Σάλος με ρατσιστική απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου

Σάλος με ρατσιστική απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου
Στιγμιότυπα με προσφυγόπουλα να πηγαίνουν για μάθημα στο 72ο Δημοτικό σχολείο στο Θησείο Eurokinissi

Η ΕΛΜΕ Λέσβου αποφάσισε τη χρήση του όρου "λαθρομετανάστης" στα σχολεία, κόντρα σε πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου , μετά από εισήγηση της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Απόστολου Βαρελτζή, ο οποιος επικαλέστηκε αρχικά το Μπαμπινιώτη για να καταλήξει στον Αθανασίου της ΝΔ

Αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου για τη χρήση του όρου “λαθρομετανάστης” στα σχολεία, μετά από εισήγηση της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Απόστολου Βαρελτζή, κόντρα σε πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Και αυτό καθώς έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την εκπαιδευτική αποστολή παροτρύνοντς τους εκπαιδευτικούς σε χρήση ενός ρατσιστικού όρου και εμμέσως στη διάκριση των παιδιών των προσφύγων αλλά και των μεταναστών που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία.

Ολα ξεκίνησαν μετά από σχετική εισήγηση του κ.Βαρελτζή, η οποία έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου (τέσσερις στους επτά). Στην ΕΛΜΕ Λέσβου την πλειοψηφία έχει η ΔΑΚΕ.

Το επιχείρημα ήταν πως η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» κρίθηκε ως η απόλυτα σωστή, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν στη Λέσβο.

Και αυτό παρόλο που ο Άρειος Πάγος με έγγραφο του έχει ζητήσει την εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου «να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Αμετακίνητος στις απόψεις του ο κ.Βαρελτζής επιδόθηκε σε παραλήρημα μιλώντας στο Real FM. Ισχυρίστηκε ότι δεν επρόκειτο για απόφαση, αλλά για απλή ενημέρωση των εκπαιδευτικών, αν και διεξήχθη ψηφοφορία.

Επικαλέστηκε μάλιστα αρχικά το… Μπαμπινιώτη για να δικαιολογήσει τη ρατσιστική πρόταση του, αλλά τελικά αποκάλυψε ότι την ιδέα την πήρε από το βουλευτή και πρώην υπουργό της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου.

«Αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για τους ακριβείς ορισμούς που έχουν σχέση με το θέμα. Δηλαδή τι είναι πρόσφυγας, τι είναι μετανάστης , τι είναι παράτυπος και παράνομος μετανάστης ή λαθρομετανάστης. Δεν κάναμε καμία εισήγηση για το τι θα χρησιμοποιήσουν. Ενημέρωση κάνουμε κι αυτή η ενημέρωση δεν είναι αυθαίρετη στηρίζεται σε συνθήκες που έχει υπογράψει η ελληνική Πολιτεία σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και σε ορισμούς που υπάρχουν σε αναγνωρισμένα λεξικά», είπε.

Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι: «Οποιοσδήποτε άλλος περνάει παράνομα τα σύνορα μιας χώρας , παρακάμπτοντας τις διαδικασίες καλείται παράνομος μετανάστης, έννοια που στην καθομιλουμένη αποκαλείται με τον όρο λαθρομετανάστης. Το συνθετικό «λάθρο» χρησιμοποιείται ευρέως για διάφορες δραστηριότητας , θα τη βρείτε και μέσα στο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη και μέσα στο λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών . Τη λέξη «λάθρο» θα τη βρείτε ακόμη και μέσα στον Όμηρο».

Στο τέλος όμως και στο ερώτημα εάν η θέση του είναι θέση της ΝΔ, ο κ.Βαρελτζής παρέπεμψε σε τοποθετήσεις του βουλευτή Λέσβου και πρώην υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου. “Δεν ξέρω τι γίνεται κεντρικά , σε τοπικό επίπεδο έχω παρακολουθήσει διάφορες εκδηλώσεις όπου ομιλητής ήταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Έχει κάνει ανάλυση όλων των όρων και δεν σας κρύβω ότι από εκεί ήταν η πρώτη μου πληροφόρηση. Στη συνέχεια έψαξα σε βιβλιογραφία για να καταλήξω”, είπε.

Προσπάθησε επίσης να αιτολογήσει τη στάση του με το επιχείρημα ότι τον ενοχλεί η σύγκριση των προσφύγων από τη Συρία με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

“Είμαστε σε μια περιοχή ευαίσθητη, ξέρετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Γίνεται από κάποιους μια προσπάθεια να αποδεχτούμε και να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας το πρόβλημα. Στην προσπάθεια αυτή γίνεται λόγος για προσφυγικό, προσπαθούν να ταυτίσουν τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου με το σημερινό χάλι. Ακριβώς επειδή είμαστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς που σχεδιάζονται τα προς υλοποίηση εκπαιδευτικά προγράμματα θελήσαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για το ποια είναι η πραγματική ορολογία. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται την ιστορία όπως αυτή είναι, και όχι όπως επιθυμούν μερικοί”, είπε.

Αν και αρχικά ο κ.Βαρελτζής υποστήριξε ότι δεν δόθηκε οδηγία στους εκπαιδευτικούς, στη συνέχεια επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει την απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου ότι  η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι μία απλή έκκληση την οπόια η ΔΑΚΕ δε συμμερίζεται.

“Δεν είναι απόφαση του Αρείου Πάγου, είναι εισαγγελική έκκληση . Δεν είναι ούτε απόφαση δικαστηρίου, ούτε νόμος του κράτους. Είναι μια έκκληση, αν θες την συμμερίζεσαι, αν θες όχι. Ως ΔΑΚΕ δεν τη συμμεριζόμαστε, είναι προφανές” είπε.

Το ερώτημα βέβαια γιατί μικρά παιδιά πρέπει να αποκαλούνται με ένα όρο που χρησιμοποιεί και η Χρυση Αυγή, έμεινε αναπάντητο…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα