Πτώση Mirage 2000-5: Τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τον χαμό του Γιώργου Μπαλταδώρου

Πτώση Mirage 2000-5: Τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τον χαμό του Γιώργου Μπαλταδώρου

Τα κρίσιμα σημεία της πορείας του μοιραίου αεροσκάφους που εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας. Η χαμηλή νέφωση και η αντίδραση του δεύτερου πιλότου και το χαμένο στίγμα του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας οι όποιοι εξετάζουν σπιθαμή προς σπιθαμή όλη την πορεία του μοιραίου Mirage 2000-5, με χειριστή τον Γιώργο Μπαλταδώρο.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το ζευγάρι των ελληνικών μαχητικών είχε απογειωθεί από την Σκύρο με σκοπό να αναχαιτίσουν Τουρκικά μαχητικά στο βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου.

Η αναγνώριση και αναχαίτιση δεν έγινε ποτέ καθώς τα δυο τουρκικά εξήλθαν του ελληνικού FIR, με αποτέλεσμα τα δυο ελληνικά Mirage 2000-5 να επιστρέφουν στη βάση τους, την Σκύρο.

Κατά την προσέγγισή τους, όμως και παρόλο που οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, έκρυβαν παγίδες όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι Έλληνες πιλότοι όλων των μαχητικών. Υπήρχε νέφωση, θόλωση κατά την ορολογία των ιπτάμενων και κατά την κάθοδό τους μπήκαν εντός της... θόλωσης. Η ορατότητα είναι περιορισμένη και αυτό που κάνουν οι χειριστές με την εντολή του αρχηγού του σχηματισμού είναι να κατέβουν πιο χαμηλά.

Το αεροσκάφος του 33χρονου Γιώργου Μπαλταδώρου, μετά από λίγα δευτερόλεπτα χάθηκε ακαριαία, με το “νούμερο 2” να αναφέρει πως έχασε την επαφή με το “νούμερο 1” και τράβηξε το πηδάλιό του για να πάρει ύψος ελπίζοντας να επικοινωνήσει εκ νέου με τον αρχηγό του σχηματισμού.

Όπως ανέφεραν στο Νews 24/7, έμπειροι αξιωματικοί το γεγονός ότι “τράβηξε” εγκαίρως ο πιλότος του δεύτερου αεροσκάφους του έσωσε τη ζωή καθώς κέρδισε γρήγορα ύψος.

Η ώρα ήταν 12.15 (μεσημέρι Πέμπτης) και το ΓΕΑ λίγο αργότερα ανακοινώνει την απώλεια του Mirage 2000-5 με χειριστή τον Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο.

Ευάγγελος Γεωργούσης: Οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν πρόβλημα στον Σμηναγό

Τη δική του, ωστόσο, εκδοχή για το τραγικό συμβάν ανοιχτά της Σκύρου έδωσε ο Πτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Γεωργούσης, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.

"Ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος επέστρεφε για προσγείωση αλλά οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν πρόβλημα" δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή του Αντώνη Φουρλή και του Ιορδάνη Χασαπόπουλου ο πτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Γεωργούσης, δίνοντας έτσι την δική του εξήγηση για την πτώση του Mirage 2000-5 ανοιχτά της Σκύρου, που στοίχισε τη ζωή στον ταλαντούχο και ικανό σμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακόμη, τόνισε ότι ο σμηναγός έκανε μια πτήση καθήκοντος, την οποία έκανε πολύ συχνά. Υπογράμμισε ότι η πολεμική αεροπορία κάθε μέρα κάνει το καθήκον της αντιμετωπίζοντας την τουρκική προκλητικότητα, για το MIRAGE 2000-5 είπε ότι είναι πολύ καλό αεροσκάφος με πολύ καλά οπλικά συστήματα.

Ο εμπειρότατος Σμηναγός

Σύμφωνα με συμμαθητή του Γιώργου Μπαλταδώρου ο οποίος μίλησε στο News 24/7, ο Σμηναγός που έχασε τη ζωή του ήταν ένα από τα αστέρια στην... τάξη του. Ξεχώρισε με τις ικανότητές του από την πρώτη στιγμή και μπήκε ως ένα ακόμη ταλέντο στην οικογένεια των Mirage.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα πρώτα κιόλας λεπτά τουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι δεν υπήρξε εμπλοκή τουρκικών και ελληνικών αεροσκαφών ούτε κάποιο τουρκικό αεροσκάφος ήταν κοντά στην πτώση του Mirage 2000-5.

Τρίημερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε από χθες σήμερα με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του MIRΑGE 2000-5 σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος , όταν το αεροσκάφος συνετρίβη 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γιώργος Μπαλταδώρος, Μιράζ 2000
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πτώση Mirage 2000-5: Εντοπίστηκε η σορός του Γιώργου Μπαλταδώρου

Η 331 Μοίρα Παντός Καιρού στην οποία υπηρετούσε ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος

Γεώργιος Μπαλταδώρος: Θρήνος στο Μορφοβούνι Καρδίτσας για τον άδικο χαμό του σμηναγού

SHARE:

24Media Network