Sea Diamond: Γιατί ο Πλακιωτάκης ματαίωσε το άνοιγμα προσφορών για την ανέλκυση

Sea Diamond: Γιατί ο Πλακιωτάκης ματαίωσε το άνοιγμα προσφορών για την ανέλκυση
Το Sea Diamond λίγο πριν από τη βύθισή του. EUROKINISSI

Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα αποσφράγιση προσφορών για την ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND.

Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη 21/1/2020 αποσφράγιση προσφορών, αναφορικά με την ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND, από την Καλντέρα της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ), ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, με σχετικό έγγραφό του, κάλεσε τη ΔΑΛ να ανακαλέσει την προαναφερόμενη διακήρυξη.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υπουργός θεωρεί πως στην αρμοδιότητα της ΔΑΛ είναι η απομάκρυνση ναυαγίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και την αρμοδιότητα για την απομάκρυνση ναυαγίων στα υπόλοιπα λιμάνια έχουν οι διοικήσεις τους. Επίσης, επικαλείται την εκδίκαση της υπόθεσης στο εφετείο και θεωρεί ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν μετά την έκδοση οποιαδήποτε σχετικής δικαστικής απόφασης.

Από την πλευρά της, πάντως, η Δημόσια Αρχή Λιμένων, στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι στις 20/1/2020 κατατέθηκαν δύο προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κινέζικες εταιρείες. Προσθέτει, δε, ότι θα προβεί άμεσα σε έναρξη τεχνικού διαλόγου με τις προαναφερόμενες κινεζικές εταιρείες, με στόχο τη συμβασιοποίηση από την Αρχή της ανέλκυσης του ναυαγίου SEA DIAMOND μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2020, με πλήρη αξιοποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, πιστή τήρηση των οριζόμενων στον ν. 4412/2016 και καταλογισμό της δαπάνης στους -σύμφωνα με τον νόμο- υπόχρεους στο πλαίσιο της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του ανωτέρω τεχνικού διαλόγου θα λάβει χώρα την Τρίτη 21/1/2020, στις 12:00, και η δεύτερη στις αρχές Φεβρουαρίου (σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί).

Όπως συμπληρώνει η Δημόσια Αρχή Λιμένων, «η εκδήλωση ενδιαφέροντος από αλλοδαπές εταιρείες για την ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND θέτει οριστικά τέλος στην ψευδή επιχειρηματολογία περί δήθεν ανέφικτης ανέλκυσης» και για αυτόν τον λόγο θα ενημερώσει άμεσα το σύνολο των αρμόδιων δικαστικών αρχών για τις δικές τους -σύμφωνα με τον νόμο- ενέργειες.

Επίσης, εντός των επομένων ημερών η Δημόσια Αρχή Λιμένων θα προβεί σε συνέλευση διαβούλευσης με τους κατοίκους της Σαντορίνης, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, πάντως, εκκρεμεί και η δίκη στο Εφετείο Πειραιά, το οποίο έχει αναθέσει σε ομάδα πραγματογνωμόνων να αποφανθούν εάν η ανέλκυση του συγκεκριμένου ναυαγίου είναι εφικτή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα