Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για τις Μονάδες Μέριμνας Νέων

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργείο Δικαιοσύνης EUROKINISSI

Το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης αφορά στις Μονάδες Μέριμνας Νέων, που έχουν διαπράξει αξιόποινη πράξη.

Σε δημόσια διαβούλευση μπαίνει το Σχέδιο Νόμου για τις Μονάδες Μέριμνας Νέων, οι οποίες απευθύνονται σε νέους που έχουν διαπράξει αξιόποινη πράξη.

Σε αυτές, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, εφαρμόζονται αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα, που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα, όπως αυτά εξειδικεύονται στις διατάξεις του παρόντος, εκτελούνται αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα ως περιοριστικοί όροι για τους ανήλικους δράστες σύμφωνα τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και εφαρμόζονται αναμορφωτικά μέτρα με εισαγγελική διάταξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Το Σχέδιο Νόμου, το οποίο επεξεργάστηκε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου, βασίζεται στις σύγχρονες αντιλήψεις και τα διεθνή πρότυπα για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υιοθετούνται οι αρχές της διαπαιδαγώγησης έναντι της τιμωρίας και της παραμονής σε δομές ανοικτής και ημιελεύθερης διαβίωσης έναντι του εγκλεισμού των ανηλίκων. Παράλληλα, δημιουργεί ένα πλέγμα Μονάδων Μέριμνας Νέων έξι διαφορετικών κατηγοριών, οι οποίες θα συστήνονται σταδιακά, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες: (α) Στέγες Φιλοξενίας, (β) Στέγες Ημιελεύθερης Διαβίωσης, (γ) Θεραπευτικές Μονάδες, (δ) Μονάδες Απεξάρτησης Νέων, (ε) Μονάδες Εντατικής Επιτήρησης Νέων και (στ) Μονάδες Επανένταξης Νέων. Οι εξειδικευμένες Θεραπευτικές Μονάδες και Μονάδες Απεξάρτησης Νέων έχουν σχεδιαστεί και προβλέπεται να λειτουργήσουν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, το Σχέδιο Νόμου προχωρά στην ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση των υφιστάμενων Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, ώστε να αποτελέσουν τους κεντρικούς φορείς που θα υλοποιήσουν τις προβλέψεις νόμου, με τον σταδιακό μετασχηματισμό τους σε Μονάδες Μέριμνας Νέων διαφορετικών κατηγοριών.

«Το Σχέδιο Νόμου έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο έλλειμμα στην ύπαρξη κατάλληλων δομών για την προστασία των παραβατικών ανηλίκων στη χώρα μας. Σχέδια νόμου, με τον ίδιο μάλιστα τίτλο, έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλαπλών επεξεργασιών εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για μια αναγκαία και ώριμη μεταρρύθμιση που αποτυπώνεται σε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, η οποία χρειάζεται να τεθεί σε προτεραιότητα στο άμεσο μέλλον» αναφέρει σχετικά το υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη
SHARE:

24Media Network