Φωτιές: Πύρινος εφιάλτης στη Γορτυνία – Αναζωπυρώσεις στην Εύβοια – Πάνω από 900.000 στρέμματα η καταστροφή

Φωτιές: Πύρινος εφιάλτης στη Γορτυνία – Αναζωπυρώσεις στην Εύβοια – Πάνω από 900.000 στρέμματα η καταστροφή
eurokinissi

Μάχη με τις φλόγες καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας έδιναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Γορτυνία Αρκαδίας, όπου υπήρχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα οδηγώντας στην εκκένωση 20 τουλάχιστον οικισμών. Μάχη για να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς στο Μαίναλο. Σε ύφεση τα μέτωπα στη Βόρεια Εύβοια.

Μάχη με τις φλόγες καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας έδιναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην Γορτυνία, ώστε να περιορίσουν τις εστίες της φωτιάς που καίνε κοντά στους οικισμούς και να προστατεύσουν τα σπίτια των κατοίκων.

Το βράδυ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και με τον πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις νερού εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Το μέτωπο της φωτιάς τις πρώτες πρωινές ώρες σε Ηλεία και Αρκαδία είναι πολύ μεγάλο καθώς επεκτείνεται λίγο πριν Αρχαία Ολυμπία και καλύπτει όλη τη περιοχή μέχρι και την Γορτυνία.

Κάτοικοι που είχαν παραμείνει στους οικισμούς, οι οποίοι είχαν εκκενωθεί από χθες το απόγευμα, πραγματοποιούσαν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίζουν εστίες φωτιάς. Όπου τις εντόπιζαν, τις αντιμετώπιζαν με δικά τους μέσα ή ειδοποιούσαν την Πυροσβεστική.

Την ίδια ώρα, το μέτωπο της φωτιάς βρισκόταν γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη και κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν. Παράλληλα, τα μηχανήματα έργου που βρίσκονται στη Γορτυνία αναμένεται να συνεχίσουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αφενός για να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της φωτιάς αφετέρου για να μην προχωρήσει το πύρινο μέτωπο προς το όρος Μαίναλο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές από κατοίκους οικισμών της Γορτυνίας ότι η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και αγροικίες, ενώ έχουν σημειωθεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Στον οικισμό Πυρρή έχουν καεί 7 με 8 σπίτια, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ έχουν καεί και ελαιώνες. Κάτοικοι προσπάθησαν με ίδια μέσα, να σβήσουν τις φλόγες ενώ από το μεσημέρι εξαιτίας της διακοπής του ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο νερού.

Η φωτιά, η οποία προκλήθηκε από αναζωπυρώσεις έκαιγε ολόκληρη τη νύχτα στο πυκνό παρθένο δάσος της Γορτυνίας το οποίο αποτελείται από κωνοφόρα. Πρόκειται για το μέτωπο που μεταδόθηκε στην Αρκαδία από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ και στην Ηλεία ξέσπασε αναζωπύρωση, στον περιοχή του Λάλα. Στις περιοχές αυτές δόθηκε από το μεσημέρι εντολή για εκκενώσεις σε 20 οικισμούς και έχουν καταφτάσει ενισχύσεις.

Οι εκκενώσεις έγιναν στους οικισμούς: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι. Επίσης ζητήθηκε να γίνει εκκένωση στους οικισμούς Λιβαδάκι και Καπελλίτσα και στον Λάλα Ηλείας.

Στις δασικές αυτές πυρκαγιές στην Ηλεία και στην Γορτυνία Αρκαδίας, το βράδυ της Τρίτης επιχειρούσαν 382 άντρες της Πυροσβεστικής με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 125 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται από χθες και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχείρησαν περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως, 5 ελικόπτερα και 23 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων τριών αεροσκαφών της Γαλλίας, ενός αεροσκάφους της Κροατίας και ενός αεροσκάφους της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Απο τη φωτια στην Ηλεία Eurokinissi

Σημειώνεται ότι για την Ηλεία υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι οι φωτιές έχουν προκληθεί από εμπρησμούς και εδώ και ημέρες βρίσκονται στην περιοχή κλιμάκια αντρών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) και αστυνομικών της Ασφάλειας Πύργου και Αμαλιάδας, που διερευνούν τις συνθήκες και αξιολογούν πληροφορίες.

Στο άλλο μέτωπο της Αρκαδίας που πέρασε από την Μεσσηνία, στο Ίσαρη, εκεί υπάρχει καλύτερη εικόνα και η φωτιά έχει μαζευτεί.

Στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας που η φωτιά έχει οριοθετηθεί, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα. Επίσης επιχείρησαν ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος, ενώ συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.

Φωτιά στην Εύβοια INTIME NEWS

Νύχτα αναζωπυρώσεων στην Βόρεια Εύβοια

Πολλές αλλά μικρότερες αναζωπυρώσεις, λιγότεροι καπνοί σε ορισμένες περιοχές και μικρότερα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν σήμερα στην Εύβοια. Είναι η πρώτη ημέρα που τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.

Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις και χρειάστηκαν επεμβάσεις πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα.

Φωτιά στην Εύβοια 2021 Petros Karadjias / AP Photo

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ξεσπούσαν συνεχείς αναζωπυρώσειςς, με τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές κατοίκους να δίνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τις αντιμετωπίσουν.

Από το απόγευμα και μετά χθες, υπενθυμίζεται πως δόθηκε εντολή εκκένωσης για την Αβγαριά. Ακόμα καλύτερη εικόνα έχει το νότιο μέτωπο σε Τρούπι και Καλύβια έξω από το Μαντούδι.

Το βράδυ επιχειρούσαν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση επιχείρησαν περιοδικά και μέχρι το τελευταίο φως 9 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Απο τη φωτιά στη Β. Εύβοια Eurokinissi

Φωτιά στη Βόρεια Εύβοια ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Πάνω από 900.000 στρέμματα η καταστροφή σε όλη την χώρα

Η χώρα μας κατατάσσεται τρίτη στη Μεσόγειο (μετά από Τουρκία και Ιταλία) σε ό,τι αφορά το απόλυτο μέγεθος της καμένης έκτασης (933.680 στρέμματα έως 08.08.2021) και δεύτερη (μετά την Κύπρο) σε ό,τι αφορά την αύξηση (+336%) συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2020. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Φωτιά στην Εύβοια ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Μικρές αναζωπυρώσεις και στην Πάρνηθα που αντιμετωπίζονται

Ανάλογη εικόνα ύφεσης αλλά και ετοιμότητας για μικρές αναζωπυρώσεις που ξεσπούν και αντιμετωπίζονται άμεσα, επικρατεί και στην Πάρνηθα. Μάλιστα και σήμερα σημειώθηκαν μικρές αναζωπυρώσεις, αλλά όλες αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται. Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην Πάρνηθα, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 42 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 65 πυροσβέστες και 5 οχήματα και από το Κουβέιτ 40 πυροσβέστες και 6 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση επιχείρησαν περιοδικά 3 ελικόπτερα. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Από τη φωτιά στην Πάρνηθα. Eurokinissi

Η Αστυνομία περιφρουρεί την πληγείσα περιοχή με συνεχείς περιπολίες και μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει περισσότερες από 60 προσαγωγές ατόμων που κρίθηκε ότι περιφέρονταν ασκόπως και ύποπτα στην περιοχή, είτε με την υποψία εμπρησμού είτε με την υποψία πλιάτσικού, ωστόσο για κανέναν δεν προέκυψε κάτι. Η περιφρούρηση των περιοχών αυτών θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.

Νέες συλλήψεις για εμπρησμούς

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής έγιναν τρεις νέες συλλήψεις σήμερα για εμπρησμούς, έναν από αμέλεια στην Λειβαδιά και δύο από πρόθεση, σε Λέσβο και Μαρκόπουλο Αττικής αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, συνελήφθη σήμερα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λιβαδειάς, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε οικοπεδικό χώρο, στην Λιβαδειά.

Συνελήφθη χθες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Μυτιλήνης, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε χορτολιβαδική έκταση στην Τ.Κ. Άντισσας στο δήμο Δυτικής Λέσβου.

Πρόσθετα, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Μαρκοπούλου, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε αγροτική έκταση, στο δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας Αττικής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα