Κοινωνικό Μέρισμα: Προβλήματα στην πλατφόρμα-Τι γίνεται με τις απορρίψεις των αιτήσεων

Η διαδικτυακή πλατφόρμα για το Κοινωνικό Μέρισμα 2018
Η διαδικτυακή πλατφόρμα για το Κοινωνικό Μέρισμα 2018 EUROKINISSI

Χωρίς τέλος τα προβλήματα της πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα. Με δυσκολίες η είσοδος το πρωί της Δευτέρας, ενώ ο πρόεδρος του ΗΔΙΚΑ δήλωσε ότι το ζήτημα με τις λάθος απορρίψεις αιτήσεων θα λυθεί σήμερα. Βήμα-βήμα η υποβολή αίτησης.

Συνεχίζονται τα προβλήματα για την πλατφόρμα του Κοινωνικού Μερίσματος, στην ιστοσελίδα, koinonikomerisma.gr. Η είσοδος το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιείτο με δυσκολία, καθώς η σελίδα εμφάνιζε πολλάκις το μήνυμα ότι ήταν εκτός λειτουργίας.

Εν τω μεταξύ από την Παρασκευή παρουσιάστηκε πρόβλημα με απορρίψεις αιτήσεων, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που βρήκαν λάθη στα στοιχεία τους, ή αντιλήφθηκαν ότι το σύστημα θεωρεί ότι δεν βρίσκονται στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΗΔΙΚΑ στον ΑΝΤ1, υπάρχει ένα πρόβλημα στον έλεγχο των στοιχείων και την διασταύρωση με την ΑΑΔΕ, κάτι που αναμένεται να διορθωθεί μέσα στην ημέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ταγαρη, το ποσοστό των αιτήσεων που έχει απορριφθεί από λάθος φτάνει το 17% των υποβληθεισών αιτήσεων και αναμένεται να βγουν σχετικές ανακοινώσεις σήμερα, Δευτέρα.

Συνοπτικά, η διαδικασία υποβολής αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα αποτελείται από τα εξής βήματα:

  • Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).
  • Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας (το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων) και μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.
  • Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Καλό είναι να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
  • Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους στο TAXISnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς. Αν τυχόν έχει γεννηθεί παιδί στην οικογένειά σας μετά την 1/1/2018 μπορείτε να το προσθέσετε εισάγοντας τον αριθμό Α.Μ.Κ.Α. από το αντίστοιχο κουμπί.
  • Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληρείτε τα κριτήρια ή όχι.
  • Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Έγκριση - Συναίνεση]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος 2018, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι αναλυτικά.

Αν κατά τα τέσσερα πρώτα βήματα έχει προκύψει η ανάγκη διόρθωσης των στοιχείων σε ΚΕΠ ή στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), για να ενημερωθεί η πλατφόρμα με τις αλλαγές που έχουν γίνει, πρέπει οι πολίτες να ζητήσουν να γίνει επαναξιολόγηση του νοικοκυριού τους, κάνοντας την επιλογή στην οθόνη «Αξιολόγηση επιλεξιμότητας κοινωνικού μερίσματος». Η διαδικασία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας αποδοχής του κοινωνικού μερίσματος.

Για την υποστήριξη της εφαρμογής του κοινωνικού μερίσματος, οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@koinonikomerisma.gr. Οι ερωτήσεις θα ομαδοποιούνται και οι απαντήσεις θα προστίθενται στη σελίδα των Συχνών Ερωτήσεων (https://www.koinonikomerisma.gr/Home/Info).

Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα

Υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 εκατ. άτομα θα είναι οι δικαιούχοι, ενώ πολλοί περισσότεροι αναμένεται να κάνουν την αίτηση, για να δουν αν είναι δικαιούχοι.

Το μέρισμα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 710 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 14 Δεκεμβρίου ενώ η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή και για όσους δεν έχουν μέχρι τότε συμπληρώσει την αίτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εισοδήματικα κριτήρια είναι ίδια με το 2017 ωστόσο άλλαξαν τα ποσά του επιδόματος καθώς φέτος φτάνουν απο 200 ως 1.200 ενώ πέρσι ήταν από 250 ως 1.350 ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κοινωνικό Μέρισμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αυτά είναι τα θετικά μέτρα που ψηφίζονται μέσα στον μήνα στη Βουλή

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Μέχρι πότε μπορούμε να υποβάλλουμε τις αιτήσεις

Κοινωνικό Μέρισμα: Προσοχή στο IBAN για την υποβολή αίτησης

SHARE:

24Media Network