Πτώση αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα: Στο σημείο ο λόχος Χημικής άμυνας – Αναφορές για νάρκες φωσφόρου στο φορτίο

Πτώση αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα: Στο σημείο ο λόχος Χημικής άμυνας – Αναφορές για νάρκες φωσφόρου στο φορτίο
Πτώση αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα Eurokinissi

Στο σημείο της τραγωδίας, στους Αντιφιλίππους Καβάλας, βρίσκονται στελέχη της Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ. Ανεπιβεβαίωτες -μέχρι στιγμής- πληροφορίες κάνουν λόγο για νάρκες φωσφόρου στο φορτίο του αεροσκάφους.

Για ύπαρξη ναρκών φωσφόρου στο φορτίο του αεροσκάφους Antonov που κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, κάνουν λόγο ανεπίσημες αναφορές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο ειδικός λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικών – Χημικών – Βιολογικών Απειλών του ΓΕΕΘΑ, που βρίσκεται στο σημείο της τραγωδίας, θα διερευνήσει αν υπήρχαν τέτοιες νάρκες στο φορτίο του αεροσκάφους.

Προετοιμασία των στελεχών του στρατού για την κοινή επιχείρηση ΕΔΛΟ - ΤΕΝΞ

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές προς το παρόν δεν γνωρίζουν αν όντως υπάρχει, σε ποια ποσότητα ή αν έχει αδρανοποιηθεί από τις εκρήξεις. Τέτοιου τύπου νάρκες, αν υπάρχουν, δεν ήταν δηλωμένες στο φορτίο που μετέφερε το Antonov.

Για επικίνδυνο φορτίο στο αεροσκάφος έκανε λόγο εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας Meridian Cargo σε δηλώσεις του στο NEWS 24/7, στις οποίες και επιβεβαίωσε ότι και τα οκτώ μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.

Καβάλα: Στο σημείο το ειδικό κλιμάκιο

Λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής (17/07) αφίχθησαν στους Αντιφιλίππους τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής, Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να ερευνήσουν και να εξακριβώσουν την προέλευση της λευκής ουσίας, η οποία εντοπίστηκε γύρω από το μοιραίο αεροσκάφος που κατέπεσε στην περιοχή.

Προετοιμασία των στελεχών του στρατού για την κοινή επιχείρηση ΕΔΛΟ - ΤΕΝΞ

Τα συνολικά 14 άτομα που απαρτίζουν τον ειδικό λόχο θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί από νωρίς σήμερα το πρωί τις εμπλεκόμενες αρχές για το είδος της λευκής ουσίας που εντοπίστηκε από τα πρώτα λεπτά της έρευνας.

Προετοιμασία των στελεχών του στρατού για την κοινή επιχείρηση ΕΔΛΟ - ΤΕΝΞ

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις, του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ήδη η υπηρεσία που εμπλέκεται στο έργο έρευνας και διάσωσης προχώρησε στη διάνοιξη ενός πρώτου διαδρόμου ασφαλείας, μέσα από τον οποίο θα κινηθούν τόσο τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου, όσο στη συνέχεια και οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς, αλλά και οι ομάδες πολιτικής προστασίας έρευνας και διάσωσης για την περισυλλογή των σορών του πληρώματος και των συντριμμιών του μοιραίου αεροσκάφους.

Προετοιμασία των στελεχών του στρατού για την κοινή επιχείρηση ΕΔΛΟ - ΤΕΝΞ

Καβάλα: Επιμνημόσυνη δέηση στο Παλαιοχώρι για το πλήρωμα

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους τύπου Αντόνοφ A-12, που κατέπεσε, αργά χθες το βράδυ, σε αγροτική περιοχή μεταξύ Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου, κοντά στην Καβάλα, εψάλη, σήμερα το πρωί, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στον ιερό ναό Απόστολου Θωμά της τοπικής κοινότητας Παλαιοχωρίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εφημέριος του ιερού ναού, πατέρας Θεοχάρης Καλπάκογλου, ο οποίος διακονεί εδώ και 21 χρόνια στην περιοχή -τόπο καταγωγής του- ήταν και ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού συμβάντος, που τον συγκλόνισε τόσο που αποφάσισε να ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση για τους ανθρώπους που με τόσο τραγικό τρόπο χάθηκαν.

«’Ανθρωποι του Θεού ήταν και ως εφημέριος σκέφτηκα στο τέλος της σημερινής θείας λειτουργίας να κάνουμε μια επιμνημόσυνη δέηση και να προσευχηθούμε για τις ψυχρές αυτών των ανθρώπων, που δεν γνωρίζαμε την εθνικότητά τους, αλλά ούτε και μας ενδιαφέρει καθώς όλοι οι άνθρωποι είναι άνθρωποι του Θεού. Είχαμε ιερό καθήκον να κάνουμε μια προσευχή ώστε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους εφόσον φύγανε και να ενισχυθούν και οι συγγενείς τους απέναντι σε αυτό τον μεγάλο πόνο, που είναι και δικός μας πόνος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εφημέριος του ιερού ναού Απόστολου Θωμά, στο Παλαιοχώρι.

«Ήταν μια δέηση ως αποτέλεσμα της αγάπης που έχει η Εκκλησία και ο Χριστός προς όλους τους ανθρώπους», τόνισε.

«Είμαστε συγκλονισμένοι γιατί αυτό ήταν πρωτόγνωρο. Δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια τα αισθήματα που είχαμε εκείνη τη στιγμή», τόνισε και περιέγραψε τη στιγμή της συντριβής: «Ήμασταν στο μπαλκόνι του σπιτιού μας κι ακούσαμε ένα αεροπλάνο να περνάει, οπότε στρέψαμε το βλέμμα για να το δούμε. Συγκλονισμένοι αντικρίσαμε μια μάζα φωτός, μια φωτιά, να προσγειώνεται ακριβώς κάτω από το χωριό μας και ευτυχώς ήταν σε μη κατοικήσιμη περιοχή. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιερέας, περιγράφοντας την «τρομακτική εικόνα» της στιγμής που το αεροσκάφος κατέπεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα