Κόνιτσα: Όταν ακροδεξιοί χτυπούσαν ξένους φοιτητές και καθηγητή

Κόνιτσα: Όταν ακροδεξιοί χτυπούσαν ξένους φοιτητές και καθηγητή

Σε διπλή επίθεση πριν λίγους μήνες ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος χτυπήθηκε από ακροδεξιούς. Αντιστοίχως έρχονται στο φως καταγγελίες από ξένους φοιτητές στην Κόνιτσα. Την ίδια ώρα οι έρευνες για την ταυτοποίηση των δραστών της ρατσιστικής επίθεσης στα ανήλικα προσφυγόπουλα, συνεχίζονται.

Τους τελευταίους μήνες λαμβάνει χώρα ένα φασιστικό μπαράζ επιθέσεων στην Κόνιτσα. Τελευταίο περιστατικό, η επίθεση εναντίον ασυνόδευτων προσφυγόπουλων αφγανικής καταγωγής που φιλοξενούνται σε δομή της ΜΚΟ Άρσις.

Τα προσφυγόπουλα έπαιζαν μπάσκετ μαζί με άλλα παιδιά το βράδυ της Κυριακής, όταν ομάδα κουκουλοφόρων τα κυνήγησε και τα χτύπησε με αποτέλεσμα ένα εκ των επτά παιδιών να υποστεί κάταγμα στο χέρι του. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο περιστατικό βίας και τραμπουκισμού τους τελευταίους μήνες κατά τους οποίους φαίνεται πως έχει ξεσπάσει ένα πογκρόμ εκφοβισμού από άτομα που πρόσκεινται σε ακροδεξιούς κύκλους.

Το περασμένο καλοκαίρι και τον περασμένο Οκτώβρη, ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος χτυπήθηκε από ακροδεξιούς. Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της αναφερόταν τότε στη σχετική καταγγελία για απρόκλητη άσκηση βίας και εξαπόλυση απειλών εις βάρος του καθηγητή από μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων στην περιοχή της Κόνιτσας, το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 και καλούσε την Πολιτεία να προβεί σ’ όλες τις ενέργειες για την προστασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Την επίθεση είχε καταδικάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και οι Οικολόγοι Πράσινων. Σημειώνεται εδώ πως ο Βασίλης Νιτσιάκος είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου “Border crossings” που δραστηριοποιείται από το 2003 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οργανώνοντας συνέδρια, στηρίζοντας επιστημονικές εκδόσεις και πραγματοποιώντας από το 2006 το Διεθνές Θερινό Σχολείο της Κόνιτσας που πραγματεύεται θέματα διαπολιτισμικής και διασυνοριακής κατανόησης, συνύπαρξης μεταξύ εθνοτήτων, οικονομικής και πολιτικής ευημερίας σε διασυνοριακές περιοχές, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση φόβων, καχυποψίας και προκαταλήψεων.

Έτσι, οι εκφοβισμοί και η βία εναντίον του, μόνο τυχαία γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Παράλληλα, ξένοι φοιτητές που μετείχαν στο πρόγραμμα του summer school, καταγγέλλουν πως είχαν δεχθεί και εκείνοι επίθεση με εκρηκτική ύλη.

Το αν συνδέονται τα παραπάνω περιστατικά μεταξύ τους, θα αποδειχθεί από την έρευνα των Αρχών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτή τη στιγμή άλλωστε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι αστυνομικές έρευνες για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό αγνώστων ατόμων που μετείχαν στο περιστατικό εναντίον των εννέα ανήλικων προσφύγων με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων να χειρίζεται την υπόθεση. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι και εισαγγελική έρευνα με εντολή Αρείου Πάγου για τις μισαλλόδοξες ενέργειες σε Σάμο και Βίλια.

Στο News 24/7 περιήλθε πάντως καταγγελία από φοιτήτρια ανθρωπολογίας η οποία μετείχε στο καλοκαιρινό πρόγραμμα εκπαίδευσης του κ. Νιτσιάκου. Η κοπέλα μας ανέφερε πως δέχθηκε απρόκλητη επίθεση με εκρηκτική ύλη μαζί με μια ακόμη φοιτήτρια, ξένης καταγωγής, ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε η αστυνομία. Η μαρτυρία της αφορά περιστατικό που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2018.

Τα στοιχεία της φοιτήτριας είναι στη διάθεση του News24/7 ωστόσο η ίδια επιθυμεί να διατηρηθεί η ανωνυμία της.

“Ο άνθρωπος αυτός απειλούσε το summer school και μας είπαν να φύγουμε την επόμενη μέρα υπό τον φόβο εκδίκησης και για λόγους ασφαλείας. Δυστυχώς η υπόθεση δεν προχώρησε. Απ’ όσο ξέρω, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την ώρα. Στην επίθεση που δεχθήκαμε υπήρχαν μάρτυρες. Έγινε στα πλαίσια ενός δείπνου”, σημειώνει χαρακτηριστικά η νεαρή φοιτήτρια, αλλοδαπής καταγωγής, για να συνεχίσει:

Η όλη ιστορία όπως μας αναφέρει, έγινε με αφορμή μια γάτα που πέθανε από φόλα.

“Εγώ και η φίλη μου είχαμε στην περίθαλψή μας μια μικρή γάτα εκείνες τις μέρες. Μια κοπέλα ήθελε να την πάρει μαζί της στην Αθήνα αλλά βρήκαμε τη γάτα δηλητηριασμένη από φόλα. Τη βρήκαμε στα σκουπίδια και αποφασίσαμε να τη θάψουμε. Οι δύο άνδρες μας επιτέθηκαν με το εκρηκτικό την ώρα που τη θάβαμε. Σοκαριστήκαμε, άκουσαν όλοι την έκρηξη όσοι ήταν στο δείπνο. Αμέσως καλέσαμε την αστυνομία. Ο καθηγητής μας, μίλησε με τους αστυνομικούς αλλά οι ένστολοι αρνήθηκαν να μιλήσουν μαζί μας”.

Η κοπέλα αναφέρεται σε σειρά απειλών από τουλάχιστον δύο άνδρες, ένας εκ των οποίων φορούσε μπλουζάκια με αντιμεταναστευτικά μηνύματα.

“Πιστεύω πως μας απειλούσαν επειδή είμαστε ξένοι, εγώ από την Αμερική και η άλλη κοπέλα από τη Ρουμανία. Ή το έκαναν απλά για να γελάσουν”, καταλήγει.

Το περιστατικό εναντίον προσφυγόπουλων

Θυμίζουμε πως κατά την επίθεση της Κυριακής κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε εννέα ανήλικους πρόσφυγες αφγανικής καταγωγής που έπαιζαν μπάσκετ και φιλοξενούνται σε δομή της ΜΚΟ Άρσις. Το περιστατικό έγινε γνωστό από τη ΜΚΟ.

Τα δύο από τα εννέα παιδιά, ηλικιών 14 έως 18 ετών, μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας, το ένα σε κατάσταση σοκ, ενώ το δεύτερο είχε κάταγμα στο χέρι και χτυπήματα στα πόδια για τα οποία δέχθηκε ράμματα.

Όλα αυτά στην Κόνιτσα, την πρώτη περιοχή στην Ήπειρο που δέχτηκε πρόσφυγες.

Η τοπική κοινωνία δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα

Για το περιστατικό μίλησε στο News 24/7 στους 88,6 ο συντονιστής προγράμματος επείγουσας φιλοξενίας ανήλικων, ασυνόδευτων προσφύγων της Άρσις, Δημήτρης Βεργίνης.

Ο κ. Βεργίνης είπε πως είναι έκπληκτος από όσα έγιναν καθώς “η τοπική κοινωνία δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα, η Κόνιτσα είναι η πρώτη πόλη στην περιοχή όπου έγινε χώρος υποδοχής προσφυγόπουλων. Τα παιδιά πάνε σχολείο κανονικά και ο βασικός μας στόχος είναι η ενσωμάτωσή τους κανονικά στην κοινωνία. Σε ένα χρόνο θα είναι ενήλικα παιδιά και θα ζουν εδώ”, τονίζει.

Η καταγγελία της Άρσις αναλυτικά:

“Την Κυριακή 17 Μαρτίου ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε και τραυμάτισε ανήλικους, ασυνόδευτους πρόσφυγες της Δομής Επείγουσας Φιλοξενίας της Άρσις – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, στην Κόνιτσα Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, η αναίτια επίθεση εκδηλώθηκε βάσει σχεδίου, κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν προσφυγόπουλα της Δομής. Ένας ανήλικος πρόσφυγας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κάταγμα στο χέρι.

Η Κόνιτσα αποτελεί χώρο φιλοξενίας προσφύγων από το 2008, όταν υποδέχθηκε για πρώτη φορά ανήλικους πρόσφυγες. Το 2016 ήταν η πρώτη πόλη στην περιοχή της Ηπείρου που φιλοξένησε επί δύο και πλέον χρόνια οικογένειες προερχόμενες από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες εμπόλεμες περιοχές, με τους κατοίκους να καλωσορίζουν και να υποστηρίζουν τους πρόσφυγες.

Από τον περασμένο Νοέμβριο ανήλικοι, ασυνόδευτοι πρόσφυγες διαμένουν στη Δομή Επείγουσας Φιλοξενίας που διατηρούν στην Κόνιτσα η ΑΡΣΙΣ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Οι ανήλικοι, ασυνόδευτοι πρόσφυγες παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία της περιοχής, συμμετέχουν ενεργά σε κοινωνικές δραστηριότητες, φιλοξενούνται στο δημοτικό γυμναστήριο και δέχονται την ενεργή υποστήριξη και αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας.

Ανάλογα περιστατικά δεν πρόκειται να κάμψουν τη διάθεση της ΑΡΣΙΣ να υποστηρίζει τα δικαιώματα των ανήλικων, ασυνόδευτων προσφύγων, παρέχοντάς τους κάθε βοήθεια ώστε να εντάσσονται ομαλά στις νέες γι’ αυτούς συνθήκες της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Καταδικάζουμε κάθε ρατσιστική και μισαλλόδοξη συμπεριφορά απέναντι στους αλλοδαπούς, δικαιούχους διεθνούς προστασίας που καταφεύγουν στη χώρα μας και μάλιστα τους πλέον ευάλωτους και αδύναμους όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Καλούμε την τοπική κοινωνία να απομονώσει τέτοιου είδους συμπεριφορές και να συνεχίσει να στέκεται αρωγός στις δράσεις για τη φροντίδα και προστασία των ασυνόδευτων προσφύγων.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές να επιληφθούν αποτελεσματικά και να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά”.

Σημειώνεται ότι η ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης παρέχουν φιλοξενία σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες με χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ και με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (DG Home).

Ο Δήμος Κόνιτσας, με ανακοίνωση του, “καταδικάζει την επίθεση εναντίον ασυνόδευτων ανηλίκων Αφγανών”.

Όπως αναφέρει αναλυτικά:

“Με λύπη και αποτροπιασμό πληροφορηθήκαμε το εξαιρετικά δυσάρεστο συμβάν που έλαβε χώρα την Κυριακή το βράδυ στην Κόνιτσα και το οποίο αφορούσε στην απρόκλητη και βάναυση επίθεση ανεύθυνων και απαράδεκτων ατόμων που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους, εναντίον μελών της ομάδας ασυνόδευτων ανηλίκων Αφγανών, που φιλοξενούνται στη δομή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Άρσις, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στην πόλη της Κόνιτσας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εξ αυτών.

Η Δημοτική Αρχή στο σύνολό της, καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας με στόχο ευάλωτους και εκδιωγμένους πληθυσμούς που έζησαν τη φρίκη του πολέμου στη χώρα τους.

Ευελπιστούμε ότι οι δράστες της επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε σε ασυνόδευτους ανήλικους Αφγανούς, δεν προέρχονται από τους κόλπους της τοπικής κοινωνίας, η οποία απέδειξε από την πρώτη στιγμή την ευαισθησία της στο προσφυγικό ζήτημα, με την ίδρυση του πρώτου Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και την αδιατάρακτη λειτουργία και ένταξή του στην καθημερινή ζωή της Δημοτικής Κοινότητας Κόνιτσας.

Ο Δήμος θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, ώστε να μην επαναληφθούν περιστατικά σαν το απαράδεκτο και καταδικαστέο προαναφερθέν και θα ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς να πράξουν ό,τι επιβάλλεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων τους, ούτως ώστε οι δράστες να εντοπιστούν και να υποστούν τις νόμιμες κυρώσεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα