η κυβέρνηση, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για αγορά, σε όσους χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτα για τις μετακινήσεις τους. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, αναφέρεται πως «η σχετική διάταξη θα ενταχθεί στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.Ύστερα από συνεννόηση του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και σε συνέχεια της δέσμευσής του για τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων που αφορούν τη χρήση κράνους από τους δικυκλιστές, γίνεται γνωστό ότι ο ΦΠΑ για τα κράνη μειώνεται από το 24% στο 13%. Η σχετική διάταξη θα ενταχθεί στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Η εφαρμογή του μέτρου θα φέρει μείωση στην τελική τιμή των κρανών στα καταστήματα, με τους εμπόρους να αναμένουν μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά. Πού θα κινηθούν όμως οι τιμές ανάλογα με την κατηγορία;

Όπως αναφέρει στο News 24/7 ο Τάσος Βελλής, ιδιοκτήτης καταστήματος με αξεσουάρ για μοτοσυκλετιστές, η μείωση του ΦΠΑ θα είναι ένα κίνητρο, ωστόσο δεν μπορεί από μόνη της να πείσει κάποιον που δεν είχε σκοπό να αγοράσει κράνος, να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. «Αποτελεί σίγουρα μια ελάφρυνση για όσους σκέφτονται την αγορά και τους προβληματίζει η τιμή ή δυσκολεύονται να βρουν τα χρήματα», εκτιμά. Ενδεικτικά, παίρνοντας ορισμένα παραδείγματα κατηγοριών τιμών, ο κ. Βελλής εξηγεί, πως το κόστος για ένα ακριβό κράνος, που κοστίζει σήμερα 769 ευρώ, θα διαμορφωθεί μετά την μείωση του ΦΠΑ στα 738 ευρώ. Στις μεσαίες τιμές, σε ένα κράνος που κοστίζει 399 ευρώ, η τιμή θα κατέβει στα 360 ευρώ, ενώ στις χαμηλές κατηγορίες, η τιμή ενός κράνους των 120 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 110 ευρώ.

Πού θα κυμανθούν οι τιμές στα κράνη με την πτώση του ΦΠΑ;

Οι αναβάτες που αγοράζουν κράνη τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Βελλή, προτιμούν κατά κύριο λόγο τις μεσαίες και χαμηλές κατηγορίες κρανών, με εκείνα που κοστίζουν από 100 ως 200 ευρώ να αγοράζονται κατά κόρον, ενώ σπανίως κάποιος θα έχει τη δυνατότητα να φτάσει τις πολύ υψηλές τιμές. Πάντως, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος με τα αξεσουάρ μοτοσυκλετών, λέει στο News 24/7 πως ήδη από το πρωί της Παρασκευής δέχθηκε τηλεφωνήματα από πελάτες του που σκέφτονταν να αγοράσουν συγκεκριμένα κράνη. «Διάβασαν για την μείωση και με πήραν δύο άτομα να με ρωτήσουν για συγκεκριμένα μοντέλα που τους ενδιαφέρουν και για το πόσο θα πέσει η τιμή τους, για να δουν αν η διαφορά θα είναι τέτοια που θα τους κάνει να περιμένουν την εφαρμογή του μέτρου» καταλήγει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΦΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ στα κράνη για μηχανές

Πέρκα: Η κυβέρνηση εξήγγειλε την ήδη έτοιμη ρύθμιση για μείωση φόρου στα κράνη

SHARE: