Σε εφαρμογή το 2019 ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Σε εφαρμογή το 2019 ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού
pixabay.com

Ο αν. γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός μίλησε για τον θεσμό και απέρριψε τις καταγγελίες των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για έλλειψη διαβούλευσης και μισθούς πείνας στις συμβάσεις.

“Με τη νέα χρονιά μπαίνει σε εφαρμογή ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού” δήλωσε στον News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Πρωινό Τανγκό” με τον Αντώνη Φουρλή και τη Στέλλα Γκαντώνα ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός και απέρριψε τους ισχυρισμούς των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που καταγγέλλουν έλλειψη διαβούλευσης και μισθούς πείνας στις συμβάσεις.

Ο κ. Βαρδαρός σημείωσε ότι το υπουργείο θα δαπανά 2.000 ευρώ μικτά τον μήνα για κάθε γιατρό, στη τσέπη του οποίου θα μπαίνουν τελικά τα 2/3 αυτού του ποσού και πρόσθεσε ότι για τους ιδιώτες γιατρούς η σύμβαση προβλέπει μόνο 4 ώρες εργασίας την ημέρα.

Εξήγησε μάλιστα ότι το περιβόητο 0,70 ευρώ ανά επίσκεψη που καταγγέλλουν οι γιατροί δεν ισχύει αφού αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε κάθε εγγεγραμμένο πολίτη και όχι ανά επίσκεψη.

Υποστήριξε επίσης ότι η απαραίτητη διαβούλευση έγινε με τις ειδικότητες των γιατρών που μπορούν να γίνουν οικογενειακοί και όχι με όλους και σημείωσε ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα παραμείνει ανοιχτή και το Υπουργείο μελετά τη βελτίωση όρων των συμβάσεων. Χαρακτήρισε επιτυχημένο τον θεσμό αφού όπως είπε οι 101 ΤΟΜΥ που έχουν τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού έχουν δεχτεί μέχρι τώρα πάνω από 500.000 επισκέψεις από τις οποίες μόνο το 1,5% πήγε τελικά στα νοσοκομεία. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι οι ενδιαφερόμενοι γιατροί είναι λίγοι στα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και ότι η αναμονή για ραντεβού σε κάποιες περιοχές ξεπερνά τον έναν μήνα. Εξήγησε τέλος ότι δεν θα υπάρχει καμία κύρωση για τους πολίτες που δεν θέλουν να δηλώσουν οικογενειακό γιατρό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα