Σεισμός στη Λέσβο: Εκκενώθηκε η Βρίσα. Μία νεκρή,15 τραυματίες

Σεισμός στη Λέσβο: Εκκενώθηκε η Βρίσα. Μία νεκρή,15 τραυματίες

Όλες οι δυνάμεις του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή και θα περιπολούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα. Τι ανέφεραν από τη Βρίσα Τόσκας, Καλογήρου και Λέκκας

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του χωριού Βρίσα στην Νότια Μυτιλήνη από τους περίπου 500 κατοίκους του και στις εισόδους του χωριού τοποθετήθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας για φύλαξη.

Το χωριό αυτό επλήγη κατά 80% σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς 8-10 σπίτια κατέρρευσαν μερικώς ή ολικώς, ενώ καταστράφηκε ακόμα και το σχολείο του χωριού. Οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους μεταφέρθηκαν σε συγγενικά σπίτια σε διπλανά χωρία όπου φιλοξενούνται και πάνω από 60 από αυτούς στον πρόχειρο καταυλισμό με 500 σκηνές που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου, στους οποίους δόθηκαν κουβέρτες, νερό και τρόφιμα.

Στο ίδιο σημείο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης, καθώς από αύριο το πρωί θα στηθεί ένα κέντρο επιχειρήσεων με όλους του εμπλεκόμενους φορείς και τεχνικούς και ειδικούς επιστήμονες στην γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Η τραγικότερη είδηση όλων είναι ότι εντοπίστηκε και ανασύρθηκε νεκρή στις 9 το βράδυ η 43χρονη γυναίκα που παρέμεινε επί ώρες εγκλωβισμένη στα χαλάσματα του σπιτιού στην Βρίσα. Στην επιχείρηση ανάσυρσης συμμετείχαν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 4 οχήματα καθώς και μια ομάδα από 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα διασωστικό σκύλο της 1ης ΕΜΑΚ.

Είχε προηγηθεί ο απεγκλωβισμός ενός ηλικιωμένου ζευγαριού από πυροσβέστες και κατοίκους επίσης από τα ερείπια του δικού τους σπιτιού, από κατοίκους και πυροσβέστες, όπως επίσης από κατοίκους ο απεγκλωβισμός ενός 17χρονου. Σοβαρότερα τραυματισμένος είναι ο σύζυγος της άτυχης 43χρονης που μεταφέρθηκε με κάταγμα στο ισχίο αρχικά στο Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Λέσβου.

Όλες οι δυνάμεις του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή και θα περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα.

Συνολικά, 15 ελαφρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, ενώ νοσηλευτές και γιατροί που μετέβησαν με δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Βρίσα παρείχαν τις Πρώτες Βοήθειες σε αρκετούς τραυματίες με ελαφρά και επιπόλαια τραύματα που δεν έχρηζαν μεταφοράς.

Ο σεισμός των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νησί στις 15:28 το μεσημέρι ήταν καταστροφικός όχι μόνο για την Βρίσα αλλά και για το Πλωμάρι και τα γύρω σε αυτό χωριά, αφού πολλά σπίτια και στέγες υπέστησαν ρωγμές, ενώ σημειώθηκε μεγάλες ζημιές ακόμα και σε εκκλησίες.

Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις αποκαταστάθηκε πλήρως από βαρέα μηχανήματα που απομάκρυναν βράχους και πέτρες και έτσι πλέον ολόκληρο το οδικό δίκτυο είναι λειτουργικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί για τον έλεγχο και την καταγραφή των ζημιών και ομάδα της ΕΜΑΚ με σκύλο ανιχνευτή μετέβησαν στο νησί με ελικόπτερο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα