Δύσκολη νύχτα σε Λέσβο και Έβρο – Πάνω από 50 φωτιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Δύσκολη νύχτα σε Λέσβο και Έβρο – Πάνω από 50 φωτιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα
Eurokinissi

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Λέσβο, όπου τραυματίστηκε πυροσβέστης. Στη Δαδιά οι φλόγες κατευθύνονται προς το χωριό. Μάχη των πυροσβεστών στη Μεσσηνία όπου εκκενώνεται η Χρυσοκελλαριά. Πύρινα μέτωπα σε Ηλεία και Γρεβενά. Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Πρέβεζα.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα τα τελευταία 24ωρα, με τα μέτωπα της φωτιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας να εξακολουθούν να μαίνονται και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν τιτάνια μάχη για να τα περιορίσουν.

Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, Βατερά Λέσβου, Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, Σπιάντζα Ηλείας, Γρεβενά, Ιωάννινα και Πρέβεζα είναι οι περιοχές που παραδόθηκαν στις φλόγες, με την οικολογική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι ανυπολόγιστη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Συνολικά, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι περισσότερες φωτιές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσής τους.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Λέσβο

Μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν απόψε οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Λέσβο, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 10 το πρωί του Σαββάτου (23/07) στην Π.Ε. Λέσβου και συγκεκριμένα στην περιοχή των Βατερών εξακολουθεί να μαίνεται.

Επίγειες δυνάμεις δίνουν μάχη για να σώσουν τα σπίτια, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν εναέρια μέσα. Παράλληλα, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να τον απειλεί.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο πρόεδρος Βρίσας – Βατερών, Αποστόλης Αποστολής, “η εστία της φωτιάς είναι μεταξύ Βατερών και Σταυρού και καίει πυκνόφυτη δασική περιοχή“, ενώ σύμφωνα με ρεπόρτερ της ΕΡΤ, νωρίτερα ενώθηκαν τα δύο μέτωπα της με αποτέλεσμα οι φλόγες να φτάσουν στην παραλία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, έως τώρα έχουν καεί πολλά σπίτια.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

Παράλληλα, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, διατίθενται για τους δημότες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Υπενθυμίζονται ότι τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2253350219, -220 και -221.

Λέσβος: Απεγκλωβίστηκαν 9 άτομα από την ακτή των Βατερών

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά.

Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.

Ο καπνός μάλιστα από τη φωτιά της Λέσβου έχει ήδη φτασει στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην Άνδρο, λόγω των ενισχυμένων βορειοανατολικών ανέμων στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και την επιφάνεια.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά, με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο να μοιράζεται ένα στιγμιότυπο στο οποίο φαίνεται ένα ασθενοφόρο να παραλαμβάνει τον τραυματία πυροσβέστη.

Σουφλί: Πύρινη κόλαση στο δάσος της Δαδιάς

Περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου.

“Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ενώ νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε ανέφερε πως το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στη δυτική και στη νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για “ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου” με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα.

“Για το λόγο αυτό προσπαθούμε όπου είναι εφικτό με τις επίγειες δυνάμεις και τα χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουμε επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν τεθεί από χθες σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή”, σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη “Δράση για άγρια ζωή” και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Συνεχείς είναι οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, ενώ στη μάχη μπήκαν και οι επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν τις νέες εστίες.

Μεσσηνία: Σε εξέλιξη η φωτιά στο Ακριτοχώρι – Εκκενώνεται η Χρυσοκελλαριά

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία, με το πύρινο μέτωπο να κατευθύνεται στην περιοχή Χρυσοκελλαριά, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να μην κατέβει προς τον οικισμό.

Νωρίτερα μάλιστα δόθηκε εντολή για την εκκένωση του χωριού, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα.

Καλλιέργειες έχουν καταστραφεί στα Πλανέικα, από όπου η φωτιά πέρασε πολύ κοντά στις οικίες.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Συναγερμός στη Σπιάντζα Ηλείας

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και λόγω της πυρκαγιάς που καίει από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, σε χορτολιβαδική έκταση, με ξερά χόρτα και καλάμια, στην Σπιάντζα, στην περιοχή της Σαρακίνας και έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Η φωτιά βρίσκεται μία ανάσα από τα σπίτια, ενώ σύμφωνα με τον τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο patrisnews.gr, στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου και μέχρι τη δύση του ήλιου πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού και εναέρια μέσα.

Υπό μερικό έλεγχο στη Βρυσούλα Πρεβέζης

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Βρυσούλα της Πρέβεζας, η οποία εκδηλώθηκε στις 4 το απόγευμα σε ελαιώνα της περιοχής.

Πυροσβέστες και κάτοικοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες, οι οποίες απείλησαν τον οικισμό. Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν πυροσβεστικά αεροπλάνα, αλλά και ο Δήμος Πρέβεζας με βυτία και μηχανήματα.

Στο πέρασμα της, η φωτιά προξένησε ζημιές σε δύο σπίτια, ενώ λόγω της άμεσης κινητοποίησης δεν κινδύνεψαν οι κάτοικοι.

Γρεβενά: Μαίνεται η πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, σημάνοντας συναγερμό στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και μέχρι τη δύση του ήλιου πραγματοποιούσε ρίψεις νερού 1 ελικόπτερο, ενώ όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, πρόκειται για έρπουσα πυρκαγιά σε ορεινή δύσβατη περιοχή.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η φωτιά έφτασε και στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα