Πτώση αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα: Drones του στρατού “χτενίζουν” την περιοχή για τον εντοπισμό βλημάτων

Πτώση αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα: Drones του στρατού “χτενίζουν” την περιοχή για τον εντοπισμό βλημάτων
Πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα Konstantinos Tsakalidis

Συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή γύρω από το σημείο της πτώσης του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα. Στη μάχη των ερευνών και drones του ελληνικού στρατού που θα ερευνήσουν για τυχόν βλήμματα περίπου 1.000 στρέμματα.

Την ευρύτερη περιοχή γύρω από τον τόπο συντριβής του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα, που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (16/07) “χτενίζουν” drones του ελληνικού στρατού, με σκοπό των εντοπισμό βλημάτων που έχουν διασκορπιστεί σε χωράφια από το φορτίο του αεροσκάφους.

Στην περίπτωση που εντοπιστούν βλήματα, ομάδες του στρατού αναμένεται να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ελεγχόμενες εκρήξεις. Οι πρώτες ελεγχόμενες εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν ήδη, όπως αναφέρει του MEGA.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι παραπάνω ενέργειες θα διαρκέσουν ένα μήνα και στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν πέντε ομάδες του Τάγματος Ναρκοπεδίου Ξηράς, με 36 άτομα, ενώ οι έρευνες θα διεξαχθούν σε περίπου 1.000 στρέμματα.

intime

Δήμος Παγγαίου: Έκκληση στους πολίτες για τον εντοπισμό πυρομαχικών

Στο μεταξύ, ο δήμος Παγγαίου εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους πολίτες που κινούνται γύρω από την περιοχή που έπεσε το αεροσκάφος να ενημερώσουν τις αρχές σε περίπτωση που εντοπίσουν σχετικά πυρομαχικά.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Παγγαίου σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει:

«Επείγουσα Ανακοίνωση Προσοχή!!!!

Όσοι πολίτες αγρότες κινούνται στην περιοχή γύρω από το αεροπορικό δυστύχημα και εντοπίσουν τα παρακάτω πυρομαχικά να ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ… τον Δήμο Παγγαίου τηλ. επικοινωνίας ( 693 6108070) ή την Ελληνική Αστυνομία !!!!».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, δεν έχει παρατηρηθεί καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας περιβάλλοντος στη Βόρεια Ελλάδα ή στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας μετά την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα.

Ανδρέας Κατσανιώτης: Δεν είχαμε καμία ενημέρωση ότι μεταφέρεται πολεμικό υλικό

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, αναφέρθηκε στην πτώση του αεροσκάφους Antonov 12 (το οποίο ήταν φορτωμένο με 11,5 τόνους πυρομαχικών) στην Καβάλα και τόνισε πως η Κυβέρνηση δεν είχε καμία ενημέρωση, ότι το αεροσκάφος μετέφερε πολεμικό υλικό.

Παράλληλα, ο κ. Καστανιώτης αναφέρθηκε και στο διάβημα τόσο προς τη Σερβία, όσο και προς τον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα που πραγματοποίησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν εντολής του Νίκου Δένδια.

Και στις δύο περιπτώσεις, το διάβημα επεσήμανε την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για τη φύση του φορτίου του αεροσκάφους.

Βούτσιτς: Όλα ήταν νόμιμα κατά την εξαγωγή των πυρομαχικών του Αντόνοφ

Όλες οι διαδικασίες κατά την εξαγωγή των πυρομαχικών που μετέφερε το Αντόνοφ τηρήθηκαν, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν έχω γνώση για το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ, δεν καταλαβαίνω τον λόγο γιατί θα έπρατταν κάτι τέτοιο, αφού η Σερβία τήρησε όλες τις διαδικασίες. Όλα ήταν καθαρά σαν το δάκρυ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς, απαντώντας ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για την φύση του φορτίου που μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ακόμη το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν έχει κατατεθεί κάποιο διάβημα και ότι «οι σερβικές Αρχές θα περιμένουν να δουν τι γράφει η ελληνική διακοίνωση για να μπορέσουν να πάρουν θέση».

Σημειώνεται ότι την περασμένη Κυριακή το πρωί ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποισα Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε ότι το φορτίο του Αντόνοφ αποτελούνταν από 11,5 τόνους εκπαιδευτικών και φωτιστικών βλημάτων όλμου που προορίζονταν για το Μπαγκλαντές. Ο Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι όλα έγινα νόμιμα από την σερβική πλευρά και υπήρχε το «πιστοποιητικό τελικού χρήστη» που ανέφερε ως τελικό αγοραστή το υπουργείο ‘Αμυνας του Μπαγκλαντές.

Στα σερβικά ΜΜΕ εκφράζονται πολλά ερωτήματα για την υπόθεση κυρίως για το φορτίο και τον τρόπο μεταφοράς του. Η Σερβία για περισσότερα από 20 χρόνια εξάγει όπλα και πυρομαχικά στο Μπαγκλαντές και ήταν σύνηθες η μεταφορά τους να γίνεται μέσω θαλάσσης, με πλοίο. Ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για εκπαιδευτικά βλήματα τα οποία είναι έως και τέσσερεις φορές φθηνότερα από τα κανονικά πάντα επιλέγονταν η μεταφορά τους με πλοίο διότι η αερομεταφορά, εξαιτίας του υψηλού κόστους, ήταν ασύμφορη. Οι ειδικοί εδώ στη Σερβία θέτουν το ερώτημα: «Γιατί τώρα η ιδιωτική εταιρία Valir που φέρεται ως εξαγωγέας επέλεξε μια ασύμφορη οικονομικά οδό για την μεταφορά των εκπαιδευτικών βλημάτων;»

Νέο βίντεο από τη στιγμή της συντριβής

Την ίδια ώρα, νέο σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή της συντριβής του Antonov έρχεται στη δημοσιότητα.

Το βίντεο που προέρχεται από κάμερα ασφαλείας κλειστού κυκλώματος επιχείρησης στην περιοχή, δείχνει τη συγκλονιστική πτώση του αεροσκάφους, σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες και επιχειρήσεις στην περιοχή.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για πιθανή μόλυνση του εδάφους

Παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε πως δεν υπάρχουν επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες στον τόπο του δυστυχήματος, οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν, καθώς αναμένουν τα αποτελέσματα των δειγμάτων που ελήφθησαν από τον Ειδικό Λόχο Βιολογικής Άμυνας.

Τα δείγματα παραδόθηκαν στην Πολιτική Προστασία από ειδικό κλιμάκιο του Ελληνικού Στρατού και, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ξεκίνησαν άμεσα οι διαδικασίες για την αποστολή τους στο Γενικό Χημείο του κράτους στην Αθήνα.

Επίσης, την Κυριακή (17/07) στην περιοχή των Αντιφιλίππων κατέφτασε κλιμάκιο υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, προχώρησε σε αυτοψία μαζί με τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες το κλιμάκιο αυτό δεν έχει ενεργήσει έως τώρα, καθώς αυτό που αναμένεται πρώτα είναι τα αποτελέσματα από τα δείγματα εδάφους και φυτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr οι επίσημες απαντήσεις για τις χημικές εξετάσεις θα δοθούν σε δύο – τρεις ημέρες, με τους εμπλεκόμενους φορείς να πιέζουν την κατάσταση, αφουγκραζομενοι την ανησυχία των αγροτών, που θέλουν να μάθουν πότε και αν τελικά θα μπορούν να επιστρέψουν στις καλλιέργειές τους.

Στην περίπτωση που όμως εντοπιστούν από ανησυχητικά στοιχεία για την εδαφική βιωσιμότητα, τότε στην έρευνα θα εμπλακεί με πιο ενεργό ρόλο το Τμήμα Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, πραγματοποιώντας και εκείνοι με τη σειρά τους νέες εξετάσεις, λαμβάνοντας επίσης δείγματα από το έδαφος και τα φυτά, ενδεχομένως και από το νερό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα