Σεισμός στην Αλβανία: Η ελληνική “πρόβλεψη” και οι υπεράνθρωπες έρευνες

Σεισμός στην Αλβανία: Η ελληνική “πρόβλεψη” και οι υπεράνθρωπες έρευνες
Φωτογραφία από επιχείρηση διάσωσης στην Αλβανία, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ AP

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ είχε προβλέψει σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ στην Αλβανία. Καμία σχέση το ρήγμα με την Ελλάδα. Πάνω από 30 οι νεκροί. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

Πάνω από 30 είναι οι νεκροί από τον σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα της Τρίτης την Αλβανία.

Από τους νεκρούς οι 11 εντοπίστηκαν στην κωμόπολη της Θουμάνα κοντά στο Δυρράχιο, η οποία δέχτηκε και τις μεγαλύτερες καταστροφές. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες, και όσο οι ώρες περνούν οι πιθανότητες για επιζώντες λιγοστεύουν.

Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) επιχειρούσαν όλη τη νύχτα σε 6 σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα, ενώ το έργο τους δυσκολεύει η μετασεισμική ακολουθία. Χθες ο μεγαλύτερος μετασεισμός έφτασε τα 5,3 ρίχτερ.

Οι 40 άντρες των δύο ελληνικών μονάδων ΕΜΑΚ έχουν ανασύρει από τα ερείπια τρεις ανθρώπους, δύο εκ των οποίων εν ζωή. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας και ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε φθάνοντας τους 658, εκ των οποίων 10 παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και 2, σε βαρύτερη κατάσταση, αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Ελλάδας ή της Ιταλίας.

Η ερευνητική ομάδα του ομότιμου καθηγητή Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρου Παυλίδη, ισχυρίζεται πως είχε προβλέψει σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ στην Αλβανία.

Όπως είπε ο κ.Παυλίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με την ερευνητική του ομάδα μελετούν πάνω από 25 χρόνια τα ρήγματα της Αλβανίας, ενώ συμμετείχε και στην εκπόνηση του νεοτεκτονικού χάρτη της Αλβανίας

Η εκτίμηση του σεισμού έγινε όχι μόνο βάσει των σεισμολογικών δεδομένων αλλά και των γεωλογικών, κυρίως τα ρήγματα. Ο καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του ΑΠΘ πρόσθεσε ότι με την ομάδα του έχουν δημιουργήσει μια βάση δεδομένων μέσα στην οποία υπάρχουν όλα τα ρήγματα της Ελλάδας με πάρα πολλά στοιχεία αλλά και της Αλβανίας.

“Εκτιμήσαμε τη δυναμικότητα ως σεισμογεννητικές πηγές για κάθε ένα ρήγμα” σημείωσε και εξήγησε πώς κινούνται τα εν λόγω ρήγματα της Αλβανίας, τα οποία δεν έχουν σχέση με αυτά που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο.

Δείτε τη δραματική στιγμή που ενώ τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια ετοιμόρροπος τοίχος τους απειλεί και τρέχουν να σωθούν σε περίπτωση που καταρρεύσει:

Το έδαφος ανυψώθηκε πάνω από 8 εκατοστά στο Δυρράχιο

Πάνω 8,4 εκατοστά ανυψώθηκε το έδαφος 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου στο Hamallaj από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τα ξημερώματα της Τρίτης την Αλβανία

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Τσιρώνης και Αθανάσιος Γκανάς  χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και παρουσίασαν το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα όπου παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 εκατοστά στην περιοχή Hamallaj που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τίρανα και Δυρράχιο

Η κυβέρνηση κήρυξε χθες τις δύο περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ζημιές, του Δυρραχίου και των Τιράνων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη σημερινή σε ημέρα εθνικού πένθους.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε στην έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι μόνο στο Δυρράχιο περίπου 2.000 άτομα πέρασαν τη χθεσινή πρώτη μετασεισμική νύχτα σε σκηνές, στα αυτοκίνητα ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν σε όλη τη χώρα ούτε και σήμερα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε και χθες τις σεισμόπληκτες περιοχές, δεν ανέφερε αριθμούς σχετικά με τις υλικές ζημιές. Επισήμανε ότι δέχτηκαν μοιραία πλήγματα εκείνα τα κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές στο σεισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε χθες ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα