Απειλούν με επίσχεση εργασίας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Απειλούν με επίσχεση εργασίας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Απειλούν με επίσχεση εργασίας οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η αρχική απόφαση τους αναστέλλεται για μία εβδομάδα έπειτα από τις δεσμεύσεις της διοίκησης

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί απειλούν με επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλομένων. Οι περίπου 2.500 γιατροί δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για το 2016, συμπληρώνοντας, δηλαδή, πέντε μήνες απλήρωτοι.

Η αρχική απόφαση τους για εκκίνηση των κινητοποιήσεων από σήμερα, αναβάλλεται για μία εβδομάδα, μέχρι τις 8 Ιουνίου μετά τις δεσμεύσεις της διοίκησης.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης ανακοίνωσε πως δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία ανοίγει ο δρόμος της οριστικής εκκαθάρισης των οφειλών, σύμφωνα με το αρ.ω90 παρ.7 ν.4368/16.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία ενταλματοποίησης και πληρωμής των παρόχων του. Ειδικότερα για τις υπηρεσίες ιατρικών επισκέψεων, η συγκεκριμένη ενέργεια αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι μετακινεί κατά μία εβδομάδα την επίσχεση:

“Ξεπερνώντας κάθε περιθώριο υπομονής ως προς τις μεγάλες αδικίες που υφίστανται οι ιατροί από αυτές τις πρακτικές, ως ένδειξη καλής θέλησης προς το κοινωνικό σύνολο, το οποίο αντιλαμβάνεται πλήρως την ειλικρινή στάση μας, αποφασίζουμε να μεταθέσουμε την αναγγελθείσα ημερομηνία της επίσχεσης για τις 8 Ιουνίου.

Δίνουμε παραπάνω και από το χρονικό περιθώριο που έθεσε στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή του Ιανουαρίου του 2016.

Η ημερομηνία αυτή είναι τελεσίδικη και καθιστούμε υπεύθυνη την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ για την τήρηση της”.

Νωρίτερα, η Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ διευκρίνιζε πως: “οι αντοχές των ιατρών του ΕΟΠΥΥ τελείωσαν απέναντι στις ατέρμονες προσχηματικές υποσχέσεις του Οργανισμού, που καθιστούν αδύνατη την επαγγελματική δραστηριότητα των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, η οποία προαπαιτεί τακτικές πληρωμές κάθε μήνα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες”, ζητώντας προκαταβολικά την κατανόηση των ασφαλισμένων για την ταλαιπωρία τους.

Όπως ανέφεραν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, η στάση πληρωμής του ΕΟΠΥΥ το 2015 για τις επισκέψεις του Β’ εξαμήνου, χρεώνει τους κλινικούς γιατρούς με ένα επιπρόσθετο φόρο (βάσει της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών) που κυμαίνεται από 1.200 έως 4.200 ευρώ, ανάλογα με τη δήλωση εισοδήματος.

Σημείωναν ότι χωρίς να έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2016, έχουν εκδοθεί τιμολόγια, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ήδη φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις 4.500 ευρώ, για εισόδημα που δεν έχει καν εισπραχθεί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ζητούσε την άμεση έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εκκαθάριση των δαπανών των γιατρών και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους από το έτος 2011. Υπογράμμιζε ότι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού προς τους γιατρούς έχει κοινοποιήσει σειρά εξωδίκων οχλήσεων και όπως τόνιζε, “παρότι λαμβάνει υποσχέσεις ότι οι γιατροί θα πληρωθούν, η διαδικασία δεν προχωρά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα