Σιθωνία: Αίτημα για την λήψη δορυφορικών δεδομένων αποτύπωσης της καταστροφής από την φωτιά

Φωτιά στη Χαλκιδική

Το αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έγινε άμεσα δεκτό από το Ευρωπαϊκό Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, ζήτησε ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την άμεση παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, για τις πληγείσες περιοχές, από την πρόσφατη δασική πυρκαγιά, του Δήμου Σιθωνίας (Δημοτική Κοινότητα Συκέας και την Τοπική Κοινότητα Σάρτης της Δημοτικής Ενότητας Τορώνης).

Το αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία ως Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας αποτελεί το Εθνικό Σημείο Επαφής στη χώρα μας για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας αυτής της ΕΕ, έγινε άμεσα δεκτό από το Ευρωπαϊκό Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC).

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα αναμένεται να παραληφθούν χαρτογραφικά προϊόντα από ανάλυση δορυφορικών εικόνων για την  πληγείσα περιοχή στα οποία θα αποτυπώνεται η πληγείσα έκταση, καθώς και διανυσματικά δεδομένα με την περίμετρο της πληγείσας έκτασης.

Τα χαρτογραφικά αυτά προϊόντα και οι δορυφορικές εικόνες στις όποιες θα αποτυπώνεται η περίμετρος της πληγείσας έκτασης θα παραληφθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα και θα διατεθούν άμεσα σε όλους τους φορείς που έχουν αρμοδιότητες στο έργο της καταγραφής ζημιών, στο έργο της προστασίας και αποκατάστασης των ανωτέρω περιοχών, καθώς και στον προγραμματισμό έργων και δράσεων που συνδέονται με νέους πιθανούς επαγόμενους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν μετά την εκδήλωση των εν λόγω πυρκαγιών (κίνδυνος πλημμυρών, κατολισθήσεων κλπ.).

Διευκρινίζεται ότι το Copernicus/Emergency Management Service - Mapping αποτελεί υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άνευ οικονομικής επιβάρυνσης διάθεση χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφικά φαινόμενα.

Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η περίμετρος των εκτάσεων που έχουν πληγεί, όπως έχουν αποτυπωθεί μετά από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική και δεν υποκαθιστά την οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά
SHARE:

24Media Network