Πρόταση Μπουτάρη: Να φυλάσσονται επί 24ώρου βάσεως τα εβραϊκά μνημεία

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε εκδήλωση
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης MOTIONTEAM

Η νέα βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στη Θεσσαλονίκη οδήγησε τον Γιάννη Μπουτάρη στην κατάθεση πρότασης για τη φύλαξή τους.

Να αποφασιστεί 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων στην πόλη, πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος -δυο μέρες μετά την καταστροφή του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου, που βρίσκεται στο ΑΠΘ.

«Αν και είναι ντροπή να πρέπει να φυλάμε τέτοια μνημεία», είπε ο δήμαρχος, «δυστυχώς ακόμη και σε μία κοινωνία ανεκτική και δημοκρατική, που αποδέχεται τη διαφορετικότητα, όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο και δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε με κτήνη».

Ο κ. Μπουτάρης διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως θα στείλει άμεσα έγγραφη σχετική πρόσκληση στους φορείς της πόλης, αλλά και στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προγραμματιστεί συνάντηση και να αναζητηθεί ο βέλτιστος τρόπος να προχωρήσει η πρωτοβουλία αυτή.

Καταρχήν θετική στην πρόταση δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Βλέπω την πρόταση θετικά και συμμερίζομαι απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο το έθεσε ο κ. Μπουτάρης, αφενός ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια φύλαξη άμεσα, αφετέρου ότι δεν πρέπει για τέτοια μνημεία στις μέρες μας να προβλέπουμε ιδιαίτερη φύλαξη».

Οι ντροπιαστικές εικόνες και πράξεις βανδαλισμού των μνημείων αποδεικνύουν ακριβώς το ότι ο εθνικισμός και ο φασισμός έχουν βγει από τους υπονόμους της πόλης. Αυτό απαιτεί από εμάς, τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, να δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι μια ισχυρή απάντηση, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, να απομονώσουμε κάθε ακραία φωνή, εθνικιστική και φυσικά κάθε ακραία πράξη. Δεν αρκεί η ιστορική καταδίκη του ναζισμού και του φασισμού, πρέπει στο σήμερα να δώσουμε απάντηση δημοκρατίας», επισήμανε.

«Η Πολιτεία έχει χρέος να βρει επιτέλους τους βανδάλους που καταστρέφουν το μνημείο και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Θεσσαλονίκη
SHARE:

24Media Network