Σέρμπος: Η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική, όχι εθνική

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Ο Επίκουρος Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κάνει λόγο για μια συστηματική προσπάθεια να “καπελωθούν” τα άλλα κομμάτια της μειονότητας και αυτό να το κεφαλαιοποιήσει η Άγκυρα.

«Η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή "Πρωινό Τανγκό" των Αντώνη Φουρλή και Στέλλας Γκαντώνα ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σωτήρης Σέρμπος.

Η τοποθέτησή του γίνεται με αφορμή τη δήλωση της Προέδρου του ΚΙΕΦ, που χαρακτήρισε το μειονοτικό κόμμα «τουρκικό» και τη μειονότητα εθνική και θρησκευτική.

Μίλησε για μηχανισμούς που προσπαθούν να χειραγωγήσουν το τουρκογενές κομμάτι της μειονότητας. Την ίδια ώρα, έκανε λόγο για μια συστηματική προσπάθεια να “καπελωθούν” τα άλλα κομμάτια της μειονότητας και αυτό να το κεφαλαιοποιήσει η Άγκυρα.

Σημείωσε μάλιστα ότι το ίδιο κάνει η Τουρκία σε όλες τις χώρες με μειονότητες.

Ωστόσο σε προσωπικό επίπεδο για την ίδια την επικεφαλής του ΚΙΕΦ, Τσιγδέμ Ασάφογλου, είπε ότι το κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται.

Για το ΚΙΕΦ που σάρωσε στις ευρωεκλογές, είπε ότι είχε μια μικρή υποχώρηση σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, κυρίως στα αστικά κέντρα της Θράκης.

Σε σχέση με την Ελλάδα τόνισε ότι δεν έχει κανένα λόγο να μπει στο “εμείς και οι άλλοι” αλλά να γίνει ένας σχεδιασμός σε βάθος χρόνου με εθνική συναίνεση όλων των κομμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γαβρόγλου: Διακομματικός διάλογος και για την εκλογή των μουφτήδων

Μητσοτάκης από Ξάνθη: Μουσουλμανικό συμβούλιο παρά τω πρωθυπουργώ

SHARE:

24Media Network