Σεισμός στη Λέσβο: Ζημιές και σε νηπιαγωγείο - Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα

Σεισμός στη Λέσβο
Σεισμός στη Λέσβο INTIME

Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Λέσβο, με απόφαση του δημάρχου, Ταξιάρχη Βέρρου. Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία.

Κλειστά θα παραμείνουν την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, προκειμένου να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,7 και 4.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν σήμερα στα δυτικά του νησιού.

Επίσης, και βάσει των πρώτων αυτοψιών στα δημόσια κτίρια -κατά κύριο λόγο στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου στη βόρεια Λέσβο, ειδικό κλιμάκιο μηχανικών που θα φτάσει στη Λέσβο από την Αθήνα τη Δευτέρα, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.

ADVERTISING

Σύμφωνα με τον απολογισμό των ζημιών που αναφέρθηκαν στην Αστυνομία στη Λέσβο, έχουν σημειωθεί εσωτερικές φθορές σε τοίχους σε 5 οικίες στην Πελόπη, εσωτερικές φθορές σε τοίχους σε 11 οικίες στον Άργεννο, εσωτερικές φθορές σε τοίχους στο Δημοτικό Σχολείο Μολύβου, σε μία οικία στην Αγία Παρασκευή και σε μία εκκλησία στην Στύψη.

Παράλληλα σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που αποκαταστάθηκαν.

Σεισμός στη Λέσβο
Σεισμός στη Λέσβο [email protected]ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΒΕΡΡΟΣ
Σεισμός στη Λέσβο
Σεισμός στη Λέσβο [email protected]ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΒΕΡΡΟΣ

Στο μεταξύ, νωρίτερα έγιναν γνωστές ζημιές στο χωριό Λεπέτυμνος το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται "πάνω" στο πρωινό σεισμικό επίκεντρο.

Τόσο στο νηπιαγωγείο του χωριού, στα γραφεία της κοινότητας και στο ιατρείο όσο και σε περισσότερα από 10 σπίτια, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Κοινότητας Θέμη Καμμένου, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις που χρήζουν έλεγχο.

Σε ετοιμότητα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής

Την ίδια ώρα, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα αποφάσισαν όπως η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο προκειμένου να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στη διάθεσή της επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους δημάρχους από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση και στους οποίους ανέφερε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε συνδρομή. Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος».

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε επικοινωνία που είχε ο κ. Στυλιανίδης με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, συμφωνήθηκε τη Δευτέρα - παρακολουθώντας και την εξέλιξη του φαινομένου - «στελέχη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) να επισκεφθούν το νησί για αυτοψία στα λιγοστά κτίρια που έχουν μικρές ζημιές σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σεισμός
SHARE:

24Media Network