Πρότερος σύννομος βίος: Το ελαφρυντικό που έσπασε τα ισόβια για έναν πρώην αστυνομικό

Πρότερος σύννομος βίος: Το ελαφρυντικό που έσπασε τα ισόβια για έναν πρώην αστυνομικό
shutterstock

Πώς πρώην αστυνομικός στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή των ισοβίων σε κάθε βαθμό δικαιοδοσίας είδε την ποινή του να μειώνεται στα 14 χρόνια. Η ομοιότητα με την περίπτωση Κορκονέα.

Μπορεί ένας πρώην αστυνομικός, ο οποίος είχε μπλεξίματα με το νόμο, από την περίοδο που υπηρετούσε στην ΕΛΑΣ να σκοτώσει με ειδεχθή τρόπο, να καταδικαστεί δύο φορές σε ισόβια και τελικά να του αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό του “πρότερου σύννομου” βίου, γεγονός που οδηγεί στην αποφυλάκισή του μόλις 6 1/2 χρόνια μετά την τέλεση του φόνου; Μην βιαστείτε να απαντήσετε όχι, πριν διαβάσετε παρακάτω. Και να είστε έτοιμοι για συσχέτιση της εν λόγω υπόθεσης, μ’ αυτή του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα ο οποίος σκότωσε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο (εν ώρα υπηρεσίας) στις 6 Δεκεμβρίου του 2008.

Ο καταδικασθείς πρώην αστυνομικός Π. Τ. (33 ετών σήμερα) τέλεσε φόνο ενώ βρισκόταν ήδη σε καθεστώς αργίας από την ΕΛΑΣ. Γιατί βρισκόταν σε καθεστώς αργίας (από τις αρχές του 2013); Διότι είχε καταδικασθεί από το Τριμελές Πλημ. Πειραιά για τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της λαθρεμπορίας. Αργότερα αθωώθηκε από το Εφετείο του Πειραιά (κατά πλειοψηφία λόγω αμφιβολιών) με την υπ’ αριθμόν 609/2017 απόφαση. Ισχυρίστηκε επίσης ότι αθωώθηκε και πειθαρχικά. Ωστόσο δεν έχει προσκομίσει προσώρας σχετική απόφαση ούτε επέστρεψε στο σώμα.

Ένας αποτρόπαιος φόνος

Ο Τ., έχοντας πια χάσει την ιδιότητα του αστυνομικού, αποφασίζει να συνεταιριστεί με το δεύτερο εξάδελφο της συζύγου του, Βασίλη Χριστογιαννόπουλο σ’ ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προκύπτει μία οικονομική οφειλή του Χριστογιαννόπουλου στον Τ. ύψους περίπου 15.000 ευρώ. Το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου του 2014 ο Τ. αποφασίζει να πάει στο σπίτι του Χριστογιαννόπουλου προφασιζόμενος δήθεν τηλεφώνημα του θύματος. Φτάνει στο διαμέρισμα (2ου ορόφου στον Πειραιά) έχοντας στη διάθεσή του γκλομπ και μαχαίρια. Μόλις ο Χριστογιαννόπουλος ανοίγει την πόρτα, του επιτίθεται και συνολικά, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, του καταφέρνει 53 μαχαιριές τόσο στο πρόσωπο όσο και στον κορμό. Σταμάτησε δε να τον χτυπάει, όταν πλέον διαπίστωσε ότι ήταν ακίνητος και δεν αντιδρούσε στα χτυπήματα.

Το θύμα υπέκυψε μετά από 10 λεπτά συνεχών χτυπημάτων. Ο δράστης επιχείρησε να διαφύγει αλλά αρχικά εγκλωβίστηκε στην πολυκατοικία αφού η κοινόχρηστη πόρτα είχε εν τω μεταξύ κλειδωθεί. Tελικά για να διαφύγει χρειάστηκε να αρπάξει τα κλειδιά της εισόδου από ένοικο που βγήκε από το διαμέρισμά του να δει τι συμβαίνει. Mετά από αρκετή ώρα, ο δράστης επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος, προσπάθησε να μπει στο σπίτι και μάλιστα επιχείρησε να παρηγορήσει και να καθησυχάσει την οικογένεια του θύματος (που εν τω μεταξύ είχε σπεύσει στο διαμέρισμα) λέγοντας ότι θα πράξει το παν για να βρεθεί ο δράστης!

Δύο αποφάσεις για ισόβια

Στην πραγματικότητα η ενοχή του κατηγορουμένου δεν αμφισβητήθηκε. Στις 13 Οκτωβρίου του 2015 καταδικάστηκε σε ισόβια (ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση) ενώ το αίτημα για ελαφρυντικά απορρίφθηκε. Στο εφετείο (στις 11 Ιουλίου του 2018) η απόφαση δεν άλλαξε. Του επεβλήθησαν και πάλι ισόβια. Όπως αναμενόταν όμως, η πλευρά του δράστη κατέθεσε αίτημα για αναίρεση. Λόγω της πρόσφατης τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα (ο οποίος πλέον για την ανθρωποκτονία με δόλο προβλέπει είτε ισόβια δεσμά είτε κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και θεωρείται ευνοϊκότερος) η απόφαση αναιρέθηκε από το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου μόνο ως προς το σκέλος της ποινής, ενώ επιβεβαίωσε ομόφωνα ότι πρόκειται για δολοφονία ιδιαζόντως ειδεχθή.

Και πάλι το ΜΟΕ του Πειραιά προέκρινε την ποινή των ισοβίων. Η πλευρά του κατηγορουμένου αιτήθηκε αναγνώριση ελαφρυντικών (σύννομος πρότερος βίος και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη έστω και σε συνθήκες κράτησης). Το δικαστήριο, παρά την αντίθετη πρόταση του Εισαγγελέα, έκανε αποδεκτό το πρώτο παρά το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε καθεστώς αργίας από την ΕΛΑΣ και μείωσε την ποινή του στα 14 χρόνια.

Εδώ υπάρχει μία ξεκάθαρη ομοιότητα με την υπόθεση Κορκονέα. Αυτό ακριβώς το ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στον ειδικό φρουρό που σκότωσε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο (σημειωτέον ότι ο Κορκονέας είναι ήδη ελεύθερος από τον Ιούλιο του 2019).

Νομικές πηγές αναφέρουν ότι κατά αυτόν τον τρόπο όχι μόνο ενισχύεται η νομολογία για την αναγνώριση του ως άνω ελαφρυντικού και στην υπόθεση του Επαμεινώνδα Κορκονέα πολλώ δε μάλλον θεωρείται δεδομένη, αφού τα στοιχεία του εγκλήματος στην υπόθεση της δολοφονίας Χριστογιαννόπουλου είναι πιο επιβαρυντικά.

O αδελφός του θύματος, Γιάννης Χριστογιαννόπουλος εξέφρασε με e-mail την έντονη απορία του για τη μείωση της ποινής του δράστη.

Η ηλεκτρονική του επιστολή, που είχε αποδέκτες όσες και όσους υπηρετούν στους θεσμούς, έχει ως εξής:

“Σας αποστέλλω αυτό το e-mail με σκοπό να σας εκφράσω την αδικία που ένιωσα την Παρασκευή 15/01/2021, στη δίκη όπου εφαρμόστηκε ο νόμος του σύννομου βίου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά.

Σε ένα δολοφόνο που μαχαίρωσε 53 φορές τον αδερφό μου και που τιμωρήθηκε στον 1ο και 2ο βαθμό σε ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικό, εν μέσω εξαιρετικής διαδικασίας, ο Άρειος Πάγος λόγω αλλαγής του νόμου, επέστρεψε την υπόθεση πάλι σε δίκη, όπου και του χορηγήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και μειώθηκε η ποινή του.

Νιώθω, αν μην τι άλλο, αδικία, για το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, όπου μετά από δύο δικές και καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του κατηγορούμενου, η αλλαγή και μόνο ενός νόμου, «αποκλείει» την κρίση των δικαστών, οι οποίοι είναι η βάση της απονομής δικαιοσύνης. Κρίση που βασίστηκε στο λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου παρότι αυτός είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για αξιόποινες πράξεις.

Αποτέλεσμα τούτων είναι να στερείται η κοινωνία της απονομής πραγματικής δικαιοσύνης.

Κάνω έκκληση να επεξηγηθεί ο νόμος”.

Για τον Κορκονέα έχει ήδη ασκήσει αυτεπαγγέλτως αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης, η οποία αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Είναι δε πολύ πιθανό το ίδιο να γίνει για την υπόθεση της δολοφονίας του Βασίλη Χριστογιαννόπουλου.

Για την υπόθεση τέλος, ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Θόδωρος Μαντάς προχώρησε στο ακόλουθο σχόλιο: “Σε μια υπόθεση που έχει κριθεί αμετακλήτως, σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας, για ανθρωποκτονία από πρόθεση ιδιαιτέρως ειδεχθή, με δεδομένο ότι το θύμα επλήγη με 53 μαχαιριές και ο θάνατος ήταν ακαριαίος, στο θέμα της ποινής, χωρίς η πολιτική αγωγή να μπορεί να παρασταθεί, χορηγήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και έτσι επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως δέκα τεσσάρων ετών. Για μια ακόμη φορά λοιπόν έρχεται στο προσκήνιο η εκδοχή του σύννομου βίου, ως εργαλείο καταδικασθέντος για στυγνή δολοφονία, να ανοίγει κυριολεκτικά, μόλις πέντε χρόνια μετά, την πόρτα της φυλακής. Είναι επιτακτικό, να επανεκτιμηθεί η έννοια του «σύννομου βίου» στη συγκεκριμένη υπόθεση”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα