Προϊστάμενος Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Κύπρου: “Πρωτοφανές το έγκλημα. Ψάχνουν δύο ακόμη βαλίτσες”

Προϊστάμενος Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Κύπρου: “Πρωτοφανές το έγκλημα. Ψάχνουν δύο ακόμη βαλίτσες”

Στο News 24/7 μίλησε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, Προϊστάμενος Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Κύπρου. Τι λέει για τα μακάβρια ευρήματα που έχουν εντοπιστεί ως τώρα, τι περιμένουμε από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Χαρακτηρίζει τα πολλαπλά φονικά ως "πρωτοφανή" για τα δεδομένα της χώρας. Αποστολή στην Κύπρο, Άννα Μαρινάκη για το News 24/7.

Σήμερα θα συνεχιστούν οι έρευνες για την ανάσυρση της δεύτερης βαλίτσας που εντοπίστηκε χθες, στο βυθό της Κόκκινης Λίμνης, στο Μιτσερό της Κύπρου, στα πλαίσια των ερευνών για τα θύματα του 35χρονου ίλαρχου.

Στη βαλίτσα που ανασύρθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, βρέθηκε η σορός ενήλικης γυναίκας, σε προχωρημένη αποσύνθεση, καθώς κι ένα τσιμεντένιο μπλοκ με στόχο, προφανώς, για να παραμείνει η βαλίτσα στον βυθό.

Το ενδεχόμενο ο στρατιωτικός να έχει σχέση με δολοφονίες γυναικών στα κατεχόμενα, εξετάζουν στο μεταξύ, οι αρχές του ψευδοκράτους, καθώς ο Ίλαρχος, φαίνεται πως περνούσε συχνά τα οδοφράγματα της πράσινης γραμμής.

Και ενώ οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, στο News 24/7 μίλησε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, Προϊστάμενος Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Κύπρου.

Διαβάστε παρακάτω τις δηλώσεις του μετά την ανάσυρση της βαλίτσας με το πτώμα γυναίκας σε προχωρημένη αποσύνθεση.

Μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι γυναίκα ή παιδί;

Κοιτάξτε αυτά είναι καλύτερα να τα δούμε με το dna διότι εμείς κάναμε σήμερα μια αυτοψία. Όταν θα γίνει η νεκροτομή εκεί θα δούμε και άλλες λεπτομέρειες που πιθανώς να υπάρχουν, δεν μπορούμε να ξέρουμε για ακόμη τίποτα.

Ούτε με την πρώτη οπτική επαφή;

Όχι. Γιατί εμείς τι κάναμε; Είδαμε ότι απλώς υπάρχει μέσα πτώμα, είναι πιθανώς γυναίκα και τίποτε άλλο δεν έχουμε δει. Εκείνη τη στιγμή κάνουμε απλώς αυτοψία, δεν κάνουμε την νεκροτομή για να ξέρουμε ακριβώς κάποια άλλα πράγματα. Η νεκροτομή είναι μια λεπτομερής εξέταση που θα κάνουμε στο πτώμα. Η αυτοψία γίνεται στη σκηνή που βρέθηκε ένα πτώμα ας πούμε, βλέπουμε το πτώμα πως είναι, αν ταιριάζει με τον χώρο γύρω, αλλά οι λεπτομέρειες γίνονται στο νεκροτομείο. Η διαδικασία είναι μετά να πάμε στο νεκροτομείο, θα κάνουμε τη νεκροτομή, θα δούμε το πτώμα, θα φωτογραφηθεί, θα καθαριστεί, θα γίνουν ακτινογραφίες, θα πάρουμε και dna, θα δούμε τι έχει και τι δεν έχει και αν μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι κάθε φορά ανάλογα με τα ευρήματα.

sigmalive.com

 

Και μπορούμε από τα ευρήματα να βρούμε και αναλυτικά στοιχεία;

Όχι, εξαρτάται κάθε φορά και πως είναι η κατάσταση του πτώματος. Αν το πτώμα είναι σε προχωρημένη αποσύνθεση, δυσκολεύει.

Έχει εντοπιστεί μια βαλίτσα, η διαδικασία τώρα είναι χρονοβόρα; Θα πάρει καιρό μέχρι τα πρώτα συμπεράσματα;

Εξαρτάται, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας, μετά θα περιμένουμε εξειδικευμένες εξετάσεις, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα είναι χρονοβόρα η όχι, πρέπει πρώτα να δούμε πώς είναι το πτώμα. Σίγουρα για να βγει το dna χρειάζονται κάποιες μέρες, ανάλογα με το περιστατικό.

Η δεύτερη βαλίτσα έχει εντοπιστεί;

Κοιτάξτε υπάρχει μια, φαίνεται ότι υπάρχει κάτι αλλά για εμάς. Aν δεν βγει, δεν μπορούμε να πούμε κάτι και αυτό δεν είναι δουλειά δική μας των ιατροδικαστών. Εμείς θα είμαστε εκεί, όταν θα βγει αυτό που θεωρείται ότι είναι βαλίτσα. Σήμερα ανασύρθηκε μια βαλίτσα και μέσα είχε ένα πτώμα, όταν θα ανασυρθεί το άλλο αντικείμενο, το οποίο πιθανώς λέγεται ότι είναι βαλίτσα, θα δούμε τι είναι.

Ψάχνουν δηλαδή τώρα δύο άλλα αντικείμενα

Βάσει των μαρτυριών, ακόμη δύο βαλίτσες. Λένε ότι υπάρχει και μια δεύτερη βαλίτσα που εντοπίστηκε. Τώρα το “βαλίτσα” εγώ το βάζω ως ερωτηματικό.

 

Και είναι και δύσκολη η διαδικασία.

Αυτό θα το δούνε οι ειδικοί που θα τη βγάλουνε

Από την εμπειρία σας μπορείτε να καταλάβετε αν ήταν πολύ καιρό η σορός στη λίμνη;

 Όχι, μετά από κάποιο καιρό δεν μπορείς να πεις πόσο καιρό είναι το πτώμα σε αποσύνθεση.

Με την πολύχρονη εμπειρία σας, τα ευρήματα είναι το ίδιο σοκαριστικά και για εσάς όσο και για τους υπόλοιπους;

Ως προς το ότι είναι επτά τα πτώματα όπως ισχυρίζεται ο δράστης, βέβαια είναι σοκαριστικό, τουλάχιστον στην Κύπρο νομίζω δεν υπήρχε άλλο περιστατικό που να είναι με αυτόν τον τρόπο. Γιατί είχαμε και πενταπλό φόνο με πυροβολισμούς. Αλλά ήταν με όπλο. Τελείως διαφορετικό, με όπλο μπορείς να σκοτώσεις και δέκα. Τέτοιου είδους όμως στραγγαλισμό όπως ο ίδιος λέει, ότι στραγγάλισε επτά άτομα και να τα υποδεικνύει, όχι.

Στα προηγούμενα ευρήματα έχουμε καταλήξει ότι είναι στραγγαλισμός ή και αυτό θέλει τον χρόνο για να αποδειχθεί;

Όχι θέλουμε κάποιο χρόνο και θα το δούμε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα