Πού το πάει το Facebook;

Πού το πάει το Facebook;

Οι «Διάλογοι» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος διοργανώνουν επίκαιρη συζήτηση για τα σόσιαλ και τους κινδύνους που εγκυμονούν για το άτομο και την ευνομούμενη κοινωνία.  

Ήταν 4 Οκτωβρίου 2021, όταν για λόγους που οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουμε καν ενέσκηψε ένας μίνι-Αρμαγεδδών στις ψηφιακές οθόνες της οικουμένης. Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger αχρηστεύτηκαν, και επί επτά ολόκληρες ώρες δεν μπορούσε κ α ν ε ί ς να ανεβάσει στόρι με το φαΐ που παρήγγειλε, να ξεκατινιαστεί αμετροεπώς σε κάποιο πριβέ τσατ, να συνεννοηθεί με μακρινούς ή κοντινούς «φίλους» και «ακόλουθους», να διαλαλήσει κοσμοθεωρίες, πόζες και τσιτάτα, ή να λειτουργήσει, ρε παιδί μου, τα επαγγελματικά του σόσιαλ –μέσω των οποίων κλείνονται και κάμποσες «αφορολόγητες» υπηρεσίες, όπως όλοι ξέρουμε.

Προσωπικά, δεν αντιλήφθηκα την σοβαρότητα της υπόθεσης: μπήκα φουμπού, είδα ότι δεν, τα έβαλα λίγο με το λάπτοπ (τα ‘φτυσε κιόλας το ρημάδι;), βγήκα και το ξέχασα. Πλην όμως, για πολύ κόσμο σε αμέτρητα καλωδιωμένα μήκη και πλάτη της Γης αυτή η πολύωρη διακοπή λειτουργίας των λαοφιλών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης ισοδυναμούσε με απόλυτη ανατροπή της κανονικότητας. Οριακά, με στέρηση αναφαίρετων ατομικών δικαιωμάτων, δηλαδή…

Την έκπληξη διαδέχτηκαν νεύρα, μετά ανυπομονησία (άντε, ακόμα να φτιάξει;), μια πρέζα απελπισίας… Και στο βάθος-βάθος εκείνη η σχεδόν ασυνείδητη επίγνωση του χώρου που καταλαμβάνουν πια τα σόσιαλ στην ζωή μας. Και της τρομακτικής αμηχανίας που συνεπάγεται η απουσία τους. Μετά, η τάξη αποκαταστάθηκε, οι πλατφόρμες λειτούργησαν –και το ξεχάσαμε.

Αποκαλύψεις από μέσα

Όμως τα κακά μαντάτα είναι σαν τους Χιώτες. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε δώσει ωριαία συνέντευξη στο κανάλι CBS η μέχρι τούδε άγνωστη πληροφοριοδότρια, η οποία τους προηγούμενους μήνες είχε πασάρει στην Wall Street Journal απόρρητες ενδοεταιρικές έρευνες της Facebook που η εφημερίδα είχε φυσικά δημοσιεύσει.

Επρόκειτο για διαβαθμισμένα έγγραφα που καταδείκνυαν ότι η εταιρεία γνωρίζει μια χαρά πως οι αλγόριθμοί της υποθάλπουν την ρητορική μίσους, την προβολή στρεβλών σωματικών προτύπων, την εμβολιαστική παραπληροφόρηση κι άλλα παρεμφερή και καθόλου επιθυμητά, αλλά δεν κάνει απολύτως τίποτα επ’ αυτού για να μην θιγούν τα κέρδη της.

Την επομένη, 5 Οκτωβρίου 2021, η 37χρονη
Φράνσις Χάουγκεν
, τέως μηχανικός δεδομένων στην Facebook, κατέθεσε με το ονοματεπώνυμό της και το ακάλυπτο πρόσωπό της ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στην Υποεπιτροπή Προστασίας Καταναλωτή, Ασφάλειας Προϊόντων και Προστασίας Δεδομένων της αμερικανικής Γερουσίας. Και 20 μέρες αργότερα,
η Χάουγκεν κατέθεσε
και ενώπιον ανάλογης επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ο διάλογος για το πού το πάει η Facebook και τ’ αδελφά σάιτ έχει ανοίξει για τα καλά. Ερωτήματα για το πόσο διακυβεύεται ακόμη και η δημοκρατία έχουν αρχίσει να τίθενται. Όχι στα ίδια τα σόσιαλ, πάντως…

Κάποιος ανοίγει την συζήτηση

Οι «Διάλογοι» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πάντα σε εγρήγορση για όσα συμβαίνουν στο πλανητικό χωριό μας, αποφάσισε να το διερευνήσει το φλέγον τούτο ζήτημα. Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση θα διεξαχθεί μια υποσχόμενη συζήτηση για τις ποικίλες κι εν πολλοίς ανεξέλεγκτες επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην κοινωνία, το πολίτευμα, και φυσικά το άτομο. Τίτλος της, το λιτό «Facebook Down».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διοργανωτές από τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό οργανισμό iMEdD, «Η αδράνεια στην αντιμετώπιση της διασποράς ψευδών ειδήσεων και τον συντονισμένο κακοποιητικό λόγο, η συστηματική παραβίαση προσωπικών δεδομένων αλλά και οι κοινωνικο-πολιτικές και ψυχολογικές συνέπειες από την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι μερικά από τα ζητήματα που θα συζητηθούν.»

Στην συζήτηση, που θα συντονίσει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, θα συμμετάσχουν η Εγγλέζα ερευνητική δημοσιογράφος Κάρολ Τζέιν Κεντουάλαντερ (φιναλίστ του Πούλιτζερ 2019 για την αποκάλυψη του σκανδάλου Facebook – Cambridge Analytica), και ο Νικολά Καζέρ-Μπριλ, Γαλλο-γερμανός δημοσιογράφος δεδομένων και πολύ δραστήριος στην αποκρυπτογράφηση των αλγορίθμων που, θέλουμε δεν θέλουμε, διέπουν σημαντικό μέρος της ζωής μας.

Πληροφορίες

  • Παρακολούθηση της διαδικτυακής ζωντανής συζήτησης «Facebook Down» την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στις 18:30 εδώ.
  • Η κουβέντα θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.
  • Για δήλωση συμμετοχής, πρέπει να συμπληρωθεί η σχετική φόρμα.
  • Υπάρχει δυνατότητα υποβολής γραπτών ερωτήσεων προς τους συμμετέχοντες/ διοργανωτές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα