Νέα Μανωλάδα: Προφυλακιστέοι οι τρεις επιστάτες και ο παραγωγός φράουλας

Νέα Μανωλάδα: Προφυλακιστέοι οι τρεις επιστάτες και ο παραγωγός φράουλας
Μέσα σε ένα δικηγορικό γραφείο στην Αμαλιάδα, συνελήφθησαν σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr οι τρεις δράστες του μακελειού στην Βάρδα. Οι δράστες είχαν μεταβεί εκεί και εντοπίστηκαν στο γραφείο, αποκλείστηκε η περιοχή και έγινε επιχείρηση της Αστυνομίας. Οι δράστες είναι πιθανόν να μετέβησαν στο γραφείο του δικηγόρου τους προκειμένου να παραδοθούν. (EUROKINISSI/ilialive.gr) Eurokinissi

Ποια είναι η απόφαση του ανακριτή μετά την απολογία των τριών επιστατών και του ιδιοκτήτη της καλλιέργειας φράουλας για την αιματηρή επίθεση σε αλλοδαπούς. "Μου 'φαγες τα παιδιά" είπε η μάνα στον τσιφλικά. Έφτυναν τις κάμερες οι κατηγορούμενοι (Vid)

Προφυλακιστέοι οι τρεις επιστάτες και ο παραγωγός φράουλας, που κατηγορούνται για την επίθεση κατά των 200 αλλοδαπών εργατών.

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι οι απολογίες ενώπιον του ανακριτή Αμαλιάδας των τριών συλληφθέντων και του εργοδότη τους για την επίθεση εναντίον αλλοδαπών εργατών στη Μανωλάδα.

Λίγο μετά τις 14.30 στο Δικαστικό Μέγαρο προσήλθε για απολογία και ο 57χρονος παραγωγός, Νίκος Βαγγελάτος, αφού κρίθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του το επέτρεπε.

Επεισόδιο στο δικαστικό μέγαρο Αμαλιάδας όταν ανακοινώθηκε πώς και οι τέσσερις προσαχθέντες για τους πυροβολισμούς στην Μανωλάδα προφυλακίζονται .

Η μητέρα των δυο αδερφών ξέσπασε κατά του 57χρονου ιδιοκτήτη της φυτείας λέγοντας του “μου έφαγες τα παιδιά” ενώ οι τρεις κατηγορούμενοι τα έβαλαν με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν το ρεπορτάζ και έφτυναν τις κάμερες λέγοντας “εσείς μας βάζετε στην φυλακή”. Η απολογία των τριών επιστατών κράτησε επτά περίπου ώρες ενώ γύρω στις τρεις ώρες κράτησε η απολογία του 57χρονου ιδιοκτήτη της φυτείας .

Ο Εισαγγελέας και ο ανακριτής της Αμαλιάδος συμφωνήσαν στην προφυλάκιση τους.

Η εισαγγελέας Αμαλιάδος έχει ασκήσει εναντίον των τριών συλληφθέντων ποινικές διώξεις, για εμπορία ανθρώπων κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή, για ηθική αυτουργία στην απόπειρα, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή και κατά συναυτουργία.

Οι συλληφθέντες επικαλούνται αυτοάμυνα

Από την πλευρά των κατηγορουμένων, ο δικηγόρος του 39χρονου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο πελάτης τους αρνείται την εμπλοκή του στο περιστατικό και πρόσθεσε ότι οι αλλοδαποί ήταν εκείνοι που κινήθηκαν απειλητικά.

Ο δικηγόρος του 21χρονου και του 27χρονου, ανέφερε ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος διάθεση, ούτε υπήρχε σκοπός να γίνει ζημιά. Ακόμη υποστήριξε ότι δεν ευθύνονται οι κατηγορούμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών. Για τις συνθήκες της σύλληψης των δύο εκ των τριών σημείωσε ότι, ο ίδιος είχε ενημερώσει την Αστυνομία, πως επρόκειτο να παραδοθούν, αλλά ακολούθησε η σύλληψη μέσα στο γραφείο του.

Με εντολή του εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας τα 35 θύματα της Μανωλάδας

Από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε δόθηκε εντολή να τεθούν σε καθεστώς προστασίας οι 35 εργάτες-θύματα στη Μανωλάδα Ηλείας, ενώ με εγκύκλιό του δίνει οδηγίες προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών για εντατικοποίηση ελέγχων προστασίας της εργασίας ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων, καθώς και της παραβίασης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα στελέχη επιχείρησης στη Νέα Μανωλάδα πυροβόλησαν εν ψυχρώ αλλοδαπούς εργαζομένους στη συγκομιδή της φράουλας, οι οποίοι ήταν απλήρωτοι επί σειρά μηνών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες εξ αυτών, κάποιοι εκ των οποίων σοβαρά.

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας Ηλείας να εκδώσει πράξη με την οποία να χαρακτηρίζονται οι 35 τραυματίες αλλοδαποί «θύματα εμπορίας ανθρώπων». Ο χαρακτηρισμός αυτός των 35 τους θέτει -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- σε καθεστώς προστασίας, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η απέλασή τους. Επίσης, η πράξη αυτή της Εισαγγελίας θα επιδοθεί στους ίδιους τους 35 αλλοδαπούς και στις αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών κ.λπ.

Παράλληλα, ο κ. Τέντες εξέδωσε εγκύκλιο (στο πνεύμα των σχετικών εγκυκλίων των προκατόχων του Γ. Σανιδά και του αείμνηστου Ευαγ. Κρουσταλάκη) προς τους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας και ζητεί να δραστηριοποιηθούν δυναμικά σε περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κακομεταχείρισης εργαζομένων Ελλήνων και αλλοδαπών, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας κ.λπ.

Αναλυτικότερα, η εγκύκλιος του κ. Τέντε στάλθηκε στους συναδέλφους του με αφορμή ένα πλέγμα γεγονότων και φαινομένων που απασχολούν και πλήττουν την ελληνική κοινωνία και παραβιάζουν παράλληλα βασικές συνταγματικές αρχές. Τα φαινόμενα αυτά είναι η κακομεταχείριση ημεδαπών και αλλοδαπών (για την οποία μάλιστα εκφράζονται παράπονα από διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις), η παράβαση πλειάδας κανόνων του εργατικού δικαίου, ιδίως σε βάρος αλλοδαπών μεταναστών εργαζομένων, αλλά και ημεδαπών μισθωτών και η μη τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία, τόσο από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και από τον δημόσιο τομέα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται στην εγκύκλιό του την συνταγματική εκείνη διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση που έχουν όλα τα κρατικά όργανα για να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου. Οι συνταγματικές αυτές αρχές, επισημαίνει ο κ. Τέντες, απευθύνονται προεχόντως μάλιστα, στους εισαγγελικούς λειτουργούς, αποστολή των οποίων είναι και η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη.

Ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους εισαγγελείς του κράτους να δραστηριοποιηθούν, όσο είναι δυνατόν εντονότερα και δυναμικότερα, για την τήρηση της συνταγματικής αρχής της προστασίας της αξίας του ανθρώπου από όλα τα κρατικά όργανα που ευρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους, ενώ ζητεί να δείξουν οι συνάδελφοί του την προσήκουσα αυστηρότητα για την πρόληψη ή την καταστολή φαινομένων που «ευτελίζουν τον άνθρωπο και προσβάλλουν τη δημοκρατική και πολιτισμένη μας κοινωνία».

Τέλος, ο κ. Τέντες ζητεί από τους συναδέλφους του να ενημερώνουν ανά τρίμηνο την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορικά με τις σχετικές δικογραφίες που σχηματίζονται για μη εφαρμογή της νομοθεσίας (εργατικής, ποινικής κ.λπ.).

Πλήρη διερεύνηση του περιστατικού στη Μανωλάδα ζητά η Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, η Σεσίλια Μάλμστρεμ, Επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τα θέματα Δικαιοσύνης στην ΕΕ, ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε πλήρη διερεύνηση του περιστατικού που συνέβη στη Μανωλάδα Ηλείας, με τους πυροβολισμούς και τον τραυματισμό εργατών από το Μπαγκλαντές.

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το δελτίο πληροφόρησης Agence Europe τονίζοντας πως η Επίτροπος σε ανάρτησή της στο twitter έγραψε: “Σοκαριστικά νέα για τον πυροβολισμό μεταναστών στην Ελλάδα. Περιμένω πλήρη διερεύνηση από τις ελληνικές αρχές”.

Η Agence Europe σχολιάζει ότι, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ, “οι εργάτες που δουλεύουν στην περιοχή, ζουν σε φριχτές και απαράδεκτες συνθήκες ενώ συχνά εκτυλίσσονται περιστατικά βίας εναντίον τους. Παρότι κανείς δεν σκοτώθηκε στο περιστατικό, αρκετοί εργάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να λάβει άμεσα και υποδειγματικά μέτρα για την καταπολέμηση τέτοιων απάνθρωπων επιθέσεων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας δήλωσε σχετικά ότι πλέον δεν θα γίνεται ανεκτή στην Ελλάδα, η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή χιλιάδων μεταναστών εργατών υπό απαράδεκτες συνθήκες”.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι οι ξενοφοβικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί την τελευταία περίοδο στην Ελλάδα, όπως ανέφερε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Επίτροπος, λέει το δημοσίευμα, άσκησε κριτική για την ατμόσφαιρα μίσους που έχει καλλιεργηθεί από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής και έκανε έκκληση στις ελληνικές αρχές να δράσουν εναντίον του φαινομένου.

Με πληροφορίες από: thebest.gr, ΑΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα