Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητός στην Αττική

Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητός στην Αττική

Σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητός στην Αττική το βράδυ της Τρίτης (29/11). Το επίκεντρό του εντοπίζεται στην Εύβοια. Ψυχραιμία λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (29/11), σε απόσταση 56 χλμ. ΒΑ των Αθηνών κατέγραψε στις 22:06 το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 8,9 χλμ.

Τον σεισμό ακολούθησαν διαδοχικές, ασθενέστερες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στις 20:12 έγινε σεισμός 2,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 8,7 χλμ.

Ένας ακόμη σημειώθηκε στις 20:16, με μέγεθος 2,3 Ρίχτερ και ο επόμενος στις 20:20, μεγέθους 2,9 Ρίχτερ.

Ψυχραιμία λένε οι σεισμολόγοι

Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά και τον νέο σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10:06 το βράδυ από τον ίδιο εστιακό χώρο στην Εύβοια. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, πρόσθεσε, ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Αττική και είχε μεγαλύτερη διάρκεια από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το πρωί.

Μπορούμε να προβλέψουμε έναν σεισμό;

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε και το πρωί της Τρίτης

Η νέα σεισμική δόνηση έρχεται σε συνέχεια του σεισμού που σημειώθηκε στις 6:32 το πρωί της Τρίτης (29/11) στην Εύβοια και έγινε επίσης αισθητός στην Αθήνα.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 9 Χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας.

Ακολούθησαν μετασεισμοί με τους μεγαλύτερους (4,2 και 4,1R) να σημειώνονται με διαφορά μόλις ενός λεπτού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Όπως είπε ο δήμαρχος Καρύστου Λεύτερης Ραβιόλος τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα για προληπτικούς λόγους.

Σεισμός στην Εύβοια: Ανησυχεί τους σεισμολόγους η περιοχή των Αλκυονίδων

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ανησυχεί τους σεισμολόγους, με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα να επιβεβαιώνει τα όσα είπε την Τρίτη στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

«Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό” υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ. Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε να δώσει πιθανό χρόνο εκδήλωσής του.

Όπως διευκρίνισε δεν έχουμε ασφαλείς ενδείξεις για το χρόνο εκδήλωσής του εάν θα είναι τα πέντε ή τα τρία χρόνια. «Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού»

Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή αν υπάρχει ή όχι, γιατί είναι θέματα ερευνών που ο καθένας από εμάς τους επιστήμονες διεξάγει σε κάθε περιοχή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο τελευταία ουσιαστικά αποφασίσαμε στον ελληνικό χώρο είναι η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να αναλύει όλα αυτά τα θέματα, όλες αυτές τις προγνώσεις με στόχο να πληροφορεί σωστά την Πολιτεία, μια πολιτεία που έχει θέσει τις βάσεις για την περαιτέρω αντισεισμική θωράκιση του ελληνικού χώρου.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα