Πράσινο φως για συνεύρεση ζευγαριών μέσα στις φυλακές

Πράσινο φως για συνεύρεση ζευγαριών μέσα στις φυλακές

Οι κρατούμενοι θα μπορούν να συναντιούνται με τις γυναίκες ή συντρόφους τους σε ειδικούς χώρους

Ριζικές αλλαγές έρχονται στο σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδας και τις παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης. 

Η δυνατότητα συνεύρεσης κρατουμένων με τους συζύγους και τους συντρόφους τους, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, είναι το νέο στοιχείο το οποίο προβλέπεται για πρώτη φορά στον επίσης νέο σωφρονιστικό κώδικα.

Προβλέπεται, επίσης, η ημιελεύθερη διαβίωση κρατουμένων σε άλλους χώρους, όπως ξενοδοχεία, πλην των φυλακών.

Να σημειωθεί όμως πως η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά καταδικασμένους- έγκλειστους, οι οποίοι βαρύνονται με ελαφρά εγκλήματα, ενώ τη σχετική απόφαση θα την παίρνει το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας που συντάχθηκε από νομοπαρασκευαστική Επιτροπή υπό την προεδρία του πανεπιστημιακού καθηγητή Γ. Πανούση, τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Αναλυτικότερα, ο νέος Κώδικας προβλέπει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο των κρατουμένων, για εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς λόγους.

Για το σκοπό αυτό μάλιστα το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναζητήσει τη συνεργασία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ακόμη, στον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής λόγω εργασίας εντός των φυλακών, προστίθεται και η περίπτωση επιτυχούς αποφοίτησης από ολοκληρωμένο σύνολο σπουδών.

Επίσης, καθορίζεται ο αριθμός των κρατουμένων που επιτρέπεται ανά τετραγωνικό μέτρο. Εξάλλου, παρέχεται η δυνατότητα στο Συνήγορο του Πολίτη να διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, όπως και αυτοψίες στις φυλακές, ενώ δίδεται η δυνατότητα επισκέψεων στα αρμόδια όργανα της Βουλής, την Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, την Επάνοδο, και τους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Τέλος, ο Ρουπακιώτης τόνισε ότι αναμένει τις προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής για το λεγόμενο «βραχιολάκι» που θα δίνει τη δυνατότητα να τοποθετείται στους υπόδικους ή καταδίκους κατά το χρόνο των αδειών που θα λαμβάνουν ή κατά την ημιελεύθερη διαβίωσή τους.


SHARE:

24Media Network