Σήφης Βαλυράκης: Ανθρωποκτονία καταγγέλλει η σύζυγός του και ζητά αναβολή της κηδείας

Σήφης Βαλυράκης: Ανθρωποκτονία καταγγέλλει η σύζυγός του και ζητά αναβολή της κηδείας
Σήφης Βαλυράκης STUDIO PANOULIS

Ο 79χρονος πρώην υπουργός βρέθηκε στη θάλασσα με τον ιατροδικαστή να συμπεραίνει πως αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός, ενώ δεν διαπίστωσε να είχε υποστεί νωρίτερα έμφραγμα. Μαρτυρίες για παρενόχληση του σκάφους του.

Όλα ανοιχτά στην υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη σύμφωνα με η γυναίκα του εκλιπόντος πρώην υπουργού, ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, η κυρία Βαλυράκη αναφέρει χαρακτηριστικά: “Οι άνθρωποι στη μικρή κοινωνία της Ερέτριας μιλούν και ίσως καταθέτουν στην τοπική Αρχή στοιχεία για την εμπλοκή επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, που σημαίνει ότι είναι ισχυρή, αν όχι βεβαία η εκδοχή της ανθρωποκτονίας”.

Τα επαγγελματικά σκάφη, σημειώνει η κυρία Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη, στην περιοχή είναι πολύ λίγα και πολύ λιγότερα αυτά που βρίσκονταν στη θάλασσα κατά τον χρόνο του συμβάντος. Στην επιστολή της η κυρία Βαλυράκη καταλήγει: “Σας ζητούμε να ενεργήσετε άμεσα έτσι ώστε οι έρευνες να επισπευσθούν για να μην επικρατήσει η λήθη και η συγκάλυψη”.

Ακολούθως, η οικογένεια Βαλυράκη ζητά αναβολή της κηδείας έτσι ώστε να διευκολυνθεί η έρευνα την οποία ζητά. Προανάκριση διενέργησε το Β’ Λιμενικό Τμήμα Ερέτριας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας.

Από τη δική του μεριά, ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη σύζυγο του Σήφη Βαλυράκη, Μίνα, εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος στην υπόθεση του θανάτου του συζύγου της.

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε επίσης ότι η εμπειρία του Λιμενικού Σώματος σε τέτοιες υποθέσεις ναυτικών δυστυχημάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη και ό,τι υπάρξει σχετικά με την υπόθεση να είναι βέβαιη πως θα αποκαλυφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, υπάρχουν μαρτυρίες για τουλάχιστον δύο επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη κοντά στο φουσκωτό του πρώην Υπουργού, ενώ κατά τις ίδιες μαρτυρίες υπήρξε παρενόχληση του σκάφους.

Βάσει της ιατροδικαστικής έκθεσης, αιτία του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη ήταν οι βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ενώ ο ιατροδικαστής εντόπισε και κακώσεις στην πλάγια αριστερή του λαιμού, οι οποίες είναι πιθανό να προκλήθηκαν από την προπέλα του πλοίου.

Ο Νίκος Καλόγριας αναφέρει επίσης στο πόρισμά του ότι συνεπακόλουθο ήταν ο πνιγμός, ενώ δεν διαπίστωσε να είχε υποστεί νωρίτερα έμφραγμα. Όπως όλα δείχνουν, ίσως από κάποιο λιποθυμικό επεισόδιο να έπεσε στο νερό και η προπέλα να του προκάλεσε κακώσεις στο κεφάλι και στο λαιμό.

Η αρχική εκτίμηση ήταν πως ο Σήφης Βαλυράκης έπεσε από το σκάφος, ενδεχομένως επειδή ένιωσε αδιαθεσία ή λιποθύμησε, ενώ το σκάφος συνέχισε να κινείται. Μια εκτίμηση που όμως παραμένει στον “αέρα”.

Το χρονικό

Ο 79χρονος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κι εκ των στενών συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέου, έχει εξοχικό σπίτι στην Ερέτρια όπου και βρέθηκε το Σαββατοκύριακο. Από το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιανουαρίου αγνοείτο με αποτέλεσμα η σύζυγός του να ενημερώσει την Αστυνομία και το Λιμενικό, που έστησαν γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό του. Στη διάρκεια των ερευνών είχε βρεθεί το σκάφος του και το Λιμενικό αναζητούσε τον 78χρονο πρώην υπουργό, ο οποίος είχε πάει βόλτα στα νησάκια απέναντι από την Ερέτρια στον Ευβοϊκό και συγκεκριμένα στο Ασπρονήσι.

Ο Σήφης Βαλυράκης Eurokinissi

 

Σύμφωνα με τη σύζυγό του, ο κ. Βαλυράκης αναχώρησε στις 14.00 το μεσημέρι από την Ερέτρια με φουσκωτό σκάφος το οποίο βρέθηκε αργότερα από ένα αλιευτικό προσαραγμένο νοτιοανατολικά στη νησίδα Αγία Τριάδα (σ.σ.: Ασπρονήσι) χωρίς επιβάτες, με τη μηχανή να δουλεύει και με δύο ψαροντούφεκα στο εσωτερικό του. Στις έρευνες του εντοπισμού του συμμετείχαν η Αστυνομία, το Λιμενικό με την ομάδα ΜΙΑ, ενώ λίγο μετά τις 7:00 σηκώθηκε κι ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού για να συνδράμει τις έρευνες. Τελικά, λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό ότι ο Σήφης Βαλυράκης εντοπίστηκε νεκρός στην περιοχή.

Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλούσε αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Κορυφαίο στέλεχος της αντιχουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ), ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

O πρώην υπουργός και βουλευτής Χανίων, Σήφης Βαλυράκης. Eurokinissi

 

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι. Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επενέβησαν στους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 – Νοέμβριος 1984), Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 – Ιούνιος 1988), Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1995) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 – Ιανουάριος 1996).

Την 1η Φεβρουαρίου 2009 ο Σήφης Βαλυράκης κρατήθηκε για αρκετές ώρες από τις αμερικάνικες αρχές αμέσως μετά την άφιξή του σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λόγω ανάκλησης της βίζας του ενώ πετούσε. Αυτό το περιστατικό επανέφερε στο προσκήνιο την παλιά έχθρα του Βαλυράκη με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία τη δεκαετία του ’80 τον θεωρούσε «προστάτη» της 17 Νοέμβρη.

Ήταν παντρεμένος με τη γνωστή ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, που έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία για τα έργα της. Το ζεύγος έχει αποκτήσει 2 παιδιά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα