Προσωρινά κρατούμενοι οι 8 ναυτικοί του πλοίου - βόμβα

Προσωρινά κρατούμενοι οι 8 ναυτικοί του πλοίου - βόμβα
CRETALIVE.GR

Ξεκίνησε η μεταφορά των 410 τόνων εκρηκτικών που μετέφερε το Andromeda με πιθανό προορισμό τη Λιβύη - Το φορτίο είναι νόμιμο, υποστηρίζει ο συνήγορος της εταιρείας

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι οκτώ ναυτικοί - πλήρωμα του φορτηγού πλοίου "Andromeda" που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Κρήτης να μεταφέρει 410 τόνους εκρηκτικών με προορισμό πιθανότατα τη Λιβύη. Πρόκειται για δύο Ουκρανούς, πέντε Ινδούς και έναν Αλβανό, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν αναφέρει ότι το πλοίο με εκρηκτικά θα έσπαγε το εμπάργκο και θα κατέληγε στη Λιβύη χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει τίποτα για τους παραλήπτες. Σημειώνεται ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κοινοτική οδηγία που απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, στη Λιβύη.

ADVERTISING

Ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας υποστήριξε ότι για ενάμιση μήνα το πλοίο βρίσκονταν σε «ομηρεία» λόγω αθέτησης των υποχρεώσεων από τις δύο τουρκικές εταιρείες στις οποίες ανήκει το συγκεκριμένο εμπόρευμα και οι οποίες δεν κατέβαλαν τα λιμενικά τέλη, προκειμένου το «Andromeda» να μεταβεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ στο Τζιμπουτί, όπου ήταν και ο προορισμός του φορτίου.

«Λόγω της φύσης του φορτίου ήμασταν από αγκυροβόλιο σε αγκυροβόλιο και το "Adromeda" είχε κάνει μία διαδρομή Πορτ Σάιντ, Λάρνακα, Λεμεσός, Καλοί Λιμένες, Καλαμάτα, Σητεία» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ναυτικός πράκτορας, που προσπάθησε να βοηθήσει τον εκπρόσωπο της "Adromeda" να βρει ασφαλές λιμάνι, είπε ότι η εταιρεία είχε ζητήσει με έγγραφό της το πλοίο να προσεγγίσει το λιμάνι του Αστακού, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες επικαλέστηκαν περιβαλλοντικούς λόγους.

Παράλληλα, ο συνήγορος της εταιρείας τόνισε ότι το φορτίο ήταν νόμιμο και εκτίμησε ότι η απόφαση να κρατηθεί προσωρινά το πλήρωμα στηρίζεται πιθανότατα στο σκεπτικό ότι ήταν ύποπτοι φυγής. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον» είπε και σημείωσε ότι «ο εκπρόσωπος της εταιρείας είναι ήδη στη διάθεση των Αρχών, προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις».

Φεύγει το 'εκρηκτικό' φορτίο από το λιμάνι

Στο μεταξύ, στην άμεση απομάκρυνση από το λιμάνι του Ηρακλείου, των 410 τόνων εκρηκτικών που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο πλοίο «Andromeda» στα ανοιχτά της Κρήτης, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις ένοπλες δυνάμεις και η μεταφορά του επικίνδυνου φορτίου θα γίνει σε ειδική αποθήκη του στρατού ξηράς πιθανόν στη βόρεια Ελλάδα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: CretaLive.gr)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σε αποθήκη του στρατού τα εκρηκτικά του 'Ανδρομέδα'

Απολογούνται σήμερα οι οκτώ του 'Ανδρομέδα'

Andromeda: Διαπιστώθηκαν 102 παραβάσεις και ελλείψεις σχετικά με την αξιοπλοΐα του

SHARE:

24Media Network