Στάση εργασίας την Τετάρτη στα νοσοκομεία

Στάση εργασίας την Τετάρτη στα νοσοκομεία

Οι γιατροί διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στην οργάνωση του χρόνου εργασίας

Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Υγείας προχωρούν αύριο, Τετάρτη, οι νοσοκομειακοί γιατροί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο νόμου που αφορά στην οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά προκήρυξε στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι τις 15:00 και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12:00. Παράλληλα στην ανακοίνωσή της καλεί σε απεργία την μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων «σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Διαλύονται τμήματα και κλινικές νοσοκομείων».

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν τα μέλη τους ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

O ΙΣΑ κάνει λόγο για «καταστροφικό» νομοσχέδιο και καταγγέλλει τις διαδικασίες ως «πραξικοπηματικές» αφού, όπως αναφέρει, «δεν μεσολαβεί ούτε καν 24ωρο για την πρόσκληση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή».

Κατηγορεί την πολιτική ηγεσία ότι «νομοθετεί καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας και συνθήκες «γαλέρας» για τους γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ τους οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση» και «επιπρόσθετα δίνει τη χαριστική βολή στα δημόσια νοσοκομεία που καταρρέουν, οδηγώντας σε διάλυση τμήματα και κλινικές που αντιμετωπίζουν ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα