Πρώτη Ανάσταση: Τι σημαίνει και τι συμβολίζει

Πρώτη Ανάσταση: Τι σημαίνει και τι συμβολίζει
Ανάσταση στη Πρέβεζα Eurokinissi

Η Πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται από την Εκκλησία, στις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης σηματοδοτείται την ίδια μέρα.

Η Ανάσταση του Χριστού εορτάζεται από την Εκκλησία από την στιγμή της καταβάσεώς Του στον Άδη, όπου ελευθέρωσε τις ψυχές των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης από το κράτος του θανάτου και του διαβόλου.

Η ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, όταν η ψυχή του Χριστού με την θεότητα βρισκόταν στον Άδη και το σώμα μαζί με την θεότητα βρισκόταν στον τάφο.

Θεωρείται μεγάλη ημέρα από την Ορθόδοξη Εκκλησία, αφού συνδέεται με την ημέρα της Κυριακής. Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 το βράδυ (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), θα εορτάσουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου, την ήττα του θανάτου και της φθοράς.

Τι βιώνουμε σήμερα οι πιστοί

Οι πιστοί σήμερα ζουν με την προσμονή της Ανάστασης του Θεανθρώπου.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου θα ψαλεί ο Εσπερινός της Ανάστασης, η λεγόμενη και «Πρώτη Ανάσταση» και το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός». Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο θα πραγματοποιηθεί η αφή του Αγίου Φωτός, όπου θα μοιραστεί σε όλο το Ορθόδοξο κόσμο και το βράδυ θα ακολουθήσει η Τελετή της Αναστάσεως.

«Δεύτε λάβετε φως» και «Χριστός Ανέστη» που θα συνοδεύεται από τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας και τους ασπασμούς της αγάπης.

Οι πιστοί βιώνουμε τα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά με «συμπόρευση», «συσταύρωση» και «συνανάσταση». Ο Χριστός με την θέλησή του, έπαθε και ανέστη για τη σωτηρία όλων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα