Σάμος: Θύελλα αντιδράσεων για το ‘όχι’ των αναισθησιολόγων στις εκτρώσεις

Σάμος: Θύελλα αντιδράσεων για το ‘όχι’ των αναισθησιολόγων στις εκτρώσεις
Επίσκεψη του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας (Κ.Η.Ν.) "Νίκος Κούρκουλος", την Δευτέρα 30 Ιανουρίου 2017. Το Κ.Η.Ν. αποτελείται από 6 ορόφους, ισόγειο και 3 υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ., δυναμικότητας 45 κλινών και είναι αναπόσπαστο μέρος του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας". Στεγάζεται στο πρώην 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ "Γεώργιος Γεννηματάς" (επί των οδών Ασωπίου και Παράσχου πλησίον της Λεωφόρου Αλεξάνδρας) το οποίο με χρηματοδότηση της Μαριάννας Λάτση, ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε. Στο Κ.Η.Ν. "Νίκος Κούρκουλος" οι ασθενείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή επεμβάσεις και παίρνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα. Ειδικότερα, το Κέντρο διαθέτει 3 χειρουργικές αίθουσες και έχει δυναμικότητα 45 κλινών, εκ των οποίων 26 κλίνες εξυπηρετούν ογκολογικούς ασθενείς Παθολογικού Τομέα που χρήζουν χημειοθεραπείας και 19 κλίνες εξυπηρετούν ασθενείς Χειρουργικού Τομέα. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την πρωτοφανή απόφαση των αναισθησιολόγων της Σάμου. O γγ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Βαρνάβας, αφήνει σοβαρές αιχμές για τα κίνητρα της διευθύντριας του τμήματος, που δεν αποκλείει να είναι θρησκευτικά

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση, πριν από λίγες ημέρες, των αναισθησιολόγων της Σάμου να μη χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε εγγράφως στη διοίκηση του νοσοκομείου. Κι ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση για το όλο θέμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει ότι «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες και για πολλά χρόνια, οι ίδιοι αυτοί αναισθησιολόγοι συμμετείχαν σε τέτοιες επεμβάσεις χωρίς να έχουν θέσει ποτέ τον οιοδήποτε ηθικό ενδοιασμό.

Αντιδράσεις από κόμματα και φορείς

Κι ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανακοίνωση – τοποθέτηση στο θέμα από τον ιατρικό σύλλογο Σάμου, ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν οι γυναικείοι σύλλογοι του νησιού μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, τονίζοντας πως η απόφαση των αναισθησιολόγων σηματοδοτεί χτύπημα στο δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων να καταφεύγουν στην άμβλωση όταν υπάρχει ανάγκη.

Ανακοινώσεις κατά της απόφασης των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Σάμου εκδόθηκαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τους Οικολόγους – Πράσινους.

Μήπως πίσω από την απόφαση κρύβεται θρησκευτικό δόγμα;

H άρνηση των αναισθησιολόγων προκάλεσε έκπληξη και στο γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος αφήνει αιχμές κατά της διευθύντριας του αναισθησιολογικού αναφέροντας το εξής: “Από το 2005 μέχρι σήμερα και ενόσω ο σύζυγος της διευθύντριας του αναισθησιολογικού, ήταν ο διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου, η ίδια η διευθύντρια έχει χορηγήσεις αναισθησία σε 550 περιστατικά. Πως γίνεται η διευθύντρια της οποίας προσφάτως συνταξιοδοτήθηκε ο σύζυγος να δηλώνει ξαφνικά αντιρρησίας συνείδησης;”

«Μήπως η κυρία Αποστόλου, αναρωτιέται ο κος Βαρνάβας, η οποία ως συνδικαλίστρια ήταν προσκείμενη στο ΚΚΕ, προσχώρησε πλέον σε θρησκευτικό δόγμα που της απαγορεύει να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε γυναίκες που θέλουν να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση; Αν ναι τότε πρέπει να ενημερώσει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Ιατρικό Σύλλογο και να πάψει να κρύβεται πίσω από αόριστους λόγους συνείδησης. Αν όχι, τότε οφείλει να διακόψει αμέσως αυτή την παρελκυστική τακτική. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο συναδέλφους αναισθησιολόγος.»

Ταυτόχρονα, αναφέρει ο γραμματέας του Συλλόγου, οφείλουν να λάβουν θέση όλοι οι φορείς του νησιού (Ιατρικός Σύλλογος, Δήμος, συλλογικότητες) απέναντι σ΄ ένα ζήτημα που μπορεί να λάβει τραγικές διαστάσεις αν κάποια απελπισμένη γυναίκα αποπειραθεί να διακόψει μόνη της μια ανεπιθύμητη κύηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα