Σήμερα η απόφαση για τη δίκη Παπακωνσταντίνου

ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ- Ομιλίες για την σύσταση ή μη προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ// Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ .(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ- Ομιλίες για την σύσταση ή μη προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ// Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ .(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Τίτλοι τέλους μπαίνουν στη δίκη Παπακωνσταντίνου, καθώς το Ειδικό Δικαστήριο έχει ανακοινώσει ότι σήμερα θα εκφωνήσει την ετυμηγορία του για το αν ο πρώην υπουργός είναι αθώος ή ένοχος για όσα του καταλογίζονται σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Ποια είναι τα πιθανά σενάρια

Η μεγάλη στιγμή της απονομής δικαιοσύνης έφτασε για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο έχει ανακοινώσει πως εκδόσει την ετυμηγορία του για τους χειρισμούς του κατηγορούμενου αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Ύστερα από μία έντονη ακροαματική διαδικασία, που διήρκησε περίπου 11 συνεδριάσεις, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου, αρχικά επί της ενοχής ή μη, έχοντας υπόψη ότι σε περίπτωση καταδίκης, η ποινή για τα αδικήματα που αντιμετωπίζει, φτάνει ακόμη και ισόβια κάθειρξη.

Ήδη η εισαγγελέας της έδρας, Ξένη Δημητρίου, έχει εισηγηθεί την ενοχή του πρώην υπουργού όπως κατηγορείται, δηλαδή για τις πράξεις της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και της νόθευσης εγγράφου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50).

Η πρότασή της δεν αποτελεί θέσφατο για του ανώτατους δικαστές, οι οποίοι έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά συσκέψεων προκειμένου να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους. Δεν αποκλείεται πάντως, να παίξει ρόλο και το γεγονός ότι οποιαδήποτε απόφαση λάβουν, είναι αμετάκλητη, που σημαίνει πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν έχει δικαίωμα έφεσης.

Τα σενάρια

Το Ειδικό Δικαστήριο, που σήμερα θα συνεδριάσει στις έξι το απόγευμα, θα κληθεί να αποφανθεί αν ο πρώην υπουργός είναι αθώος ή ένοχος, αν δηλαδή τέλεσε ή όχι τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα που του καταλογίζονται.

Σε συνδυασμό με την επιβαρυντική διάταξη, η πράξη της νόθευσης εγγράφου επισείει ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ το αδίκημα της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου προβλέπεται ποινή κάθειρξης 10 έως 20 έτη. Για το δεύτερο κακούργημα, αν ο κατηγορούμενος κριθεί ότι είναι επικίνδυνος να το τελέσει εκ νέου, τότε το δικαστήριο μπορεί κι εδώ να ορίσει ισόβια κάθειρξη.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως οι δικαστικοί λειτουργοί, εφόσον το κρίνουν, έχουν η δυνατότητα να προχωρήσουν στη μετατροπή των κακουργηματικών πράξεων σε πλημμελήματα, απλά και μόνο απορρίπτοντας το σκέλος της κατηγορίας που αφορά στις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50. Κι αυτό εάν κρίνει ότι δεν προέκυψε από τις ενέργειες του πρώην υπουργού ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

Σε περίπτωση καταδίκης του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση, θεωρώντας όςι του την "έχουν στήσει", το επόμενο βήμα της υπεράσπισης θα είναι η αναγνώριση ελαφρυντικών, η οποία αν γίνει δεκτή θα «σπάσουν» τα ισόβια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στις 24 Μαρτίου η απόφαση για τη δίκη Παπακωνσταντίνου

SHARE:

24Media Network