Θεσσαλονίκη: Πρώτη φορά άσυλο σε πρώην μουσουλμάνο, επικηρυγμένο για αθεΐα

Ζωή στο Πακιστάν
Ζωή στο Πακιστάν ASSOCIATED PRESS

Η πρώτη απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης που αναγνωρίζει την αθεΐα ως λόγο ευαλωτότητας υπηκόου φονταμενταλιστικού κράτους. Το χρονικό της υπόθεσης, τι ισχύει για την ελευθερία έκφρασης θρησκευτικών πεποιθήσεων στο Πακιστάν.

Σε μια απόφαση-σταθμό για την ελληνική Δικαιοσύνη το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης διέταξε τη μη αφαίρεση από αιτούντα άσυλο το δελτίο αιτησάντος διεθνούς προστασίας, λόγω της αθεΐας του, μέχρι να εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση στην υπόθεσή του.

Όπως αναφέρει η Ένωση Αθέων, η σχετική απόφαση 49/2020 είναι η πρώτη της Ελληνικής Δικαιοσύνης που αναγνωρίζει την αθεΐα ως λόγο ευαλωτότητας υπηκόου φονταμενταλιστικού κράτους.

Πρόκειται για πολίτη του Πακιστάν που δήλωσε στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης ότι, αν επιστρέψει στην χώρα του, κινδυνεύει να συλληφθεί και να καταδικαστεί σε θάνατο λόγω των αθεϊστικών αντιλήψεών του, καθώς στην πατρίδα του έχουν συλληφθεί φίλοι και ομοϊδεάτες του.

Όπως αναφέρει η Ένωση Αθέων, η αίτησή του αυτή απορρίφθηκε ως αβάσιμη και στην συνέχεια ο αιτών άσκησε ενδικοφανή προσφυγή που απορρίφθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών του τότε επονομαζόμενου, Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο αιτών προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ζητώντας την ακύρωση της απόφασης αυτής και την προσωρινή δικαστική προστασία του μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης επί της αίτησης ακύρωσής του. Ανέφερε στην προσφυγή του ότι "ως μουσουλμάνος, αποτροπιασμένος από τις θηριωδίες των Ταλιμπάν σε βάρος αθώων, αποφάσισε να αυτοπροσδιορίζεται ως άθεος", ότι επικοινώνησε τις αθεϊστικές απόψεις του με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι έγινε ενεργό μέλος της "Αθεϊστικής και Αγνωστικιστικής Συμμαχίας του Πακιστάν" που μάχεται για τα δικαιώματα των αθέων στο Πακιστάν.

Θεσσαλονίκη: Πρώτη φορά άσυλο σε πρώην μουσουλμάνο, επικηρυγμένο για αθεΐα
FOT.HUMANISTS.INTERNATIONAL

Μετά τις κρατικές διώξεις και καταδίκες σε θάνατο ατόμων με ίδιες συνειδησιακές επιλογές, ο αιτών κατέφυγε στην Ευρώπη.

Η Ένωση Αθέων συμπαραστάθηκε στον αιτούντα, χορηγώντας του μάλιστα και υποστηρικτικό έγγραφο του τότε προέδρου της, γεγονός που αποδείκνυε και την αθεΐα του.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το Δικαστήριο έκρινε ότι, σε περίπτωση απομάκρυνσής του από την Ελλάδα, πιθανολογείται ο κίνδυνος επέλευσης σε βάρος του ανεπανόρθωτης βλάβης με τη σύλληψή του από τις αρχές της χώρας του ή τον εντοπισμό του από φανατικούς ισλαμιστές και κατόπιν αυτών διατάσσεται η Διοίκηση να του παράσχει προσωρινά διεθνή προστασία μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης του Δικαστηρίου.

Η Ένωση Αθέων υποστηρίζει ότι η διεθνής προστασία έπρεπε να είχε παρασχεθεί στον προσφεύγοντα ήδη από την πρώτη στιγμή που προσκόμισε στη Διοίκηση το σύνολο των βίαιων αυτών επιθέσεων σε βάρος ανθρώπων για τις αθεϊστικές συνειδησιακές τους επιλογές.

Όπως τονίζεται από την Ένωση, όσα έκρινε το Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, έπρεπε να τα είχε κρίνει το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου ή έστω η Αρχή Προσφυγών του Υπουργείου, χωρίς να θέτουν σε τόσο σοβαρό κίνδυνο την ακεραιότητα και την ασφάλεια ενός ανθρώπου. "Η συμπαράστασή μας συνεχίζεται μέχρι την οριστική δικαίωση του συνανθρώπου μας και ελπίζουμε στην θετική έκβαση της υπόθεσής του που εκκρεμεί ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης" τονίζει η Ένωση Αθέων που ανέδειξε την υπόθεση.

Σημειώνεται πως η "βλασφημία" είναι ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα στο Πακιστάν, καθώς τιμωρείται με θάνατο δια απαγχονισμού. Παράλληλα, ακόμη και καταγγελίες για προσβολή του Ισλάμ που δεν έχουν στοιχειοθετηθεί, μπορούν να οδηγήσουν σε δολοφονίες και λιντσαρίσματα.

Η δε ακτιβίστρια Fauzia Ilyas, ιδρυτής της "Αθεϊστικής και Αγνωστικιστικής Συμμαχίας του Πακιστάν" έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή της στη χώρα της και έχει λάβει άσυλο στην Ολλανδία, όπου και ζει.

Στο Πακιστάν το 92% δηλώνει πως η θρησκεία παίζει κεντρικό ρόλο στην καθημερινή ζωή, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Population Review. Το 1,6% του πληθυσμού δηλώνουν χριστιανοί.  Το 96.4% είναι μουσουλμάνοι και ένα 1,9% δηλώνουν ινδουιστές. Μόλις το 1% δηλώνουν άθεοι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άσυλο, Πρόσφυγες, Μετανάστες, Μεταναστευτικό
SHARE: