Σε αναβρασμό οι δικηγόροι

Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος EUROKINISSI

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις είναι οι δικηγόροι μετά την υπερψήφιση της επαναφοράς του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.

Την «υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των πολιτών, που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη» καταγγέλλει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για την επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.

Όπως αναφέρεται, «η επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου (δηλ. στις διαφορές με αντικείμενο πάνω από 250.000€), και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για ήδη ασκηθείσες αγωγές (άρθρο 42 ν. 4640/2019), έχει προκαλέσει τη σύσσωμη αντίδραση του δικηγορικού κόσμου, όχι μόνον διότι η νέα διάταξη εισήχθη, με εκπρόθεσμη τροπολογία, χωρίς οιαδήποτε προηγούμενη θεσμική διαβούλευση, αλλά κυρίως διότι προκαλεί δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες και εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας».

ADVERTISING

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός, αφού επεσήμανε την ανάγκη άμεσης κατάργησης της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης, παρουσίασε αναλυτικά τις σχετικές δράσεις του δικηγορικού σώματος ενάντια στο αγωγόσημο. Μεταξύ αυτών προέχουσα θέση έχει η διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Πέμπτη 19.12.2019, στις 14.00' στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9) στην Αθήνα. Την ίδια ημέρα, με αποφάσεις των οικείων δικηγορικών συλλόγων, οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, ενώ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί αποχή από 12.00 έως 15.00.

Όπως δεν επισημάνθηκε, σημαντικό ζήτημα εγείρεται, ανάλογα με την ερμηνεία που θα προκριθεί, και για την πιθανότητα υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου και στις δίκες του Κτηματολογίου για την αναγνώριση δικαιούχου, επί αγνώστου ιδιοκτήτη ή επί εσφαλμένης αρχικής εγγραφής (εφόσον η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 250.000 €). «Δηλαδή για να αναγνωρίσει το δικαίωμα κυριότητάς του ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να καταβάλει ποσό 2.648 € για ακίνητο αξίας 250.000 €. Είναι προφανής η δυσχερής θέση στην οποία θα βρεθούν οι πολίτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν εμπροθέσμως να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους» επισημάνθηκε κατά την εκδήλωση.

SHARE:

24Media Network