Σεισμός στην Αταλάντη: Τι λένε στο NEWS24/7 οι σεισμολόγοι για το μεγάλο ρήγμα και το επίκεντρο

Σεισμός στην Αταλάντη: Τι λένε στο NEWS24/7 οι σεισμολόγοι για το μεγάλο ρήγμα και το επίκεντρο
Σεισμογράφος ISTOCK

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τη δόνηση που σημειώθηκε την Πέμπτη με επίκεντρο την περιοχή της Αταλάντης και έγινε αισθητή στην Αττική.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών που σημειώθηκε, το μεσημέρι της Πέμπτης, στην περιοχή της Αταλάντης, η οποία μάλιστα έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 13,6 χλμ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 13 χλμ νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 100 χρόνια (σ.σ. το μακρινό 1894) όταν «χτύπησε» για τελευταία φορά το Ρήγμα της Αταλάντης -με σεισμό 6,9 Ρίχτερ και τραγικό απολογισμό 255 νεκρούς- οι επιστήμονες το έχουν σε 24ωρη παρακολούθηση και ευλόγως επικράτησε ανησυχία. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Μιλώντας στο NEWS24/7 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δηλώνει πως προς το παρόν η σημερινή σεισμική δόνηση είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

«Αν δούμε ότι υπάρχει επιμονή του φαινομένου, τότε θα ανησυχήσουμε» λέει, τονίζοντας ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο.

Ερωτηθείς από το NEWS24/7 αν ο σεισμός σχετίζεται με το ρήγμα της Αταλάντης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, επισημαίνει ότι κατόπιν έρευνας το επίκεντρο δεν είναι πάνω στο ρήγμα. «Είναι νότια της Αταλάντης, όπου βρίσκονται τα ρήγματα του Καλλίδρομου».

Όπως εξηγεί, αυτά τα ρήγματα που είναι υπολογίσιμα δίνουν κάποια δραστηριότητα, όπως το 2013, που είναι παρατεταμένη αλλά δεν φαίνεται οι δονήσεις να ξεπερνούν τα 5,2 Ρίχτερ.

Σημειώνεται πως στην ίδια περιοχή ακολούθησαν δύο μετασεισμοί, εντάσεως 2,2 και 2,6 Ρίχτερ αντιστοίχως.

«Ήδη γίνονται περιπολίες»

«Ο κόσμος αιφνιδιάστηκε και τόσο στην Αταλάντη όσο και στα γύρω χωριά, οι κάτοικοι βρίσκονται στους δρόμους» δήλωσε ο ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Ηλίας Σανίδας, μετά τον σεισμό.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «ήδη γίνονται περιπολίες τόσο από τους αστυνομικούς όσο και τους πυροσβέστες στα χωριά γύρω από την Αταλάντη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σχετική αναφορά».

Όπως σημειώνει «είναι αρκετά νωρίς, αφού κάτι τέτοιο θα διαπιστωθεί όταν οι κάτοικοι γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται τόσο μέσα στην πόλη της Αταλάντης όσο και στα χωριά Καλαπόδι και Έξαρχος αλλά και ευρύτερα».

Σύμφωνα με κατοίκους του χωρίου Έξαρχος «σε κάποια παλιά σπίτια έπεσαν κάποιοι σοφάδες αλλά ακόμα δεν έχουμε τελική εικόνα».






Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα