Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα: “Ξύπνησαν” μνήμες από το 1999 – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα: “Ξύπνησαν” μνήμες από το 1999 – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
Υλικές ζημιές από τον σεισμό στην Αθήνα AP

Για μία ακόμη φορά, η Αθήνα "άντεξε" τα 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την πρωτεύουσα το μεσημέρι της Παρασκευής. Από την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ευτυχώς μόνο μικρές υλικές ζημιές και λίγοι μικροτραυματισμοί, ενώ τα έως τώρα δεδομένα, η βασική εκτίμηση είναι ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τα επόμενα 24ωρα.

Ήταν 14:13 το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν ισχυρός σεισμός έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την πρωτεύουσα και την Αττική, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Ο σεισμός ξύπνησε στους περισσότερους μνήμες από τα “φονικά” 5,9 Ρίχτερ της Πάρνηθας πριν από 20 χρόνια, που κόστισαν τη ζωή σε 150 ανθρώπους. Η ανησυχία για τον ισχυρό σεισμό, που είχε διάρκεια σχεδόν 15 δευτερόλεπτα και συνοδευόταν από έντονη βοή, εντάθηκε από το γεγονός ότι το επίκεντρο βρισκόταν στην περιοχή της Μαγούλας, κοντά στο ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999.

Eurokinissi

Οι έως τώρα εκτιμήσεις των σεισμολόγων συντείνουν στην εκτίμηση ότι τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο όλων να σημειώνεται στις 15:11 με ένταση 4,4 Ρίχτερ. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους και βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα, καθώς η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν.

Σε επιφυλακή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα παραμείνει ο κρατικός μηχανισμός σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ (Eurokinissi/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ) Eurokinissi

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε όπως ήταν επόμενο μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους που βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να προφυλαχθούν και δουν πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

Για μία ακόμη φορά, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας “κατέρρευσαν” καθιστώντας αδύνατη κάθε επικοινωνία για αρκετή ώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τις πρώτες στιγμές μετά το σεισμό καταγράφηκαν περισσότερο από 20.000 κλήσεις το δευτερόλεπτο, αναλογία που υπερβαίνει κατά πολύ αυτή που καταγράφεται την Πρωτοχρονιά στην αλλαγή του χρόνου. Έγινε μάλιστα ειδική σύσταση στο κοινό να επικοινωνεί μέσω ειδικών εφαρμογών και social media με τους οικείους του.

Eurokinissi

Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν αφορούσαν κατά κύριο λόγο παλιά κτίσματα και εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ αναφέρθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις πτώσεις σοβάδων.

Κατάρρευση κτηρίου στη Δραπετσώνα από τον σεισμό Eurokinissi

Στις πιο σοβαρές ζημιές περιλαμβάνονται, η κατάρρευση παλιάς κατασκευής στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά στην θέση Κράκαρη, όπου έσπευσαν ειδικές δυνάμεις και ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, η κατάρρευση παλιού κτιρίου στην Ερμού, οι ρωγμές σε παλιό κτίριο της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση στον Πειραιά, η πτώση σκαλωσιών σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Πειραιώς, κ.λπ.

Αναστάτωση προκλήθηκε και στη Βουλή, όπου εκκενώθηκε ο παιδικός σταθμός που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτος παιδάκια, ενώ έσπασαν τζάμια στο Περιστήλιο, αλλά και στο Δαφνί όπου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος του νοσοκομείου χωρίς να διαπιστωθούν προβλήματα.

ΠΤΩΣΗ ΤΟΙΧΟΥ ΣΕ ΕΓΚΑΤΕΛΕΛΗΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. (Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ) Eurokinissi

Ελάχιστοι μικροτραυματισμοί αναφέρθηκαν. Μεταξύ αυτών ο τραυματισμός μιας Αμερικανίδας τουρίστριας στο Μουσείο του δήμου Αθηναίων, καθώς και ένα 8χρονο αγοράκι από πτώση καμινάδας στο Καματερό.

Κατά τόπους σημειώθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές, που όμως αποκαταστάθηκαν γρήγορα, με την Πυροσβεστική να δέχεται δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες. Λόγω μάλιστα και της μεγάλης κίνησης στα λιμάνια

Τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό σημειώθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο στις περισσότερες κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, με την κίνηση να εξομαλύνεται σε σταθερή βάση τις τελευταίες ώρες. Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός η αυξημένη κίνηση έφερε αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά. Αρκετά δρομολόγια καθυστέρησαν τον απόπλου τουλάχιστον για ένα μισάωρο, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ θα υπάρξουν και μεγαλύτερες καθυστερήσεις για να προλάβουν οι επιβάτες, που καλούνται να τηλεφωνούν με το λιμεναρχείο ή την εταιρεία που ταξιδεύουν προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version