Πρωτομαγιά: Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις – Ανοιχτό το κέντρο της Αθήνας

Πρωτομαγιά: Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις – Ανοιχτό το κέντρο της Αθήνας
Από την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια για την Εργατική Πρωτομαγιά. Ανοιχτό είναι πλέον το κέντρο της Αθήνας.

Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε από τις 10:30 στο Σύνταγμα στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ , στο πρώτο από τα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας για την Πρωτομαγιά. Στην λεωφόρο Αμαλίας στήθηκε εξέδρα από όπου πραγματοποιήθηαν ομιλίες με τον κόσμο να κρατά σημαίες και να φωνάζει συνθήματα.

Στο κάλεσμα του, το ΠΑΜΕ είχε ως κεντρικό σύνθημα: «Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση & τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους – Με σωματεία εργατών όχι των κυβερνήσεων & των εργοδοτών».

Από την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά

Στην πλατεία Κλαυθμώνος κάλεσαν σε σε συγκέντρωση η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας από όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, να συμμετέχουν στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή.

«Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του οκτάωρου, την κοινωνική ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, κ.ά.» θυμίζει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της. Όπως επισημαίνει, «στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια, ο κόσμος της εργασίας, οι μη προνομιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες, βίωσαν με εφιαλτικό τρόπο τις μνημονιακές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, που οδήγησαν το 40% του πληθυσμού στην απόλυτη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό». «Ο φετινός εορτασμός για εμάς τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους, τους επιστήμονες, πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για ενωτικούς αγώνες, με στόχο την ανατροπή αυτών των πολιτικών» σχολιάζει η ΑΔΕΔΥ.

Τέλος, η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο και το ΜΕΤΑ στο Πολυτεχνείο.

Ανοιχτό το κέντρο – “Χειρόφρενο” στα ΜΜΜ

Αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία στο κέντρο, αφού οι δρόμοι είναι και πάλι ανοιχτοί μετά το πέρας των συλλαλητηρίων.

Χειρόφρενο έχουν τραβήξει λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός και τρένα. Κανονικά λειτουργούν μετρό και τραμ, ωστόσο δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας- Αεροδρόμιο. Απεργία και στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία μέχρι τα μεσάνυχτα.

Τα μηνύματα των πολιτικών για την Πρωτομαγιά

Τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι επισημαίνουν στα μηνύματά τους για την Εργατική Πρωτομαγιά, οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και αναγνωρίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για την προστασία βασικών δικαιωμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει στο λογαριασμό του στο Twitter, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επουλώνουν τις πληγές των μνημονίων.

Ο γ.γ. της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζει πως τα πραγματικά δικαιώματα των εργαζομένων διασφαλίζονται μόνο με μεταρρυθμίσεις.

Η Φώφη Γεννηματά σημειώνει πως το Κίνημα Αλλαγής λέει «όχι» στις πολιτικές της δεξιάς και στην πολιτική υπερφορολόγησης, που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Πρωτομαγιά του 2019, ας αποτελέσει αφετηρία για συνολική ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στον κυβερνητικό, εργοδοτικό, κρατικό συνδικαλισμό», τονίζει ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, καλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη να πει «όχι» στη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευση.

Σε αγώνα κατά των ανισορροπιών και των αδικιών, που όπως αναφέρουν, «ενορχηστρώνονται» από τις Βρυξέλλες, καλούν τους εργαζομένους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα